LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 691. Un poet critic cu Putin a murit în accident auto / Zelenski va lua marţi cuvântul la Davos

Ucraina îşi pune mari speranţe în evenimentul programat să înceapă luni, la Davos.

1879 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 691. Un poet critic cu Putin a murit în accident auto / Zelenski va lua marţi cuvântul la Davos

Războiul din Ucraina, ziua 691. Un poet critic cu Putin a murit în accident auto / Zelenski va lua marţi cuvântul la Davos

UPDATE Ucraina: ruşii bombardează Hersonul

Armata rusă bombardează Herson din malul stâng ocupat temporar. Roman Mrocko, şeful administraţiei militare a oraşului Herson, a spus acest lucru pe Telegram. Ştirea a fost relansată de agenţia Ukrinform. Cetăţenii sunt invitaţi să meargă în locuri mai sigure şi să stea departe de ferestre.

UPDATE Apărarea aeriană a Ucrainei bifează o serie de succese împotriva puterii aeriene ruseşti

Ucraina a distrus cel puţin şapte avioane ruseşti de la începutul lunii decembrie, o realizare militară de referinţă şi o lovitură semnificativă pentru Rusia. Creşterea bruscă a numărului de avioane doborâte în ultimele săptămâni pare încurajator pentru Ucraina, în contextul lipsei de progrese pe câmpul de luptă. 

Comandantul-şef Valerii Zaluzhnyi a confirmat la 15 ianuarie că Ucraina a distrus un avion militar rusesc de observare Beriev A-50 şi un avion Ilyushin Il-22 care funcţionează ca un post de comandă aeropurtat. Doborârea a avut loc la mai puţin de o lună după ce Ucraina a doborât patru avioane ruseşti în decurs de o săptămână - trei avioane de vânătoare-bombardament supersonice ruseşti Su-34 şi un avion de vânătoare-bombardament Su-34 în apropiere de Mariupol, în regiunea Doneţk.

Numai A-50 ar costa 330 de milioane de dolari şi, deşi estimările variază, surse occidentale spun că Rusia are mai puţin de 10 în flota sa.

UPDATE Zelensky se va întâlni cu von der Leyen la Davos

Zelensky a sosit la Davos, Elveţia, pe 15 ianuarie, pentru a participa la Forumul Economic Mondial (WEF). După vizita sa la forum, se aşteaptă ca acesta să se întâlnească cu înalţi oficiali guvernamentali elveţieni la Berna.

UPDATE Atacul rusesc împotriva regiunii Doneţk a ucis un civil şi a rănit un altul

Forţele ruse au lansat un baraj masiv cu sisteme de rachete cu lansare multiplă împotriva Krasnohorivka, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin.

UPDATE Coreea de Nord livrează obuze de 122 mm şi 152 mm Rusiei

Coreea de Nord a furnizat Rusiei aproximativ un milion de cartuşe, alcătuite în principal din obuze de artilerie de 122 mm şi 152 mm, a declarat Vadym Skibitskyi, un reprezentant al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei (HUR), într-un interviu acordat la 15 ianuarie pentru RBC Ucraina.

UPDATE HUR: Rusia mobilizează în jur de 30.000 de soldaţi lunar

Rusia mobilizează aproximativ 30.000 de persoane în fiecare lună, adică în jur de 1.000-1.100 de recruţi zilnic, a declarat Vadym Skibitsky, adjunctul şefului agenţiei ucrainene de informaţii militare (HUR), într-un interviu pentru RBC-Ucraina publicat pe 15 ianuarie.

UPDATE Lovitura rusă asupra oraşului Beryslav, regiunea Kherson, a rănit o femeie

O dronă rusă a aruncat explozibili asupra oraşului Beryslav din regiunea Kherson, rănind o femeie în vârstă de 54 de ani, a anunţat administraţia regională la 15 ianuarie.

UPDATE Zelensky soseşte în Elveţia pentru Forumul Economic Mondial şi discută cu liderii elveţieni

Vizita lui Zelensky are loc la o zi după ce consilieri de securitate naţională din 80 de ţări s-au reunit la Davos pentru cea de-a patra reuniune privind formula de pace din Ucraina, în cadrul pregătirilor pentru Summitul Global pentru Pace.

UPDATE Zaluzhnyi confirmă că Ucraina a doborât un avion rusesc A-50 şi un avion de comandă IL-22

Avionul A-50 al Rusiei asigură mai multe funcţii critice pentru războiul în curs de desfăşurare din Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de apărare aeriană, a rachetelor ghidate şi coordonarea ţintelor pentru avioanele de luptă ruseşti. Rusia posedă doar nouă avioane de acest tip.

UPDATE Lovituri ruseşti vizează infrastructura militar-industrială

Campania de iarnă a Rusiei de lovituri cu rachete vizează cu precădere complexul militar-industrial al Ucrainei, a declarat Vadym Skibitskyi, un reprezentant al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei (HUR), într-un interviu acordat RBC Ucraina la 15 ianuarie.

UPDATE Informaţii militare: Partizanii ucraineni din Melitopolul ocupat aruncă în aer un vehicul cu soldaţi ruşi

Vehiculul rusesc a fost detonat pe 14 ianuarie, după care autorităţile de ocupaţie au blocat străzile adiacente locului faptei şi au sosit mai multe ambulanţe, potrivit HUR.

UPDATE Rusia a efectuat 250 de lovituri aeriene asupra Avdiivka în 2 săptămâni

Forţele ruse au lansat 250 de bombe aeriene asupra oraşului Avdiivka din regiunea Doneţk doar în primele două săptămâni ale anului, a declarat guvernatorul Vadim Filashkin pentru Radio Svoboda la 15 ianuarie. În comparaţie, oraşul a fost lovit de 146 de lovituri aeriene pe parcursul întregului an 2023, a spus Filashkin.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat rănirea a 7 persoane

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au rănit şapte persoane în ultimele 24 de ore, au anunţat autorităţile regionale la începutul zilei de 15 ianuarie.

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 370.980 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 370.980 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, luni, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Această cifră include 980 de pierderi în ultimele 24 de ore.   

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.089 de tancuri, 11.322 de vehicule blindate de luptă, 11.698 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.771 de sisteme de artilerie, 955 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 650 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.865 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE La Davos, Umerov a cerut retragerea trupelor ruse

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a propus crearea unui grup de lucru internaţional la nivelul miniştrilor apărării şi al consilierilor de securitate naţională, pentru a dezvolta în comun un mecanism de retragere a trupelor ruse din Ucraina. Umerov a afirmat acest lucru în cadrul celei de-a patra întâlniri a consilierilor de securitate naţională privind formula de pace ucraineană, prezentând participanţilor al şaselea punct al iniţiativei: „Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”.

Ştirea a fost dată de agenţia ucraineană Ukrinform. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Umerov a scris că formula de pace propusă de preşedintele Volodimir Zelenski uneşte 83 de ţări. A patra întâlnire a consilierilor de securitate naţională şi politică externă a avut loc pe 14 ianuarie, în oraşul elveţian Davos, cu participarea şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Andri Yermak.

La eveniment au participat reprezentanţi ai 81 de ţări şi organizaţii internaţionale. Ordinea de zi a întâlnirii a inclus examinarea a cinci puncte ale Formulei de pace a Ucrainei, şi anume: retragerea trupelor ruse, restabilirea justiţiei, securitatea mediului, prevenirea reapariţiei războiului şi confirmarea încheierii războiului.

Rusia: poetul disident Rubinstein a murit lovit de maşină

Poetul rus Lev Rubinstein, intelectual disident în perioada sovietică şi foarte critic la adresa actualului preşedinte, a murit duminică, la vârsta de 76 de ani, la câteva zile după ce a fost lovit la Moscova. Fiica lui a anunţat tragica veste. „Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit”, a scris Maria Rubinstein pe blogul ei, Live Journal, citată de presa rusă. Pe 8 ianuarie, poetul a fost lovit de o maşină în timp ce traversa o stradă din capitală şi a fost internat în condiţii foarte grave. Potrivit Departamentului Transporturilor din Moscova, proprietarul maşinii a fost implicat în 19 încălcări rutiere în ultimele 12 luni.

Rubinstein, născut în 1947 la Moscova, a studiat bibliotecar şi a fost una dintre figurile scenei literare sovietice din anii 1970 şi 1980. Este considerat unul dintre fondatorii mişcării „conceptualiste”, care a batjocorit doctrina oficială. După dezintegrarea Uniunii Sovietice, notorietatea sa a crescut, a publicat la mai multe edituri de renume şi a lucrat ca jurnalist, fără a-şi ascunde criticile la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin.

În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, el a semnat o scrisoare deschisă în care a numit ofensiva armatei ruse în Ucraina drept „război criminal” şi criticând „minciunile Kremlinului”.

UPDATE Paris şi Berlin alături de Kiev „atâta timp cât este necesar”

Franţa şi Germania vor continua să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”: acest lucru a fost subliniat la Berlin de noul ministru francez de Externe, Stephane Sejourne, şi omologul său german, Annalena Baerbock. „Suntem pe deplin de acord că trebuie să sprijinim ucrainenii atâta timp cât este necesar”, a declarat ministrul francez la o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul german. Baerbock a spus că vor rămâne „de partea Ucrainei atâta timp cât va fi necesar, până când Rusia se va retrage” de pe teritoriul ucrainean. Dar a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin „nu vrea să se oprească” în război şi „nu se va opri”

UPDATE Zelenski va vorbi la Forumul de la Davos pe 16 ianuarie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla la Davos, unde va susţine un discurs special la Forumul Economic Mondial pe 16 ianuarie. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina, citând serviciul de presă al forumului, potrivit căruia liderul ucrainean va susţine un discurs special pe tema „Realizarea securităţii şi a cooperării într-o lume fragmentată”. Potrivit unor mass-media occidentale, preşedintele ucrainean va fi şi el la Berna, iar vizita ar trebui să dureze cel puţin două zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici