Râmnicu Vâlcea, supranumit "Hackerville" sau "Oraşul hackerilor" în SUA

Municipiul Râmnicu Vâlcea este subiectul unui articol publicat pe site-ul american The Atlantic Wire, în care se precizează că, pentru agenţiile de aplicare a legii, acesta este un fel de "Hackerville" sau "Oraşul hackerilor", aici concentrându-se mare parte din criminalitatea informatică.

946 afișări
Imaginea articolului Râmnicu Vâlcea, supranumit "Hackerville" sau "Oraşul hackerilor" în SUA

Râmnicu Vâlcea, supranumit "Hackerville" sau "Oraşul hackerilor" în SUA (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Ştiţi acea rudă de departe, de care nu aţi auzit niciodată, din Nigeria, care are nevoie să o împrumutaţi cu vreo 10.000 de dolari? Tipul din Craiglist care îşi va trimite o maşină la un preţ de nimic dacă îi dai un mic avans? Doamna care vrea să-ţi cumpere boxele şi îţi va trimite un avans prin contul tău de PayPal? Aţi cunoscut vreunul din aceste personaje ciudate? Probabil că nu şi probabil că nici nu locuiesc acolo unde credeţi. Potrivit unui articol de luna aceasta din Wired, o mare parte din reţeaua internaţională de cyber-criminalitate poate fi localizată într-un mic oraş din România, la poalele Alpilor Transilvăneni (sic!). Râmnicu Vâlcea se numeşte şi ştii că ai ajuns acolo când ai dat de drumul de ţară, mărginit de case dărăpănate cu găini la poartă, care duce la o reprezentanţă Mercedes", începe articolul din The Atlantic Wire.

Jurnalistul continuă spunând că, în Râmnicu Vâlcea, banii vin, la propriu, de nicăieri: pe străzile din centru sunt numai maşini scumpe, conduse de tineri de 20-30 de ani, cu lanţuri din aur la gât şi care stau nerăbdatori la semafor.

Acesta a întrebat un şofer de taxi dacă astfel de bărbaţi au locuri de muncă bine plătite, moment în care taximetristul a început să râdă şi să simuleze că tastează la un computer: "Fură bani de pe internet", a explicat el.

Astfel, oraşul cu 120.000 de locuitori are porecla "Hackerville", pentru că majoritatea infractorilor de acolo se concentrează pe escrocherii online şi atacuri informatice. În acest mod, zeci de milioane de dolari au ajuns în zona respectivă, în ultimii zece ani, ducând la apariţia unor blocuri noi, cluburi de noapte şi centre comerciale.

Străzile sunt ticsite de magazine scumpe, multe italieneşti, satisfăcând o cerere bazată pe venituri ilegale, mai arată The Atlantic Wire. De asemenea, câte o nouă construcţie poate fi observată la fiecare colţ de stradă.

"Dar ceea ce iese cu adevărat în evidenţă în Râmnicu Vâlcea sunt birourile de transfer de bani. Cel puţin două duzine de oficii Western Union sunt numai în zona a patru străzi din centru. (...) Vă aduceţi aminte de Western Union? Craiglist notează că una din modalităţile de a recunoaşte o tentativă de fraudă auto este "«Plata prin Western Union sau alte modalităţi de transfer de bani»", conchide jurnalistul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici