Războiul din Ucraina, ziua 571. Contraovensiva, în cifre: ruşii au fost împinşi câte 3-4 kilometri în diferite puncte de pe front

Ucraina a făcut sinteza contraovensivei, înainte să intre în iarnă, când înaintarea ar putea fi încetinită sau chiar blocată.

20570 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 571. Contraovensiva, în cifre: ruşii au fost împinşi câte 3-4 kilometri în diferite puncte de pe front

Războiul din Ucraina, ziua 571. Contraovensiva, în cifre: ruşii au fost împinşi câte 3-4 kilometri în diferite puncte de pe front /

 

UPDATE - Armenia se alătură SUA şi se lepede de Rusia putinistă 

 

UPDATE Stoltenberg: ”Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu se aşteaptă ca războiul din Ucraina să se încheie în curând, a declarat acesta într-un interviu acordat grupului media german Funke. 
 
"Cele mai multe războaie durează mai mult decât se aşteaptă atunci când încep", a spus Stoltenberg. "Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina".
 
El a mai spus că, deşi toată lumea îşi doreşte pacea cât mai rapid, este necesar să se înţeleagă că, dacă ucrainenii şi preşedintele Volodimir Zelenski "nu se mai luptă, ţara nu va mai exista".
 
În acelaşi timp, Stoltenberg a spus că dacă preşedintele rus Vladimir Putin şi ţara sa "lasă jos armele, vom obţine pacea".
 
"Cel mai simplu mod de a pune capăt acestui război este ca Putin să îşi retragă trupele".
 
În timpul interviului, Stoltenberg a mai spus că "nu există nicio îndoială" că Ucraina va deveni în cele din urmă membră NATO. "La summitul NATO de la Vilnius, Ucraina s-a apropiat de NATO. Când acest război se va încheia, avem nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. În caz contrar, istoria s-ar putea repeta", a spus el.

UPDATE Ucraina doboară 12 din cele 16 rachete şi drone lansate de Rusia în cursul nopţii

Forţele ucrainene au doborât 12 din cele 16 rachete şi drone pe care Rusia le-a lansat în principal în direcţia sudului regiunii Odesa în cursul nopţii de 17 septembrie, au raportat Forţele Aeriene.
 
Acele rachete care nu au fost doborâte au lovit teritoriul unei întreprinderi agricole civile din regiunea Odesa, a precizat Forţele Aeriene.
 
Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că au fost lovite un depozit de cereale şi alte infrastructuri agricole din districtul Berezivka.  Nu s-au înregistrat victime, potrivit oficialului. Kiper a mai spus că apărarea aeriană locală a distrus două drone şi cinci rachete
 
Forţele aeriene au declarat că dronele au fost lansate din direcţia oraşului portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai şi Crimeea.

UPDATE Rusia a pierdut 272.320 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Această cifră include 530 de victime pe care forţele ruseşti le-au suferit chiar în ultima zi.
 
Rusia a pierdut, de asemenea, 4.620 de tancuri, 8.828 de vehicule blindate de luptă, 8.537 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.003 sisteme de artilerie, 776 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 523 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.742 de drone şi 20 de nave de război sau ambarcaţiuni.

UPDATE O dronă a avariat un depozit de petrol din sud-vestul Rusiei

O dronă a avariat un depozit de petrol din sud-vestul Rusiei la începutul zilei de 17 septembrie, declanşând un incendiu la un rezervor de combustibil care a fost ulterior stins, a declarat guvernatorul regional Andrei Klychko.
 
Potrivit lui Klychkov, drona a lovit oraşul Oryol în jurul orei locale 03:50. Nu s-au înregistrat victime. "Toate serviciile de urgenţă lucrează pe teritoriul instalaţiei vizate", a precizat guvernatorul.

UPDATE Kiev: avansăm spre sud 

Contraofensiva ucraineană avansează, căutându-se în această perioadă o schimbare de ritm. Potrivit purtătorului de cuvânt al Forţelor de Apărare din cadranul sudic, Natalia Gumeniuk, ruşii au fost împinşi înapoi aproximativ 3-4 kilometri în diferite puncte de pe front. 

„Trebuie să curăţăm o fâşie de cel puţin 30 de kilometri, pentru ca aceasta să fie cu adevărat eficientă”, a menţionat Gumenyuk. Munca este grea, ne batem pentru fiecare metru cu mine şi dinţii de dragon, atata timp cât clima ne-o permite. Apoi, vom intra într-o fază de impas, cu perspectiva de a fi nevoiţi să rezistăm, pentru a doua iarnă la rând rachetelor ruseşti”.

Anul trecut, mai mult sau mai puţin în această perioadă, Kremlinul s-a bazat pe „Generalul Armaghedon”, fostul şef al Forţelor Aerospaţiale, Serghei Surovikin, şi strategia sa a vizat aruncarea în aer a infrastructurii energetice ucrainene: ideea era să folosească frigul ca o armă. Ucraina a rezistat. Surovikin, însă, şi-a pierdut locul din cauza apropierii excesive de poziţiile liderului puciului, Prigojin.

Potrivit analizelor serviciilor secrete britanice, care discută cu sârguinţă despre soarta conflictului pe reţelele de socializare în fiecare zi, „există o posibilitate realistă ca Moscova să-şi concentreze din nou raidurile împotriva ţintelor infrastructurii ucrainene în timpul iernii”.

UPDATE Războiul a scumpit muniţia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici