Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA depuse de români a scăzut la 11,5% în anul 2013

Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA depuse de cetăţenii români a scăzut la 11,5% în anul fiscal 2013, faţă de 17% în 2012, potrivit datelor publicate pe site-ul Departamentului de Stat.

301 afișări
Imaginea articolului Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA depuse de români a scăzut la 11,5% în anul 2013

Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA depuse de români a scăzut la 11,5% în anul 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA depuse de cetăţenii români a scăzut, din nou, în anul fiscal 2013 (1 octombrie 2012 - 30 spetembrie 2013), ajungând la 11,5%. În 2012, rata de refuz a fost de 17%, în 2011 de 22,3%, iar în 2010 de 24,8%.

Ministerul Afacerilor Externe a salutat anunţul autorităţilor americane privind scăderea ratei de refuz şi şi-a exprimat speranţa că această tendinţă va continua şi pe viitor, inclusiv din perspectiva activităţii desfăşurate de "Grupul de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor", creat în cadrul Task Force-ului România - SUA pentru implementarea "Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii".

Potrivit unui comunicat MAE, scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, coroborată cu eventuala adoptare, de către Congresul SUA, a actului normativ care modifică criteriile de acces în programul Visa Waiver, are "potenţialul de a contribui substanţial la atingerea, cât mai curând, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA".

Proiectul noii legislaţii referitoare la Visa Waiver - Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act, susţinută şi de către preşedintele Barack Obama, a fost introdus în Camera Reprezentanţilor în martie anul trecut, iar în Senat în mai.

Diferenţa notabilă faţă de legislaţia actuală este evaluarea ţărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcţie de rata de refuz a solicitărilor de viză, mărită de la 3% în prezent la 10%, precum şi în funcţie de rata de depăşire a şederii permisă de viză (over stay), stabilită la 3%, un nou criteriu. Totodată, noua legislaţie introduce şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi faţă de numărul de cereri înregistrate, în prezent.

Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Polonia sunt singurele ţări din UE ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru a călători în SUA.

Patru foşti ambasadori americani în România au pledat, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, la 30 august, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver, care le-ar putea oferi mai multe şanse de aderare României, Poloniei, Croaţiei şi Bulgariei.

Articolul este semnat de James Rosapepe, ambasador în România în administraţia Clinton, de J.D. Crouch şi Michael Guest, ambasadori în administraţia George W. Bush, şi Mark Gitenstein, ambasador în administraţia Obama.

Cei patru foşti ambasadori au militat pentru o revizuire a Programului Visa Waiver (VWP), care le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile.

În timpul vizitei efectuate în SUA, premierul Victor Ponta a declarat, la 22 octombrie, că menţinerea României în afara programului Visa Waiver, care asigură liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate având în vedere statutul de aliat vechi al ţării, cu un parteneriat strategic.

"Este o nedreptate la adresa României şi a Poloniei, totuşi aliaţi ai Statelor Unite, cu parteneriate strategice ambele ţări şi aliaţi puternici, serioşi şi de mult timp. Din păcate, există această bătălie politică între administraţia democrată şi majoritatea republicană din Cameră, iar într-o lege foarte mare şi disputată privind drepturile celor care au emigrat în Statele Unite este un singur articol care se referă la România şi Polonia. Sper ca în discuţiile pe care le voi avea să explic încă o dată că ceva mic pentru Statele Unite este ceva important pentru România", a spus Ponta, la Washington.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici