PROTESTUL faţă de proiectul Roşia Montană, la a 13-a zi: Marş prin Centrul Vechi, cu 200 de manifestanţi

Aproximativ 200 de manifestanţi au participat vineri seară, în a 13-a zi a protestului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, la un marş prin Centrul Vechi al Capitalei, câteva zeci dintre ei oprindu-se în final în pasajul de la Universitate.

592 afișări
Imaginea articolului PROTESTUL faţă de proiectul Roşia Montană, la a 13-a zi: Marş prin Centrul Vechi, cu 200 de manifestanţi

PROTESTUL faţă de proiectul Roşia Montană, la a 13-a zi (Imagine: Silvia Ilie/Arhiva Mediafax Foto)

Protestul a început la fântana de la Universitate, unde câteva zeci de manifestanţi, în majoritate tineri, au venit cu steaguri şi deja tradiţionalele peturi umplute cu pietricele şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană!".

După ora 22.00, când numărul lor a crescut la aproximativ 200, protestatarii au plecat în marş prin Centrul Vechi. În drumul printre terase, ei au scandat "Nu plecăm, nu capitulăm!" şi "Vrem cultură, nu cianură!" şi au desfăşurat un banner de mari dimensiuni, cu mesajul "Viitorii 'mineri de suprafaţă' fac 'grevă' (blocaţi?) într-un muzeu subteran, pe banii RMGC. Noi nu ne opunem mineritului. Ne opunem proiectului RMGC. Ne opunem folosirii cianurii. Ne opunem distrugerii naturii şi a patrimoniului cultural-istoric".

Unul dintre protestatari a purtat o cutie, pe care era scris "Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii".

În jurul orei 23.45, câteva zeci dintre ei s-au oprit în pasajul de la Universitate, unde au continuat să protesteze.

Duminica trecută, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş pe traseul bd. Nicolae Bălcescu - bd. Magheru - bd. Lascăr Catargiu - bd. Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Calea Moşilor - bd. Carol.

Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început la 1 septembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici