Raportul Inspecţiei Judiciare în urma verificărilor de la Parchetul General, transmis CSM. Inspectorii nu au obiecţiuni

Inspecţia Judiciară a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Raportul privind rezultatele controlului managerial, desfăşurat în perioada 4 -29 septembrie 2017, la Parchetul General, în urma verificărilor nefiind menţionate obiecţiuni.

97 afișări
Imaginea articolului Raportul Inspecţiei Judiciare în urma verificărilor de la Parchetul General, transmis CSM. Inspectorii nu au obiecţiuni

Raportul IJ în urma verificărilor de la Parchetul General, transmis CSM. Inspectorii nu au obiecţiuni

Raportul inspectorilor judiciari a fost transmis CSM în cursul zilei de 9 noiembrie.

Surse judiciare au precizat că, în cadrul controlului, nu au fost înregistrate incidente.

În urma verificărilor efectuate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), inspectorii judiciari nu au formulat obiecţiuni, conform sursei menţionate.

Verificările au privit activitatea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie desfăşurată în anul 2016 şi primul semestru al anului 2017.

Controalele de fond pe care IJ le-a realizat la unităţile de parchet vizează, în principal, aspecte precum verificarea organizării şi coordonării eficiente a activităţii, a comportamentuilui şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale: repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate; repartizarea personalului auxiliar de specialitate şi a celorlalte categorii de personal; repartizarea echilibrată a lucrărilor; dotarea tehnico – materială şi informatică; condiţiile în care procurorii, personalul auxiliar de specialitate şi personalul contractual îşi desfăşoară activitatea; verificarea comportamentului şi comunicării cu procurorii, lucrătorii de poliţie judiciară, specialiştii, personalul auxiliar, personalul contractual, judecătorii, justiţiabilii, ceilalţi participanţi la procesul penal şi alte instituţii; relaţia cu mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul parchetului şi transparenţa actului de conducere; respectarea principiului repartizării pe criterii obiective a cauzelor; delegarea atribuţiilor; planificarea pe termen scurt, mediu şi lung etc.

Inspectorii au mai evaluat şi activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către organele poliţiei judiciare, între care se numără verificarea cauzelor aflate în lucru la procuror, examinarea cauzelor mai vechi de un an de la sesizare, incidenţa dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penale. De asemenea, controalele au vizat şi modul de rezolvare a memoriilor, a plângerilor şi sesizărilor.

Un control similar a fost făcut şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, acesta stârnind mai multe controverse după ce o inspectoare a fost înregistrată în timp ce acuza presiuni din partea Laurei Codruţa Kovesi.

Pe baza analizării întregului material transmis de către Inspecţia Judiciară, Secţia pentru procurori a apreciat că activitatea managerială a conducerii DNA, desfăşurată în perioada 2016 - 1 iulie 2017, a fost una eficientă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici