Raport: Guvernul român nu respectă în totalitate standardele pentru eliminarea traficului de persoane

Guvernul României nu respectă în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane şi nu a prezentat o situaţie privind anchetarea traficanţilor care exploatează victimele prin muncă, notează Raportul Departamentului de Stat al SUA.

1311 afișări
Imaginea articolului Raport: Guvernul român nu respectă în totalitate standardele pentru eliminarea traficului de persoane

Raport: Guvernul român nu respectă în totalitate standardele pentru eliminarea traficului de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În documentul Departamentului de Stat american se arată că România este sursă, ţară de tranzit şi de destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii exploataţi prin muncă şi femei şi copii supuşi traficului de persoane.

Românii sunt exploataţi în agricultură şi munci manuale şi sunt forţaţi să cerşească în Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa, Belgia şi Statele Unite.

Bărbaţi, femei şi copii din România sunt victime ale prostituţiei în Italia, Suedia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria, Elveţia, Cehia, Danemarca, Brazilia, Norvegia, Ungaria, Slovenia şi Franţa.

România este o ţară de destinaţie pentru grupuri mici de femei din Republica Moldova, Columbia şi Franţa, care sunt obligate să se prostitueze, precum şi pentru bărbaţi din Honduras, exploataţi prin muncă, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane.

Guvernul României nu respectă în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, totuşi depune eforturi semnificative în acest sens, afirmă autorii documentului. Raportul menţionează că Guvernul român a identificat mai multe victime şi a amendat legea privind traficul de persoane, pentru a interzice cerşetoria forţată.

În ciuda dovezilor că un număr mare de români sunt victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, Guvernul nu a răspuns dacă a investigat, pus sub acuzare sau condamnat respectivii traficanţi de persoane. În plus, au fost sesizări că procurorii au pus sub acuzare unele victime, pentru prostituţie, se mai arată în documentul citat.

Autorii raportului notează, ca recomandări pentru România, subvenţionarea unor programe guvernamentale pentru acordarea de asistenţă victimelor traficului de persoane, inclusiv acordarea de fonduri unor ONG-uri din domeniu, luarea de măsuri pentru a identifica victimele traficului de persoane şi a asigura că acestea nu sunt puse sub acuzare, îmbunătăţirea modului de raportare a datelor privind traficul de persoane, colectarea datelor privind pedepsele aplicate traficanţilor, precum şi investigarea temeinică a actelor de complicitate la trafic de persoane în care sunt suspectaţi oficiali guvernamentali şi pedepsirea acestora cu închisoarea, dacă sunt găsiţi vinovaţi.

De asemenea, în document se menţionează că România trebuie să facă eforturi susţinute şi demonstrate în pedepsirea traficanţilor de persoane ce exploatează victimele prin muncă, reducerea duratelor proceselor, identificarea potenţialelor victime în categoriile vulnerabile de populaţie, instruirea judecătorilor în "a demonstra sensibilitate faţă de victime" şi îmbunătăţirea coordonării şi comunicării interministeriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici