Protocol pentru intervenţie în cazul victimelor jocului BALENA ALBASTRĂ, stabilit la Sibiu. Ce trebuie să facă părinţii, cadrele medicale şi poliţia

Poliţişti, procurori, medici şi reprezentanţi ai Protecţiei Copilului au stabilit, marţi, detaliile unui protocol de intervenţie de urgenţă în cazul apariţiei unor eventuale victime ale jocului Balena Albastră, îngrijoraţi de amploarea lui printre tineri, transmite corespodentul MEDIAFAX.

4231 afișări
Imaginea articolului Protocol pentru intervenţie în cazul victimelor jocului BALENA ALBASTRĂ, stabilit la Sibiu. Ce trebuie să facă părinţii, cadrele medicale şi poliţia

Protocol pentru intervenţie în cazul victimelor jocului Balena Albastră, stabilit la Sibiu

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, precum şi poliţişti, procurori şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au stabilit, marţi, detaliile unui protocol de colaborare pentru a nu mai apărea cazuri în care tinerii să cadă victime ale jocului „Balena Albastră”.

„Ne-am întâlnit pentru a pune la punct o colaborare între instituţii, pentru că suntem îngrijoraţi de amploarea pe care o ia jocul Balena Albastră. Acum încercăm să punem la punct o procedură pentru a putea acorda atât asistenţă psihologică, cât şi medicală, dacă este cazul, pentru copiii cu probleme legate de acest joc”, a spus dr. Ciprian Băcilă, director medical al Spitalului de Psihiatrie.

Potrivit acestuia, în cazul tinerilor care vor fi aduşi de familie la spital se va stabili o modalitate de programare unde se poate asigura asistenţă medicală, socială şi psihologică, iar în cazuri de urgenţă, se va face o reevaluare a cazului în Compartimentul de Primiri Urgenţe.

„În momentul în care va fi o situaţie delicată, cei care vor fi în măsură să se adreseze spitalului, mă refer aici la familie, vor merge la camera de gardă. Dacă este sesizată Poliţia, dânşii vor merge cu cazurile în Centrul de Primiri Urgenţe, unde se va face o reevaluare preliminară, urmând ca acel caz să fie trimis la serviciul de urgenţă al secţiei de psihiatrie infantilă, unde, prin colaborare cu DGASPC, se va lua şi partea legală, şi vom vedea dacă va trebui să fie internat, pentru că nu toţi copiii care joacă acest joc pot fi consideraţi din start pacienţi cu probleme psihiatrice”, a mai spus dr. Băcilă.

Totodată, alţi medici prezenţi la întâlnire au căzut de acord că va trebui realizată o “mediere” între ceea ce reprezintă “o tratare superficială a problemei, dar nici să trecem la abuz şi la psihiatrizare a unor cazuri care poate chiar nu sunt”.

Procedura discutată marţi la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu prevede şi depistarea cauzei care a dus copilul în pragul practicării acestui joc.

„Cel care primeşte un astfel de caz e pus în postura de a diferenţia dacă e medical sau nu. Şi de cele mai multe ori nu e cauză medicală, este cauză socială şi educaţională. Ca să poţi diferenţia trebuie să faci o examinare, care durează, depinde foarte mult de partea legislativă românească, ce impune nişte reguli. Autovătămări, tentative şi strigătul de ajutor prin aceste autovătămări ale copilului au fost mult înainte de această idee de Balenă Albastră care nu ştim exact ce vrea”, a declarat dr. Angela Muntean, medic şef al secţiei de Psihiatrie Pediatrică.

La rândul său, prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Călin Tatu, a spus că întâlnirea are ca scop realizarea unei proceduri comune prin care să se ia măsuri de preîntâmpinare a jocului Balena Albastră.

„Nu ne putem hazarda până nu avem elemente concrete în ce priveşte un tip de abordare, că ar fi vorba de Balena Albastră sau de influenţa jocului în ceea ce priveşte suicidul. Din păcate, concretizarea acestui gen de caz, materializarea lui într-un dosar penal se întâmplă de multe ori de abia după ce se întâmplă nefericitul eveniment. Întâlnirea noastră tocmai asta a vizat. O realizare a unei proceduri comune ca să preîntâmpinăm sau să ştim cum să acţionăm, iar aceste aspecte au legătură cu jocul Balena Albastră”, a spus Călin Tatu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Directorul DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan, le-a spus celor prezenţi la discuţie că vor fi create echipe care vor merge în centre de plasament şi în şcoli pentru a discuta despre modul în care pot fi prevenite riscurile jocurilor online.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au stabilit, în 5 aprilie, că o adolescentă în vârstă de 15 ani care a murit, în 15 martie, căzând de pe un bloc cu nouă etaje din centrul Sibiului se juca „Balena Albastră”, existând indicii că decesul tinerei nu a fost accidental, ci un act de suicid.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus declinarea dosarului în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, în condiţiile în care la nivelul acestei unităţi este înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de utilizatori ai jocului respectiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici