Protestul unioniştilor s-a încheiat. Manifestanţii au strâns corturile din Piaţa Universităţii: Fraţii basarabeni vor porni spre casă/ Ce le-au promis liderii politici - FOTO/ VIDEO

Cei aproximativ 100 de maifestanţi unionişti care au dormit noaptea dinspre sâmbătă spre duminică în corturi lângă fântâna din Piaţa Universităţii au strâns corturile şi au încheiat protestul, în urma discuţiilor dintre liderul mişcării şi reprezentanţii partidelor politice.

20205 afișări
Imaginea articolului Protestul unioniştilor s-a încheiat. Manifestanţii au strâns corturile din Piaţa Universităţii: Fraţii basarabeni vor porni spre casă/ Ce le-au promis liderii politici - FOTO/ VIDEO

Protestul unioniştilor s-a încheiat. Manifestanţii au strâns corturile din Piaţa Universităţii: Fraţii basarabeni vor porni spre casă/ Băsescu propune înfiinţarea Ministerului Reunificării - FOTO/ VIDEO

UPDATE 20:27 - PRU îşi modifică statutul după întâlnirea cu unioniştii: reîntregirea teritoriului naţional

Partidul România Unită (PRU) a anunţat după întâlnirea cu liderii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 de duminică seara că îşi va completa statutul în sensul menţionării ca obiectiv al formaţiunii a obiectivului ''reîntregirea teritoriului naţional''.

UPDATE 19:08 - USR după discuţii cu unioniştii: sprijin pentru societatea civilă şi investiţii româneşti peste Prut

Liderii USR au declarat, după întâlnirea de duminică seară cu unioniştii conduşi de George Simion, că România trebuie să sprijine societatea civilă de peste Prut, trebuie să încurajeze accesul presei româneşti în Republica Moldova şi să asigure investiţii.

''Din punct de vedere concret trebuie să încurajăm prin granturi societatea civilă care luptă pentru respectarea legii, pentru statul de drept în Republica Moldova şi trebuie să încurajăm accesul mediei din România pe piaţa din Republica Moldova şi să încurajăm printr-un fond guvernamental investiţii româneşti în Republica Moldova'', a afirmat preşedintele USR, Nicuşor Dan, la finalul întrevederii cu liderii unioniştilor.

UPDATE 17:10-  Protestul unioniştilor s-a încheiat, manifestanţii au strâns corturile din Piaţa Universităţii

Liderul unioniştilor, George Simion, a anunţat că ,,fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară", dar mişcarea unionistă din România va continua să aibă întâlniri cu liderii politici pentru a introduce tema unirii pe agenda principală a viitoarei guvernări. El a precizat că următoarea mişcare unionistă va avea loc pe 1 decembrie la Bruxelles, în faţa Parlamentului European.

"Sunt mulţumit 100% de ce am obţinut astăzi din partea majorităţii partidelor, însă cred că este un început de a construi. Fiecare partid şi-a asumat câte o bucăţică din planul de reîntregire naţională, a fost şi presa acolo, acum rămâne să îşi îndeplinească fiecare bucăţica şi marea provocare va fi să îi punem pe toţi la aceeaşi masă pentru dezideratul de unire", a declarat George Simion, liderul unioniştilor.

Aproximativ 100 de maifestanţi unionişti au dormit noaptea dinspre sâmbătă spre duminică în corturi lângă fântâna din Piaţa Universităţii, cerându-le politicienilor români să adopte unirea României cu Basarabia drept prioritate naţională. Liderii manifestanţilor au avut, până la momentul transmiterii ştirii, întâlniri cu reprezentanţii PMP, ALDE şi PSD.

UPDATE 15:46- PSD: Solicitările pe care ni le-a prezentat liderul unioniştilor, George Simion, sunt legitime

Solicitările prezentate de liderul unioniştilor, George Simion, sunt legitime, a declarat duminică senatorul PSD Ecaterina Andronescu după întâlnirea cu reprezentanţii platformei unioniste ''Acţiunea 2012''.

Andronescu a anunţat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului pe tema unirii României cu Republica Moldova. ''Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile'', a spus ea.

UPDATE 14:30 - ALDE: Demisia lui Tudorache, un gest de responsabilitate

ALDE a cerut duminică demisia ministrului Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, pentru modul în care reprezentanţii MAI au procedat în cazul incidentelor de la marşul unioniştilor.

''ALDE condamnă ferm atitudinea pe care reprezentanţii ministerului de Interne au avut-o la mitingul de ieri. (...) Cred că se putea găsi o cale a dialogului şi intervenţia de ieri putea fi evitată. O demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate, de asumare, dl Tudorache a procedat greşit'', a spus copreşedintele ALDE Daniel Constantin în urma discuţiei cu liderii unioniştilor.

El a precizat că în cadrul întâlnirii s-a discutat despre un set de măsuri concrete pe care George Simion urmează să le prezinte public în perioada următoare.

''Încercăm prin dialog, încet-încet să ne asumăm toate aceste măsuri astfel încât să ne îndeplinim obiectivul comun'', a spus liderul ALDE.

În opinia sa, primul pas ar trebui să fie un lobby susţinut din partea României la nivelul UE astfel încât prin ''derogări'' Republica Moldova să fie în comunitatea europeană.

''I-am asigurat pe protestatari că la ALDE nu avem decât să continuăm drumul pe care l-am început cu mulţi ani în urmă, suntem aici reprezentanţi care am fost într-un guvern mai mult decât apropiat de Republica Moldova'', a concluzionat Daniel Constantin.

La rândul său, liderul unioniştilor, George Simion a apreciat susţinerea pe care a găsit-o la ALDE.

UPDATE 12:39 Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a propus, duminică, înfiinţarea Ministerului Reunificării, precizând că susţine în totalitate unirea.

"Trebuie vorbit, trebuie creat un minister al Reunificării pentru că aici drumul este bătătorit, a făcut-o Germania în condiţiile existenţei actului final de la Helsinki şi exact după prevederile finale ale actului de la Helsinki. Cum la fel, tot după actul final de la Helsinki s-a despărţit Cehoslovacia. Tot în baza aceluiaşi articol 1care dă drept popoarelor să stabilească pin referendum sau prin vot în Parlament modul cum îşi vor duce viaţa în continuare. (...) România are doar de câştigat de pe urma reunificării din punct de vedere al populaţiei, al teritoriului, va deveni una dintre puterile agricole ale Europei. Având în vedere situaţia din Transnistria, în următorii 10 ani nu se poate realiza reunificarea. Legat de evenimentele de ieri, nu consider ilegală intervenţia de ieri a jandarmilor, având în vedere nerespectarea autorizaţiei primite de la primărie", a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, în urma discuţiei cu liderii unioniştilor.

Întrebat când va fi posibilă unirea, liderul PMP a precizat că "atunci când va vrea parlamentul de la Chişinău".

"Un pas ar fi utilizarea leului românesc în Republica Moldova, pentru accelerarea procesului de unificare", a completat Băsescu.

Liderul PMP a mai precizat însă că politicienii nu ar trebui să se "joace" cu referendumul, pentru că acesta trebuie lansat la un moment potrivit, dând exemplul Marii Britanii.

UPDATE 11:00 Liderii manifestanţilor cer, ca la ora 16.00, toţi cei care susţin unirea să li se alăture în Piaţa Universităţii.

UPDATE Protestatarii au anunţat că se vor întâlni duminică cu liderii partidelor politice.

La ora 12.00, unioniştii vor fi la sediul Partidului Mişcarea Populară , iar o oră mai târziu la sediul ALDE. Conform programului anunţat de protestatari, la ora 17.00 va avea loc întâlnirea cu reprezentanţii USR.

Între timp, unioniştilor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, în frunte cu preşedintele asociaţiei, Doru Mărieş.

Liderul unioniştilor, George Simion, a declarat, duminică, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că, pe parcursul nopţii trecute, manifestanţii au fost păziţi de echipajele de jandarmi, fără a mai exista incidente.

Manifestanţii spun că vor rămâne şi duminică, pe parcursul întregii zile, în Piaţa Universităţii şi fac apel la toţi românii care vor reunificarea României cu Republica Moldova să li se alăture. Totodată, solicită liderilor politici din România să vină pe ,,baricada" de la Universitate şi să îşi asume unirea ca proiect de ţară.

Liderii manifestanţilor anunţă că la ora 10 vor veni revoluţionarii să îi susţină, iar la ora 16 cer tuturor celor care susţin unirea să li se alăture în Piaţa Universităţii.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat, sâmbătă, inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi la Marşul pentru Basarabia, potrivit MAI.

"Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost săvârşite abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne remis sâmbătă MEDIAFAX.

Manifestanţii care au ridicat baricada la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00.

În urma incidentelor de la marşul de sâmbătă, patru protestatari au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei.

"În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal", a declarat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

Aproximativ 2.000 de persoane au participat la marş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici