"Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari", semnat de organizaţii de romi la Uniunea Maghiarilor

Organizaţii neguvernamentale ale romilor au semnat, joi, "Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari" la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ca reacţie la conflictele interetnice din judeţul Harghita în care maghiarii au avariat case, au distrus bunuri, au omorât câini şi cai ai romilor.

57 afișări
Imaginea articolului "Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari", semnat de organizaţii de romi la Uniunea Maghiarilor

"Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari", semnat de organizaţii de romi la Uniunea Maghiarilor (Imagine din arhivă; Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Aproximativ 60 de persoane s-au adunat în faţa Uniunii Democrate a Maghiarilor din România pentru a semna "Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari" în vederea respectării egalităţii de şanse şi a promovării respectului reciproc.

Organizaţiile romilor susţin că în localităţile Sânmartin şi Sâncrăieni din judeţul Harghita, pe fondul unei tensiuni crescânde, maghiarii au avariat casele, au distrus bunuri, au omorât câini şi cai ai romilor acuzând romii de săvîrşirea unor acte anti-sociale.

"În data de 4 iunie 2009, o locuinţă a romilor a fost incendiată. În acea zi, romii din Sânmartin şi-au părăsit locuinţele şi au înnoptat în pădure sau în alte sate. Nici acum, cel puţin 50 (25 dintre ei sunt copii cu vârstele sub 7 ani) dintre cei aproximativ 170 de romi din localitate nu au revenit deloc în sat, de teama de a nu fi atacaţi. Ei dorm în pădure sau sub un pod în Miercurea Ciuc de aproape şase saptămâni", susţin protestatarii.

De asemenea, reprezentanţii romilor spun că aproximativ o lună de zile, grupuri de câte 200 - 300 de cetăţenii de etnie maghiară s-au strâns aproape zilnic la casele romilor ameninţându-i.

Organizaţiile neguvernamentale au elaborat "Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari" în vederea respectării egalităţii de şanse şi a promovării respectului reciproc.

Documentul semnat, joi, în faţa sediului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, conţine prevederi inedite, însă romii susţin că sunt "cerinţe specifice, la fel de clare şi de neîncălcat precum cele din Sânmartin şi Sâncrăieni".

Protocolul prevede, printre altele, ca fiecare maghiar să ştie să pronunţe corect româneşte minim 20 de cuvinte precum: barza, varza, viezure, mânz sau brânză, ca în anunţurile de vânzare de imobile să fie inclus avertismentul "Atenţie! Pericol de incendiu!" iar ziua de 31 mai să fie zi de doliu pentru comemorarea câinilor ucişi cu bestialitate de către maghiari în timpul conflictului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici