Puiu Popoviciu, deţinătorul indirect al unui imperiu de afaceri, în care domină imobiliarele

Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu, reţinut în noaptea de marţi spre miercuri, controlează indirect un important grup de firme, din care cel mai valoros activ este proiectul Băneasa, evaluat la cel puţin două miliarde de euro, unele estimări, însă, aproape dublând cifra.

684 afișări
Imaginea articolului Puiu Popoviciu, deţinătorul indirect al unui imperiu de afaceri, în care domină imobiliarele

Puiu Popoviciu, deţinătorul indirect al unui imperiu de afaceri, în care domină imobiliarele (Imagine: Lucian Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit Business Magazin, proiectul Băneasa, început în anul 2000, a fost mult timp subiect de discuţii şi dispute, miza principală fiind reprezentată de terenul de peste 220 de hectare, deţinut de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. De altfel, dosarul legat de obţinerea acestui teren de către firma Băneasa Investment, controlată de Popoviciu, este cel care s-a aflat la originea cercetărilor DNA, finalizate cu reţinerea sa, dar şi a proaspătului şef al DGIPI, Cornel Şerban, acuzat că a încercat să intervină în favoarea omului de afaceri.

Cea mai valoroasă componentă a imperiului de afaceri al lui Gabriel Popoviciu este cea imobiliară. Popoviciu controlează alături de partenerii săi, potrivit estimărilor din piaţa imobiliară, peste 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale (la parterul unor blocuri sau în clădiri de sine stătătoare) - prin companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, numele cu cea mai mare rezonanţă printre bucureşteni fiind magazinul Big Berceni din sudul oraşului sau aşa-numitul Pavilion H din parcul Herăstrau, scria în 2008 Business Magazin.

Clădirea de birouri Dorobanţi 239, actualul sediu central al celei mai mari companii de pe piaţă - Petrom, este şi ea deţinută de omul de afaceri.

Gabriel Popoviciu controlează, prin intermediul mai multor companii off-shore francizele pentru lanţurile de restaurante KFC şi Pizza Hut, considerate, potrivit informaţiilor vehiculate în piaţă, printre cele mai profitabile la nivel mondial.

Conform Business Magazin, o altă direcţie de dezvoltare importantă pentru Gabriel Popoviciu şi partenerul său de afaceri Radu Dimofte a fost sectorul hotelier. Portofoliul controlat de cei doi oameni de afaceri, prin mai multe companii offshore, cuprindea în 2008 cinci hoteluri, a căror capacitate însuma 1.031 de camere, ceea ce îi situa astfel printre cei mai importanţi proprietari de hoteluri români.

Hotelurile din Bucureşti controlate de Gabriel Popoviciu sunt fostul Dorobanţi, fostul Parc şi fostul Turist. Aceste hoteluri au fost renovate şi ulterior intrate în parteneriat cu un lanţ internaţional. Cel mai cunoscut dintre hoteluri este Howard Johnson, fostul Dorobanţi, deoarece este şi singurul din portofoliul său clasificat la cinci stele şi bine poziţionat în geografia Capitalei.

Hotelul Howard Johnson valora în 2008 între 30 si 45 de milioane de euro. Celelalte două hoteluri din Bucureşti ale omului de afaceri, Best Western Parc şi Ramada Plaza, se apropiau împreună de această valoare.

Printre ultimele achiziţii a lui Gabriel Popoviciu se află hotelul Neptun, câştigat în 2007, la licitaţia organizată de AVAS, pentru 7 milioane de euro.

De asemenea, un consorţiu de firme deţinute de Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu şi Sorin Creţeanu a câştigat în urmă cu câţiva ani licitaţia pentru a construi un mall de aproximativ 120 de milioane de euro pe locul fostei Pieţe Obor. Acelaşi consorţiu construieşte în zona Pieţei Victoriei, în parteneriat cu Poşta Română, un complex imobiliar care cuprinde spaţii de birouri şi un hotel de cinci stele.

Gabriel Popoviciu a devenit, anul trecut, cel mai mare jucător din retailul de mobilă din România, dupa ce a înregistrat afaceri de 104,7 milioane de euro magazinul IKEA din Băneasa, pe care îl controlează, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Unele dintre afacerile lui Gabriel "Puiu" Popoviciu sunt înregistrate pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu, deţinător integral sau partener în mai multe firme cu sediul în România sau înregistrate în Cipru.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ligia Popoviciu este propietar al Farview Investments SRL, care are ca obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

De asemenea, ea deţine 50% din ALLTROM SRL, care se ocupă cu comerţul cu amănuntul al articolelor şi aparatelor electrocasnice, în magazine specializate); restul de 50% sunt la Tatika Investments LTD, din Nicosia.

Şi la Casa Doina SRL, jumătate din afacere este deţinută tot de mama lui Popoviciu, în parteneriat cu Zerlin Dimofte. Ligia Popoviciu este de asemenea acţionar la mai multe firme cu sediul în Indiile de Vest.

În 2003, singurul an în care a fost inclus în "Top 300 Capital", avea o avere estimată la circa 100 de milioane de dolari.

(Material realizat de Departamentul Social; social@mediafax.ro)

Citeşte şi:

Portret de miliardar roman

Puiu Popoviciu, reţinut de procurorii DNA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici