Proteste în Grecia după accidentul feroviar care a ucis 43 de persoane

Durerea devine furie. Proteste au izbucnit în Grecia din cauza accidentului feroviar care a ucis 43 de persoane. Mulţi dintre protestatari consideră că accidentul ar fi putut fi evitat.

1014 afișări
Imaginea articolului Proteste în Grecia după accidentul feroviar care a ucis 43 de persoane

Proteste în Grecia după accidentul feroviar care a ucis 43 de persoane

Protestatarii s-au ciocnit cu poliţia în faţa sediului central al Hellenic Train din Atena - compania responsabilă de întreţinerea căilor ferate din Grecia.

Proteste au avut loc, de asemenea, în Salonic şi în oraşul Larissa, în apropierea locului unde s-a produs dezastrul marţi seara, potrivit BBC.

Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate.

Trei zile de doliu naţional au fost declarate în întreaga ţară în urma incidentului, în care un tren de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, provocând incendierea vagoanelor din faţă. Vagoanele din faţă ale trenului de pasageri au fost în mare parte distruse.

Mulţi dintre cei 350 de pasageri aflaţi la bord erau studenţi în vârstă de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Postul Mare ortodox grec.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că "o tragică eroare umană" este de vină pentru dezastru.

Un şef de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor prin neglijenţă. Acesta a negat orice abatere, punând accidentul pe seama unei defecţiuni tehnice.

Membrii sindicatelor feroviare consideră că sistemele de siguranţă nu funcţionau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul mai multor ani.

În semn de protest şi doliu, lucrătorii feroviari plănuiesc să intre în grevă joi faţă de ceea ce ei spun că este o neglijenţă oficială a căilor ferate.

"Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi şi concetăţeni morţi şi răniţi", a declarat sindicatul lucrătorilor feroviari.

"Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne faţă de căile ferate greceşti a dus la rezultatul tragic", a adăugat acesta în comentarii citate de agenţia de presă Reuters.

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în urma dezastrului, afirmând că îşi va asuma responsabilitatea pentru "eşecurile de lungă durată" ale autorităţilor de a repara un sistem feroviar despre care a spus că nu este adaptat pentru secolul XXI.

Dar în faţa unui spital unde au fost aduse cadavrele victimelor accidentului de tren, a fost atârnat un banner care susţinea că deficienţele sistemului vor fi muşamalizate în anchetă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici