Raportul de ţară al României: Departamentul SUA notează îmbunătăţirea luptei antitraficului de persoane

Departamentul de Stat al Statelor Unite consemnează în Raportul de Ţară al României îmbunătăţirea luptei împotriva traficului de persoane, recomandând identificarea tuturor tipurilor de grupuri vulnerabile şi deblocarea finanţărilor pentru ONG-urile implicate în asistenţa victimelor.

179 afișări
Imaginea articolului Raportul de ţară al României: Departamentul SUA notează îmbunătăţirea luptei antitraficului de persoane

Raportul de ţară al României: Departamentul SUA notează îmbunătăţirea luptei antitraficului de persoane (Imagine: Hepta)

Miercuri, 20 iunie 2012, Departamentul de Stat al Statelor Unite a lansat Raportul de Ţară al României (TIP Report 2011) în domeniul traficului de persoane, în care sunt evidenţiate eforturile autorităţilor române de îmbunătăţire a tuturor palierelor luptei antitrafic.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, în calitate de coordonator naţional al politicilor antitrafic, a coordonat demersul de colectare a datelor şi informaţiilor de la instituţiile publice cu atribuţii în domeniu, facilitând astfel accesul la informaţie al părţii americane.

În cadrul Raportului, au fost remarcate în mod pozitiv activităţile de cooperare bilaterală cu statele membre ale Uniunii Europene în vederea prevenirii şi combaterii traficului de persoane, activitatea de urmărire penală, condamnare şi destructurare a reţelelor de crimă organizată axate pe traficul de persoane.

De asemenea, Departamentul de Stat a punctat pozitiv activitatea de prevenire a traficului de persoane desfăşurată pe baza unor metode creative şi inovatoare, precum şi calitatea ridicată a studiilor şi rapoartelor guvernamentale care "contribuie la dezvoltarea mediului de transparenţă a eforturilor antitrafic".

Recomandările Departamentului de Stat cuprinse în TIP Report 2011 vizează în mod particular îmbunătăţirea asistenţei şi protecţiei victimelor traficului de persoane, identificarea tuturor tipurilor de grupuri vulnerabile şi deblocarea finanţărilor pentru sectorul societăţii civile implicat în serviciile de asistenţă a victimelor traficului de persoane.

În urma evaluării activităţii antitrafic, Departamentul de Stat a clasificat România în categoria TIER 2.

Începând cu anul 2000 Departamentul de Stat al SUA are obligaţia prin lege de a prezenta Congresului SUA, anual, un Raport global privind eforturile guvernelor de a elimina traficul de persoane (TIP Report).

TIP Report este fundamentat în SUA pe baza "The Trafficking Victims Protection Act" (TVPA) din 2000 modificat în 2008 - care arată că scopul combaterii traficului de persoane este pedepsirea efectivă a traficanţilor, protecţia victimelor acestei infracţiuni şi prevenirea traficului şi în baza Protocolului Naţiunilor Unite privind prevenirea, suprimarea şi pedepsirea trafcului de fiinţe umane, în special de femei şi copii din anul 2000.

Plasarea într-o anumită categorie este dată în principal de acţiunile concrete ale guvernelor pentru combaterea traficului şi nu de dimensiunea problematicii traficului în ansamblu. În primul rând Departamentul de Stat evaluează dacă guvernele îndeplinesc standardele minime de eliminare a traficului de persoane prevăzute în TVPA. În caz pozitiv, acestea sunt plasate în Tier 1. Guvernele care au făcut şi fac eforturi semnificative pentru atingerea acestor standarde minime sunt plasate în Tier 2. Guvernele care nu îndeplinesc standardele minime, dar nici nu fac eforturi semnificative în acest sens, sunt plasate în Tier 3. Mai există "Lista Specială de Supraveghere" în care sunt încadrate ţările care trebuie să fie supravegheate periodic pentru a se menţine într-o categorie sau a coborî la una inferioară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici