Puşkin, artistul care l-a criticat pe Lukaşenko, a murit în închisoare

Critic al preşedintelui bielorus, Ales Puşkin a fost prizonier politic, iar cauzele morţii în secţia de Terapie Intensivă din închisoarea Grodno nu sunt clare.

8457 afișări
Imaginea articolului Puşkin, artistul care l-a criticat pe Lukaşenko, a murit în închisoare

Ales Puşkin a aruncat gunoi de grajd în biroul preşedintelui Alexander Lukaşenko, ca un act de protest „artistic” împotriva regimului de la Minsk. A murit într-o celulă din închisoarea Grodno. Cauza morţii artistului Ales Puşkin, în vârstă de 57 de ani, nu este cunoscută. Dar soţia sa, Janina Demuch, a spus că „a murit în secţia de Terapie Intensivă a închisorii în circumstanţe neclare”.

Autorităţile din Belarus nu au comentat. Puşkin a fost un activist politic şi caricaturist. În centrul operei sale artistice se află preşedintele Lukaşenko, portretizat în iad, înconjurat de poliţişti, într-o frescă dintr-o biserică din oraşul belarus Bobr. În 1999, Puşkin a fost condamnat la doi ani pentru că a răsturnat un cărucior de gunoi de grajd la intrarea în biroul prezidenţial din Minsk.

Puşkin a participat activ la protestele opoziţiei politice. Arestat din nou în martie 2021, a fost apoi condamnat la cinci ani de închisoare pentru incitare la ură şi „profanarea simbolurilor statului”, după ce a expus portretul lui Evgheni Zihar, un naţionalist belarus care a colaborat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul citirii sentinţei, s-a dezbrăcat în semn de protest, gest care l-a costat 13 zile de izolare. În aprilie anul trecut, el a fost transferat la colonia corecţională nr. 22, în noiembrie, judecătorul districtual Ivatsevichi decide să-l transfere pe Puşkin într-o colonie penală pentru o perioadă de un an şi jumătate. Aici, artistul s-a ales cu probleme a stomac, în martie trecut, episod în urma căruia a fost transferat la închisoarea nr. 1 din Grodno. Până în noaptea de 11 iulie, când, potrivit soţiei sale, Puşkin a murit.

Liderul opoziţiei din Belarus în exil, Svetlana Thikanovskaia, a spus că are inima zdrobită din cauza morţii lui Puşkin şi a cerut o anchetă. „Este clar că Puşkin a devenit o altă victimă tragică a regimului Lukaşenko”, a spus ea. „Mii de prizonieri politici suferă în închisorile din Belarus pentru că au participat la proteste pro-democraţie, au sprijinit Ucraina sau pur şi simplu şi-au exprimat convingerile”.

După realegerea disputată a lui Lukaşenko din august 2020, autorităţile de la Minsk au reprimat cu brutalitate protestele prin arestarea a 35.000 de persoane, cu bătăi ale poliţiei şi multe organizaţii neguvernamentale şi mass-media independente închise. Potrivit ONG-ului Viasna, Belarus a încarcerat aproape 1.500 de prizonieri politici, inclusiv un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici