Războiul din Ucraina, ziua 696. Kievul s-a supărat pe aliaţi: 95% din componentele străine ale armelor ruseşti sunt occidentale / Se înteţesc informaţiile privind noi asalturi ale Rusiei în 2024

  • Comisar UE: Europa va produce aproximativ 1,3-1,4 milioane de obuze până la sfârşitul anului 2024
  • Multiple atacuri sunt prevăzute în acest an pe teritoriul Ucrainei din partea Rusiei.
  • Serviciile de informaţii americane nu cred că o scădere a ajutorului american pentru Ucraina va avea un impact major pe câmpul de luptă pe termen scurt, dar va deveni o problemă mai târziu
35801 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 696. Kievul s-a supărat pe aliaţi: 95% din componentele străine ale armelor ruseşti sunt occidentale / Se înteţesc informaţiile privind noi asalturi ale Rusiei în 2024

Putin îşi testează armele

UPDATE Ucraina şi SUA organizează prima inspecţie comună a armamentului furnizat de SUA

Ucraina şi SUA au organizat prima inspecţie comună a armelor şi a altor echipamente militare furnizate de Washington într-una dintre unităţile militare ucrainene, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

Serviciul de audit intern al Ministerului Apărării şi reprezentanţi ai forţelor armate au luat parte la inspecţie din partea ucraineană, cărora li s-au alăturat angajaţi ai Biroului de cooperare în domeniul apărării din cadrul Ambasadei SUA în Ucraina.

Inspectorii au examinat numerele de serie, condiţiile tehnice şi condiţiile corespunzătoare de depozitare a armelor, iar rezultatele urmează să fie stabilite, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. "În timpul activităţii comune, nu au existat plângeri din partea reprezentanţilor SUA".

Astfel de inspecţii comune ale armelor furnizate de SUA vor continua, a adăugat ministerul.

UPDATE Premierul slovac promite să blocheze intrarea Ucrainei în NATO şi spune că aceasta trebuie să cedeze teritorii

Robert Fico a declarat că va bloca aderarea Ucrainei la NATO.

Premierul slovac, care se alătură în mod constant liderului ungar Viktor Orban în repetarea punctelor de discuţie ruseşti despre Ucraina, a afirmat apoi că administraţia de la Kiev este dominată de Washington.

El a spus că Ucraina va trebui să cedeze o bucată din teritoriul său Rusiei, ceea ce a numit un "compromis". 

"La ce se aşteaptă, că ruşii vor părăsi Crimeea, Donbas şi Lugansk? Este nerealist", a spus el.

Fico a făcut recent apel la stabilizarea relaţiilor dintre UE şi Rusia şi a adăugat că Moscova "are nevoie şi de garanţiile sale de securitate".

UPDATE Forţele ruse bombardează regiunea Doneţk, 2 răniţi

Două persoane au fost rănite şi 33 de case particulare şi o clădire administrativă au fost avariate de trei rachete trase asupra Novohrodivka, a anunţat guvernatorul Vadym Filashkin.

UPDATE Comisar UE: Europa va produce aproximativ 1,3-1,4 milioane de obuze până la sfârşitul anului 2024

"Trebuie să ne asigurăm că cea mai mare parte din această cantitate ajunge în Ucraina, în mod prioritar, pentru că aici este o nevoie urgentă", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, în timpul unei vizite în Estonia.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 375.270 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 750 de pierderi suferite de forţele ruseşti chiar în ultima zi.

UPDATE Statul Major General: Ucraina a doborât peste noapte 4 din 7 drone ruseşti

Forţele ruse au lansat şapte drone de atac Shahed-136/131 împotriva Ucrainei în noaptea de 19 ianuarie, dintre care patru au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, potrivit unei actualizări de dimineaţă a Statului Major General.

UPDATE ISW: Rusia desfăşoară o operaţiune de informare pentru a denatura exerciţiile defensive ale NATO "Steadfast Defender 2024"

În timp ce NATO se pregăteşte pentru exerciţiile "Steadfast Defender 2024", Rusia a fost angajată într-o campanie de informare care urmăreşte să prezinte acţiunile NATO ca fiind provocatoare, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare din 19 ianuarie.

UPDATE Şeful AIEA: Minele îndepărtate anterior de la centrala din Zaporojie "sunt din nou la locul lor"

Misiunea de monitorizare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a descoperit mine de-a lungul perimetrului centralei nucleare Zaporizhzhia, într-o zonă tampon între gardurile interne şi externe ale instalaţiei, a declarat Rafael Grossi, directorul general al agenţiei, într-o declaraţie din 19 ianuarie.

UPDATE Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a adresat o invitaţie lui Donald Trump să viziteze Kievul, cu o condiţie specifică: fostul preşedinte american trebuie să demonstreze capacitatea sa de a pune capăt războiului cu Rusia în 24 de ore, aşa cum a promis cândva.

UPDATE Rusia bombardează 4 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au bombardat de nouă ori regiunea Sumy, trăgând asupra a patru comunităţi de-a lungul graniţei la 19 ianuarie, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

UPDATE CNN: Scăderea ajutorului american este puţin probabil să aibă un impact major pe termen scurt, potrivit serviciilor de informaţii

Serviciile de informaţii americane nu cred că o scădere a ajutorului american pentru Ucraina va avea un impact major pe câmpul de luptă pe termen scurt, dar va deveni o problemă mai târziu, odată ce Rusia se va regrupa, a relatat CNN pe 19 ianuarie, citând surse anonime.

Financial Times: Rusia ar putea planifica o ofensivă majoră în 2024

Rusia ar putea planifica o ofensivă majoră pe frontul din Ucraina în vara lui 2024. Financial Times susţine acest lucru într-un articol, citat de Rnc-Ukraine. Articolul, care citează forţele de securitate ucrainene, scrie că obiectivul ofensivei ar putea fi ocuparea completă a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. În plus, potrivit autorităţilor, nu este exclusă o altă încercare de ocupare a Harkovului sau a Kievului.

Moscova desfăşoară un alt avion de detectare radar cu rază lungă de acţiune pentru a-l înlocui pe cel doborât de Ucraina

Rusia a desfăşurat un alt avion de detectare radar cu rază lungă de acţiune A-50 pentru a-l înlocui pe cel doborât de forţele ucrainene săptămâna aceasta pe coasta de nord a Mării Azov, a scris Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa de informaţii. De data aceasta, însă, A-50 va opera mai departe de graniţele Ucrainei: „în interiorul teritoriului rus, lângă regiunea Krasnodar, mai la est de Ucraina”, se arată în raportul publicat cu privire la decizia Moscovei, comentează experţii londonezi.

Rusia: procuratura cere 28 de ani de închisoare pentru tânăra acuzată că l-a ucis pe bloggerul pro-Kremlin anul trecut la Sankt Petersburg

Procuratura a cerut o pedeapsă de 28 de ani de închisoare pentru Daria Trepova, tânăra rusă acuzată că l-a ucis pe bloggerul pro-Kremlin Vladlen Tatarski într-o cafenea din Sankt Petersburg în aprilie anul trecut, înmânându-i o statuetă plină cu explozibil, în timpul prezentarea unei cărţi. Explozia a avut loc în timp ce Trepova stătea calmă, la câţiva metri de Tătarski (născut Maxim Fomin), care vorbea publicului. Potrivit acuzării, femeia, care are 27 de ani, a predat statueta la ordinul cuiva din Ucraina, dar apărarea susţine că nu ştia ce era în interior. Aproximativ 30 de persoane au fost, de asemenea, rănite în atac. Potrivit autorităţilor ruse, serviciile secrete de la Kiev au organizat uciderea lui Tatarski, versiune susţinută şi de o anchetă a Washington Post. Serviciile ucrainene nu au comentat aceste dezvăluiri.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: nu vom prelungi acordul pentru grâu

„Nu există nicio perspectivă de a revigora acordul pentru exportul de cereale către Marea Neagră”, din care Rusia s-a retras anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a clarificat acest lucru, adăugând că „rutele alternative pentru transportul grâului ucrainean implică riscuri enorme”. În timpul unui briefing, Peskov a spus că „discuţiile” privind exporturile de cereale „nu mai au loc, probabil că nu există motive pentru a le relua. Acordul nu a fost niciodată implementat în partea care ne-a preocupat şi nu există perspective de implementare, nu le vedem”. Ucraina încearcă să stabilească noi rute pentru aprovizionarea cu cereale, dar pentru Peskov „sunt periculoase, pline de riscuri”.

Kiev: în armele ruseşti, până la 95% din componente sunt occidentale

„Până la 95% din componentele critice produse în străinătate găsite în armele ruseşti distruse în Ucraina provin din ţări occidentale”. Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a scris asta pe X.

Kievul alocă 427 de milioane de euro pentru construirea de fortificaţii

Guvernul ucrainean a alocat în total peste 427 de milioane de euro pentru construcţia de structuri tehnice şi inginereşti, precum şi de fortificaţii, cu scopul de a consolida capacităţile defensive ale ţării în plină invazie rusă. „Continuăm să ne consolidăm în mod constant securitatea. Astăzi am alocat o sumă record pentru construcţia liniilor de apărare”, a anunţat premierul Denis Şmigal.

ISW: întreruperi de GPS în Polonia şi Suedia cauzate probabil de Moscova

Întreruperile ale sistemelor GPS care au avut loc în Polonia şi Suedia între decembrie şi ianuarie ar fi putut fi cauzate de exerciţiile de război electronic desfăşurate de Rusia în regiunea Kaliningrad. Aceasta este ipotezată de think tank-ul american ISW, citat de agenţia poloneză Pap. Presa poloneză a raportat că pe 16 ianuarie au avut loc perturbări deosebit de grave ale sistemului GPS în zonele de nord şi de est ale ţării, cum ar fi funcţionarea defectuoasă a dispozitivelor de navigaţie, la Varşovia şi Łódź, aminteşte Pap.

Anterior, în perioada 25-27 decembrie până în 10 ianuarie, cazuri similare au fost raportate în nord-vestul şi centrul Poloniei. De asemenea, au fost raportate tulburări în partea de sud a Mării Baltice, a spus ISW. Analiştii ISW, continuă Pap, au citat aprecierile analiştilor polonezi, potrivit cărora cazurile din decembrie ar putea fi legate de exerciţii neprecizate ale forţelor NATO în Marea Baltică sau de activitatea trupelor ruse în regiunea Kaliningrad, unde sistemul de bruiaj comunicaţii. s-au efectuat operaţiuni.

Alte cazuri au fost observate pe 12 ianuarie, în Suedia. Potrivit Serviciului Suedez de Informaţii şi Securitate Militară (MUST), adaugă agenţia poloneză, este posibil ca aceste perturbări să fi fost cauzate de activitatea Flotei baltice ruse..

Macron: Datoria noastră este să facem imposibilă victoria Rusiei

„Datoria noastră este să facem imposibilă victoria Rusiei”, asta a spus preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în cadrul tradiţionalei ceremonii de urări Forţelor Armate pentru noul an. „O victorie a Rusiei – a adăugat Macron – înseamnă sfârşitul securităţii europene”. „Vom continua să ajutăm ucrainenii – a insistat şeful de la Palatul Elysée – într-o manieră pragmatică şi completă”.

Statele baltice, „linie de apărare” la graniţa cu Rusia

Estonia, Letonia şi Lituania au ajuns la un acord privind crearea unei „linii de apărare” la graniţa cu Rusia. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării din Estonia. „Statele baltice au convenit să creeze o linie de apărare baltică de-a lungul graniţei de est. Este imperativ să folosim timpul cu înţelepciune, pentru a creşte pregătirea pentru apărare", a spus ministerul într-o postare pe pagina sa X (fostă Twitter). Ministerul Eston al Apărării a clarificat că acordul de linie a fost semnat astăzi la Riga de şefii departamentelor de apărare ale celor trei republici. Scopul creării unei „zone defensive” în următorii ani va fi „descurajarea şi, dacă este necesar, apărarea împotriva unei ameninţări militare”.

Moscova îl convoacă pe ambasadorul Franţei, „implicarea în Ucraina”

Ambasadorul Franţei în Rusia a fost chemat la Ministerul de Externe, care l-a notificat despre un protest faţă de „implicarea tot mai mare” a Franţei în conflictul din Ucraina. Acest lucru a fost relatat într-o notă citată de agenţia Ria Novosti. Ministerul Apărării din Moscova a declarat că într-un bombardament asupra oraşului Harkov din 16 ianuarie, trupele ruse au ucis „peste 60 de mercenari străini”, în timp ce alţi 20 au fost răniţi şi a spus că mulţi dintre ei erau francezi. La rândul său, Ministerul de Externe de la Paris a negat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici