Rata şomajului din România rămâne sub media UE

Rata şomajului a stagnat în UE la 9,6% şi în zona euro la 10%, peste nivelul de 7,4% din România, însă Spania şi ţările baltice continuă să se confrunte cu un număr record de şomeri, indicatorul apropiindu-se în aceste state de 20%, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

612 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului din România rămâne sub media UE

Rata şomajului din România rămâne sub media UE (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Raportul Biroului de Statistică al Uniunii Europene se referă la luna mai, iar cifrele pe România sunt atribuite primului trimestru al acestui an. România are a 19-a rată a şomajului ajustată sezonier dintre statele membre, fiind încadrată de Cipru (7,2%) şi Cehia (7,5%).

Cea mai înaltă rată este în Spania, care are un şomaj de 19,9%, iar ţările baltice continuă să se confrunte cu rate ridicate de neangajare, de 20% în Letonia, 19% în Estonia şi 17,4% în Lituania.

Slovacia are o rată a şomajului de 14,8%, Irlanda de 13,3%, Grecia de 11%, Ungaria - 10,4% şi Bulgaria 9,7%.

Polonia, deşi este singurul stat membru care nu a intrat în recesiune în contextul crizei mondiale din ultimii ani, are o rată a şomajului peste media UE, de 9,8%.

Cel mai scăzut şomaj este întâlnit în Austria (4%), Olanda (4,3%), Luxemburg (5,2%), Malta (6,7%), Danemarca (6,8%) şi Germania (7%).

Eurostat estimează că numărul şomerilor din UE a fost în luna mai de 23,127 milioane de persoane, dintre care 15,789 milioane în zona euro. Comparativ cu luna aprilie, numărul de şomeri din UE a scăzut cu 37.000 de persoane, dar a crescut în zona euro cu 35.000. Faţă de luna mai a anului trecut, numărul şomerilor din UE a crescut cu 1,801 milioane, iar în zona euro a urcat cu circa 991.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici