Râşii, cerbii şi urşii, în centrul unei campanii menite să salveze animalele sălbatice din România

"Arca lui Noe", un proiect de sensibilizare a clasei politice şi a opiniei publice privind protejarea animalelor sălbatice din România, a fost lansat luni seară, la Bucureşti, şi va cuprinde expoziţii realizate de cei mai buni fotografi de faună din ţară, dar şi o iniţiativă legislativă.

934 afișări
Imaginea articolului Râşii, cerbii şi urşii, în centrul unei campanii menite să salveze animalele sălbatice din România

Râşii, cerbii şi urşii, în centrul unei campanii menite să salveze animalele sălbatice din România (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Proiectul "Arca lui Noe", menit să sensibilizeze opinia publică în privinţa biodiversităţii României - patrimoniu natural unic - şi să propună soluţii concrete de protejare eficientă a mediului său natural, a fost lansat de National Geographic, în parteneriat cu Dr. Reddy's Laboratories România, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi cu sprijinul unor companii private, precum şi al societăţii civile.

Proiectul este iniţiat de Silviu Matei, fotoreporter la Mediafax Group şi absolvent de cursuri de fotojurnalism şi wildlife la Westwood College, SUA, Costas Dumitrescu, absolvent de Regie şi fotograf profesionist, Silviu Petrovan, PhD în biologie la Universitatea Hull, Marea Britanie, Cristian Lascu, speolog şi jurnalist, redactor-şef la National Geographic România, şi Marian Bălăşoiu, absolvent de medicină şi manager al proiectului "Arca lui Noe".

"Arca lui Noe" va debuta cu o expoziţie de fotografii realizate de cei mai buni fotografi de faună din ţară, între care şi Silviu Matei şi Costas Dumitrescu, care va fi prezentată în premieră în Bucureşti, începând cu data de 5 iunie, într-un loc care urmează să fie anunţat ulterior. Expoziţia dezvăluie animale şi păsări din România, unele unice în lume, şi îşi propune să declanşeze o dezbatere în cadrul societăţii româneşti asupra celor mai bune metode de conservare a naturii. După Bucureşti, expoziţia de fotografii, care surprind urşi, cerbi şi ciute, râşi, capre negre, acvile de munte, bufniţe, va fi prezentată în Sibiu şi Braşov, urmând ca din toamnă să ajungă şi în alte oraşe.

În afara acestui demers de conştientizare, proiectul "Arca lui Noe" doreşte să producă şi o schimbare legislativă care să conducă la o protecţie sporită a faunei, luptând pentru fiecare specie, pentru fiecare caz în parte.

Râsul, un animal emblematic, este prima specie căreia îi va fi acordată o atenţie specială în cadrul proiectului "Arca lui Noe", după cum a explicat Marian Bălăşoiu, managerul proiectului.

"Arca lui Noe" pleacă de la ideea că România este o ţară privilegiată prin varietatea şi unicitatea multor specii de plante şi animale. În condiţiile în care teritoriul este acoperit majoritar de munţi şi păduri, iar urbanizarea există preponderent în zonele de câmpie, se poate vorbi încă de faună sălbatică, cu un fond genetic nealterat de intervenţia omului. Unele specii valoroase există în efective semnificative, deşi în cea mai mare parte a Europei au dispărut de secole, de aceea se poate spune că, din acest punct de vedere, România se află în fruntea Uniunii Europene, fiind o adevărată "Arcă a lui Noe", după cum a explicat la evenimentul de lansare Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geographic România.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, în zilele noastre, această faună este supusă unor presiuni majore precum braconajul, poluarea prin deversare de deşeuri toxice sau chimizare excesivă a agriculturii, dar mai ales pierderea habitatului, în urma tăierii necontrolate a pădurilor.

Revista National Geographic publică, începând cu numărul său din luna mai, un serial despre speciile sălbatice ale României. "România este un fel de Arcă a lui Noe a Europei din perspectiva biodiversităţii. Este păcat să se piardă acest lucru. Este o mândrie pentru România, dar, pe de altă parte, înseamnă şi o mare responsabilitate pentru a păstra această faună", a spus Cristian Lascu.

La rândul său, Silviu Matei a vorbit despre pasiunea sa pentru fotografia wildlife, povestind, spre încântarea celor prezenţi la eveniment, despre cum a reuşit să fotografieze unul dintre animalele sale preferate - râsul -, o felină foarte greu de fotografiat, pentru că are simţuri foarte dezvoltate. "În primăvară, am reuşit din nou să fotografiez râsul, în Munţii Maramureşului", a spus Silviu Matei, care pentru a realiza această performanţă a trebuit să doarmă timp de aproape o săptămână într-un hamac prins într-un copac. "Petrecând atâtea zile singur, experienţa mea cu râsul m-a făcut să privesc altfel lucrurile", a spus Silviu Matei, precizând că, în toamnă, va încerca să fotografieze şi un pui de râs.

El a precizat că îi plac toate animalele. "Nu am un animal preferat. Pot să spun că îmi plac cerbul şi ursul, dar râsul a fost ceva aparte pentru mine. Am simţit ceva când l-am fotografiat", a precizat Silviu Matei.

Scopul final al proiectului "Arca lui Noe" ar fi ca autorităţile române să nu mai permită vânătoarea unor specii de animale sălbatice valoroase, precum râsul, dar şi educarea populaţiei în spiritul dragostei pentru natură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici