Rafila: Mulţi au trecut prin boală fără simptome, nu ştim cifra reală a cazurilor. Probabil au fost de 10 ori mai multe, dar raportat la populaţia României e extrem de puţin

  • Medicul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că probabil numărul real al infecţiilor cu coronavirus în România a fost de 10 ori mai mare, însă, procentul este tot unul mic, raportat la populaţia României.
  • Expertul OMS a precizat că multe persoane au fost infectate, însă nu au avut niciun simptom
  • Alexandru Rafila a explicat, de asemenea, de ce lunea se înregistrează, de obicei, mai puţine cazuri de infecţie cu coronavirus în România
1341 afișări
Imaginea articolului Rafila: Mulţi au trecut prin boală fără simptome, nu ştim cifra reală a cazurilor. Probabil au fost de 10 ori mai multe, dar raportat la populaţia României e extrem de puţin

Rafila: Mulţi au trecut prin boală fără simptome, nu ştim cifra reală a cazurilor. Probabil au fost de 10 ori mai multe, dar raportat la populaţia României e extrem de puţin

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus, la Digi24, că sunt multe persoane, la nivel global, care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, la fel cum se întâmplă şi în cazul gripei.

„Este adevărat că nu ştim cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au ştiut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic. În Franţa sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalenţă mi-a arătat că sunt 6% dintre francezi, adică 3,6 milioane de persoane. Asta înseamnă că, între numărul de cazuri diagnosticate şi numărul de persoane care au trecut prin boală este o diferenţă de 18 ori. Şi la gripă se întâmplă aşa. Nu se întâmplă numai la această boală. Numărul de gripă diagnosticată este mult, mult mai mic decât numărul real de gripă. Este o realitate, nu avem cum să o schimbăm şi este bine că este aşa”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila.

Numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus ar putea fi de 10 ori mai mare în România, spune Alexandru Rafila

În România, numărul cazurilor este probabil de 10 ori mai mare, crede medicul. Cu toate acestea, 120.00 de persoane reprezintă un procent mic raportat la populaţia României.

„Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava. Nu poţi să compari Suceava nici măcar cu Bucureşti, pentru că am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate în oraşul Suceava – cel puţn 2.000 de cazuri, un oraş cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 în Bucureşti, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferenţele sunt foarte, foarte mari. Înseamnă că acolo a circulat foarte mult virusul şi acolo trebuie să iau nişte măsuri”, a adăugat  Alexandru Rafila.

De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit despre o fluctuaţie a cazurilor zilnice de coronavirus în România, fluctuaţie „care este de înţeles”.

„În general duminica se lucrează mai puţine probe decât în timpul săptămânii şi de aceea lunea este o zi de raportare cu număr mai mic de cazuri. Dar chiar dacă sunt în dinţi de fierăstrău, o tendinţă se face foarte uşor, o să vedem că noi ne aflăm pe o zonă de platou, în jur de 300-350 de cazuri zilnic şi această tendinţă durează de vreo două-trei săptămâni, nu este o chestiune îngrijorătoare”, a spus Rafila.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici