Raport CE: CSM a devenit mai vocal privind nemulţumirile magistraţilor, apar conflicte cu Guvernul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a devenit mai vocal în exprimarea îngrijorărilor magistraţilor pe care îi reprezintă, provocând conflicte instituţionale între aceştia şi Executiv, arată raportul Comisiei Europene privind justiţia, obţinut de MEDIAFAX.

68 afișări
Imaginea articolului Raport CE: CSM a devenit mai vocal privind nemulţumirile magistraţilor, apar conflicte cu Guvernul

Preşedintele CSM Virgil Andreieş participă la o şedinţă a Consiliului (Imagine din arhivă; Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Neliniştile magistraţilor au dus la situaţii în care adunările generale din ţară ale acestora au cerut revocarea unor membri CSM. Drept reacţie, CSM a devenit mai vocal în exprimarea nemulţumirilor magistraţilor, însă acest lucru a dus la conflicte instituţionale între aceştia şi Guvern, precizează sursa citată.

Totodată, se ridică îngrijorări în materie de transparenţă şi responsabilitate a instituţiei, legate de documentele publicate pe site-ul CSM, inclusiv agende de lucru şi decizii incomplete.

În plus, sistemul de evaluare a magistraţilor, propus de CSM, are valoare îndoielnică.

În mai 2009 au fost evaluaţi peste 85 la sută din magistraţi, majoritatea (aproape 100 la sută) primind calificative foarte bune. CE ridică problema imparţialităţii comisiilor de evaluare, legat de aceste rezultate.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte redistribuirea pe criterii geografice a magistraţilor, cei din Bucureşti par a fi favorizaţi.

Noile reguli referitoare la faptul că inspectorii ce evaluează activitatea instanţelor nu au voie să investigheze parchete sau curţi la care au lucrat în trecut ar putea reduce conflictul de interese, apreciază, însă, Comisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici