PROTESTE faţă de proiectul de la Roşia Montană: Peste 5.000 de persoane au manifestat la Cluj

Mii de persoane au protestat, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar câţiva protestatari au aruncat cu roşii într-o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care l-au numit "Barbarul - Ministrul sfârşitului culturii".

560 afișări
Imaginea articolului PROTESTE faţă de proiectul de la Roşia Montană: Peste 5.000 de persoane au manifestat la Cluj

PROTESTE faţă de proiectul de la Roşia Montană: Peste 1.200 de persoane manifestează la Cluj (Imagine: Marius Dumbrăveanu/ Mediafax Foto)

UPDATE 22:20 - Traficul rutier în zona Primăriei a fost deblocat, protestatarii au părăsit zona

Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost reluat, duminică seară, la ora transmiterii acestei ştiri, după ce manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au încheiat protestele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii, care în jurul orei 21.00 au blocat traficul în faţa Primăriei Cluj-Napoca, au părăsit zona, iar traficul a fost reluat.

UPDATE 21:50 - Protestatarii au blocat circulaţia rutieră în faţa Primăriei, aşezându-se pe carosabil

Traficul rutier şi transportul în comun sunt blocate, duminică seară, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, unde aproximativ 1.500 de persoane protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană, o parte a manifestanţilor aşezându-se pe carosabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii, al căror număr a scăzut, ajungând la aproximativ 1.500, au ajuns în faţa Primăriei Cluj-Napoca după ce au străbătut centrul oraşului, venind din cartierul Mărăşti şi trecând pe lângă Prefectură şi prin Piaţa Unirii.

Iniţial, manifestanţii au vrut să se oprească în Piaţa Lucian Blaga şi să se aşeze pe asfalt în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, dar au renunţat la demers întrucât carosabilul era ud, deşi afară nu plouă. Ei au acuzat că "cineva a udat carosabilul" tocmai pentru ca ei să nu staţioneze acolo. "A fost udat carosabilul cu intenţie în faţa Casei de Cultură a Studenţilor pentru ca noi să nu putem sta jos pe asfalt", a spus Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari.

La ora transmiterii acesei ştiri, manifestanţii stau în faţa primăriei şi scandează: "Strada e a noastră", "Noi de-aicea nu plecăm, zi şi noapte protestăm", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Roşia, Roşia, vine revoluţia".

Traficul rutier şi transportul în comun între cartierul Mănăştur şi zona cetrală este blocat, cel puţin zece troleibuze aşteptând încolonate reluarea traficului, în timp ce autoturismele sunt deviate pe străduţe laterale de către poliţiştii de la Rutieră.

UPDATE 20:30 - Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, care au folosit un spray lacrimogen

Mai multe persoane care protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană protestează duminică seară la Cluj-Napoca, în cartierul Mărăşti, unde au ajuns în marş din centrul oraşului, străbătând Piaţa Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu şi strada Alexandru Vaida Voievod.

În momentul în care manifestanţii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier şi transportul în comun au fost blocate şi a avut loc un incident între mai mulţi protestatari şi jandarmii care îi însoţeau.

Una dintre participantele la marş spune că un jandarm i-a cerut să se încadreze în coloana de manifestanţi, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulţi ptotestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă.

În busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen, iar incidentul a fost aplanat după ce jandarmul a fost scos din mulţime de către superiorii săi.

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonel Florinel Budişan, a declarat pentru MEDIAFAX că "a avut loc o îmbrânceală şi că probabil sprayul lacrimogen a fost folosit din greşeală".

17:00 Peste 500 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte pe care scrie "Aurul în ţară, Gabriel afară", "Roşia Montană ne priveşte, nu staţi în casă", "Roşia Montană versus Roşia Pontană", "Roşia Montană, inima României", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai mulţi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris "Barbarul - Ministrul sfârşitului culturii" şi au aruncat în ea cu roşii, cerând demisia ministrului şi
scandând "Hoţii, hoţii".

"Am aruncat cu roşii pentru că Daniel Barbu nu vrea să semneze includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, pentru că minte şi ascunde documente oficiale, pentru că ia cu copy-paste declaraţiile RMGC, pentru că încă mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Îi cerem demisia", a spus Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii au plecat în marş pe bulevardul Eroilor spre cartierul Gheorgheni, circulaţia pe bulevard fiind blocată.

Manifestanţii scandează "Nu cedăm, nu capitulăm", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Demisia".

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor a crescut la peste 1.200 de persoane.

Proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au loc în fiecare duminică începând din 1 septembrie, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici