Raportul tehnic al României pentru Schengen a fost adoptat. Rapoartele privind Bulgaria vor fi discutate mai târziu

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

33 afișări
Imaginea articolului Raportul tehnic al României pentru Schengen a fost adoptat. Rapoartele privind Bulgaria vor fi discutate mai târziu

Raportul tehnic al României pentru Schengen a fost adoptat. Rapoartele privind Bulgaria vor fi discutate mai târziu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul Sch-Eval, urmând să fie făcute reevaluări pe cele două componente, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Acesta a mai spus că raportul României a fost adoptat şi că reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării SIS/SIRENE în ţara noastră.

Marian Tutilescu a precizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelor tehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi, urmând votul politic în Parlamentul European (PE).

Tutilescu a mai spus că, totuşi, faptul că rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol şi pentru România, pentru că cele două state ar trebui să adere la Spaţiul Schengen împreună.

Raportul de evaluare Schengen al României în domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat iniţial în 14 ianuarie, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a României, respectiv reprezentantul Preşedinţiei Ungare.

În cadrul acelei şedinţe, reprezentantul Franţei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervându-şi opţiunea de a pune mai multe întrebări referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS) în România. Termenul limită pentru a cere lămuriri sau pentru a ridica întrebări a expirat la 21 ianuarie, fără ca reprezentantul acelui stat să ceară informaţii părţii române.

Raportul privind România a fost evaluat pozitiv, la acea dată, de reprezentanţii celorlalte state din grupul Sch-Eval, el subliniind că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE.

Tot atunci au fost discutate şi două rapoarte privind Bulgaria, respectiv SIS/SIRENE şi rezultatele reevaluării frontierei terestre între Bulgaria şi Turcia. Acesta din urmă a primit un aviz negativ din partea experţilor UE, prin urmare Franţa, Germania şi Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

Drept urmare, preşedinţia ungară a UE analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în martie, propunerea fiind ca cele două ţări să intre în spaţiul de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene, declara, în 21 ianuarie, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), şeful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici