Pronunţarea în dosarul "Mită la PSD", amânată din nou, pentru 20 noiembrie

Dosarul "Mită la PSD", în care Ioan Niculae a fost judecat, alături de alţi inculpaţi, în legătură cu sponsorizarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009, va avea pronunţarea în 20 noiembrie, după ce aceasta a fost amânată din nou, miercuri, de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.

211 afișări
Imaginea articolului Pronunţarea în dosarul "Mită la PSD", amânată din nou, pentru 20 noiembrie

Ioan Niculae (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Aceasta este cea de-a treia amânare a pronunţării în dosarul cunoscut ca "Mită la PSD". Instanţa a hotărât, iniţial, să amâne verdictul pentru 6 noiembrie, iar ulterior a stabilit un nou termen pentru pronunţare, respectiv miercuri, 13 noiembrie. Nici la această dată, însă, judecătorii nu au ajuns la o concluzie, motiv pentru care au hotărât să dea verdictul la 20 noiembrie.

Decizia pe care o va lua Judecătoria Sectorului 1 nu va fi definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

În 7 februarie, la unul dintre termenele procesului, omul de afaceri Ioan Niculae a declarat că procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-ar fi spus că regretă că trebuie să trimită în judecată oameni nevinovaţi, când, de fapt, "autorul moral" ar fi, după cum a dedus omul de afaceri, Viorel Hrebenciuc.

"Legat de înregistrările de la dosar, volumul lor este foarte mare. La prezentarea de material, în prezenţa apărătorilor mei, procurorul DNA care a făcut acest dosar a spus că îi pare rău că trebuie să trimită în judecată doi oameni nevinovaţi, respectiv eu şi cu domnul Bărac, în condiţiile în care autorul moral nu este trimis în judecată. A spus că se ştie despre cine este vorba. Am dedus că este vorba de domnul Hrebenciuc, care este cercetat şi în alte dosare penale. Atunci am înţeles de ce erau la dosar acele convorbiri telefonice purtate de Hrebenciuc cu alte persoane", a declarat Niculae în faţa judecătorului.

Întrebat de procurorul DNA cum comentează pasajul "...măi, eu pot să dau un milion de euro pentru PSD" dintr-o interceptare transcrisă la dosar, Niculae a arătat tot atunci că nu îşi aminteşte să fi purtat "vreo discuţie" cu Bunea despre "vreun milion de euro".

DNA i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici