Răspunsul lui Arafat la Raportul Corpului de Control în cazul Colectiv: "Procedura de declanşare a Planului Roşu a fost respectată"

"Procedura de declanşare a Planului Roşu în cazul Colectiv a fost respectată" şi "neclarităţile şi neconcordanţele din raport puteau fi evitate", dacă „s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al DSU", se precizează în raportul transmis de Raed Arafat.

1308 afișări
Imaginea articolului Răspunsul lui Arafat la Raportul Corpului de Control în cazul Colectiv: "Procedura de declanşare a Planului Roşu a fost respectată"

Raed Arafat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) condus de secretarul de stat Raed Arafat a publicat pe site-ul oficial, răpunsul trimis Guvernului ca urmare a Raportului Corpului de Control, în care se arată mai multe deficienţe a modului în care DSU a organizat operaţiunile de salvare în noaptea de 30 octombrie, la Colectiv.

În răspunsul dat de DSU se precizează că în Raportul Corpului de Control sunt aspecte „neconforme cu realitatea” şi că neclarităţile şi neconcordanţele din raport puteau fi evitate", dacă „s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al DSU, pe un proiect al raportului”, înainte ca acesta să fie prezentat premierului Dacian Cioloş pentru aprobare.

În ceea ce priveşte declanşarea târzie a Planului Roşu de Intervenţie (la ora 22:50, la 18 minute de la primele apeluri la 112), în răspunsul DSU scrie că „În fapt, alocarea de echipe specifice Planului Roşu se face începând cu ora 22:43, după recunoaşterea efectuată de către primele echipaje sosite la locul intervenţiei. (...) procedura de declanşare a Planului Roşu a fost respectată, fără a anticipa declanşarea în baza datelor primite”.

De asemenea, Raed Arafat mai spune că răspunsul la unele întrebări ridicate de Raportul Corpului de Control se regăsesc într-un raport al DSU trimis premierului pe 9 martie. Este vorba de „Raportul privind lecţiile învăţate în urma incendiului de la clubul Colectiv”. De altfel, în răspunsul trimis săptămâna trecută Guvernului se regăsesc aspecte din acel raport..

În ceea ce priveşte concluzia Raportului Corpului de Control care spune că intervenţia de urgenţă din noaptea incendiului „a fost în mare marte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de lipsa exerciţiilor în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară”, DSU consideră că „folositea sintagmei „în mare parte o acţiune necoordonată” are caracter general şi nu indică acele părţi din intervenţie în care nu a existat coordonare”.

Totodată Arafat susţine că în raport, serviciilor de intervenţie au primit calificative, „corespunzător” sau „a manifestat deficienţe", "fără a oferi scala în care se realizează această alocare. "

În consecinţă nu ne este clar dacă un calificativ „corespunzător” este unul pozitiv sau nu sau dacă este unul negativ. În aceste condiţii, sintagma folosită nu transmite niciun mesaj celui care citeşte Raportul pentru că sistemul de referinţă lipseşte”, se mai arată în răspunsul DSU.

Raed Arafat susţine că în noaptea de 30 octombrie s-au respectat "întocmai procedurile legale în vigoare, inclusiv prevederile Planului Roşu de Intervenţie".

În ceea ce priveşte baza materială deficitară, în răspunsul DSU scrie că „nu avem până la acest moment niciun fel de informaţie din care să reiasă că s-a intervenit cu echipamente nefuncţionale sau fără echipamentele prevăzute pentru mijloacele de intervenţie care s-au deplasat la faţa locului” şi că „baza materială nu a fost suficientă în prima fază a intervenţiei, lucru obişnuit în astfel de situaţii, în care nevoie depăşeşte capacitatea de răspuns, cel puţin până la sosirea echipajelor suplimentare (acestea deplasându-se din puncte diferite către locaţia respectivă)”.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 în spitalele din străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitalele din Capitală 147 de răniţi.

DSU

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici