LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 705. Pun capăt războiului? Un oficial de la Moscova anunţă că Rusia este dispusă să vorbească limba diplomaţiei / UE reînnoieşte sancţiunile economice împotriva Rusiei

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 383.180 de soldaţi în Ucraina.
  • Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 8 drone peste noapte.
  • Financial Times: Un document divulgat dezvăluie că UE ia în considerare tăierea finanţării Ungariei din cauza veto-ului legat de ajutorul pentru Ucraina.
  • Stoltenberg: China urmăreşte hotărârea aliaţilor în privinţa Ucrainei.
  • Ministerul britanic al Apărării: Creşterea numărului de atacuri incendiare la birourile de înrolare din Rusia semnalează probabil o "dezamăgire" pe fondul războiului şi al unei potenţiale mobilizări.
  • Forţele ruse bombardează regiunea Sumy de 267 de ori într-o singură zi.
9232 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 705. Pun capăt războiului? Un oficial de la Moscova anunţă că Rusia este dispusă să vorbească limba diplomaţiei / UE reînnoieşte sancţiunile economice împotriva Rusiei

Pun capăt războiului? Un oficial de la Moscova anunţă că Rusia este dispusă să vorbească limba diplomaţiei

UPDATE Ucraina: Ambasadorii UE sunt de acord să folosească bunurile ruseşti îngheţate

Ambasadorii statelor UE au aprobat în principiu propunerea prezentată de preşedinţia rotativă a UE belgiană privind utilizarea bunurilor ruseşti îngheţate. Aflăm acest lucru de la o sursă diplomatică europeană. Textul va fi acum elaborat în termeni legali, înainte de a fi retrimis la Coreper, organismul care reuneşte cei douăzeci şi şapte de ambasadori ai UE, în cel mai scurt timp pentru aprobarea finală.

UPDATE Kievul atacă în zona Doneţk: 3 morţi

Ucraina a tras cu obuze de artilerie asupra oraşului ocupat de ruşi Doneţk, ucigând cel puţin trei persoane şi rănind alte trei. Acest lucru a fost raportat de oficiali susţinuţi de Kremlin. Doneţk, un oraş din estul Ucrainei ocupat de Rusia şi de forţele apropiate de Moscova din 2014, a fost vizat în mod repetat de ceea ce Rusia a numit bombardamente ucrainene nediscriminatorii. Videoclipul distribuit de presa de stat rusă arăta cadavre întinse pe un drum plin de moloz şi bucăţi de metal, precum şi un crater în pământ. „Trei persoane au fost ucise în urma bombardamentelor inamice din districtul Kalininski din Doneţk”, a declarat Denis Puşilin, şeful administraţiei ruse a regiunii. AFP nu a putut verifica circumstanţele atacului, iar oficialii ucraineni nu au comentat imediat. Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de o escaladare bruscă a atacurilor asupra zonelor civile, în ultimele două luni.

UPDATE Kara-Murza s-a transferat din colonia penală Omsk la o destinaţie necunoscută

Personalitate proeminentă a opoziţiei ruse, Vladimir Kara-Murza, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru trădare şi alte acuzaţii, a fost transferată din colonia penală Omsk, unde era deţinut din septembrie anul trecut, într-o unitate necunoscută încă. Activistul Aleksandr Podrabinek a primit, ca răspuns la scrisoarea sa către Kara-Murza, o notificare de nelivrare pentru că „destinatarul a plecat într-o altă instituţie”. Condamnarea de înaltă trădare a fost motivată de „colaborarea sa cu ţările NATO”, adică de participarea sa la conferinţe publice din mai multe ţări occidentale şi de declaraţiile sale critice împotriva războiului împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost condamnat pentru raportări false asupra forţelor armate şi pentru colaborare cu organizaţii indezirabile. Kara-Murza, ca şi Aleksei Navalnîi, supravieţuiseră încercărilor de otrăvire.

UPDATE Marea Britanie: Rusia a pierdut 7500 de vehicule de luptă, dar înlocuieşte pierderile

Rusia a pierdut aproximativ 2.600 de tancuri de luptă şi 4.900 de vehicule blindate de luptă de alte tipuri de la începutul războiului împotriva Ucrainei în urmă cu doi ani, au anunţat serviciile de informaţii britanice în actualizarea zilnică obişnuită privind starea conflictului. În 2023, când războiul era mult mai static şi unităţile ruseşti operau cu o poziţie mai defensivă, pierderile de vehicule au fost cu 40% mai mici decât în ​​2022. Din octombrie 2023, când a început o nouă fază ofensiva rusă, pierderile au început să crească din nou, până la 365 de tancuri şi alte 700 de vehicule. În acest moment, Rusia are capacitatea de a produce o sută de tancuri pe lună, apoi să compenseze pierderile din teren şi să continue ofensiva.

UPDATE UE reînnoieşte sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru şase luni

Consiliul UE a reînnoit astăzi măsurile restrictive adoptate împotriva Federaţiei Ruse pentru încă şase luni, până la 31 iulie 2024, pentru acţiuni care vizează destabilizarea situaţiei din Ucraina. Sancţiunile, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse semnificativ din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată şi ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi, acestea constau într-un spectru larg de măsuri sectoriale, inclusiv restricţii privind comerţul, finanţele, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare, industrie, transport şi bunuri de lux. Acestea se referă, de asemenea, la interzicerea importului sau transferului de ţiţei maritim şi a anumitor produse petroliere din Rusia către UE, eliminarea mai multor bănci ruseşti din sistemul Swift şi suspendarea activităţilor de difuzare şi a licenţelor mai multor puncte de dezinformare susţinute de la Kremlin. Sunt prevăzute măsuri specifice pentru a consolida capacitatea UE de a combate evaziunea sancţiunilor.

UPDATE Criza demografică a Ucrainei

UPDATE Rockeri ruşi în pericol

UPDATE Inspectorii americani sosesc la Kiev pentru a ajuta la supravegherea ajutorului

"Întâlnirile lor cu implementatorii, partenerii şi guvernul ucrainean sprijină supravegherea şi responsabilitatea pentru asistenţa americană acordată Ucrainei", a scris ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, pe platforma de socializare X.

UPDATE Bombardamentul rusesc asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a rănit 2 persoane

Rusia a lansat un atac de artilerie împotriva oraşului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, pe 29 ianuarie, rănind doi bărbaţi în vârstă de 19 şi 21 de ani, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat rănirea a şase persoane în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au rănit şase civili în ultimele 24 de ore, au anunţat autorităţile regionale la 29 ianuarie.

UPDATE Ucraina infirmă că Rusia a capturat satul Tabaivka de lângă Kupiansk

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a negat pe 29 ianuarie afirmaţiile Rusiei privind capturarea Tabaivka, un sat din regiunea Harkov, nu departe de Kupiansk.

UPDATE Guvernatorul rus susţine că a avut loc o tentativă de atac cu drone asupra rafinăriei de petrol din Iaroslavl

O dronă a încercat să atace una dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, situată în Iaroslavl, şi a fost reprimată de războiul electronic, a anunţat guvernatorul regional Mihail Yevrayev, la 29 ianuarie.

UPDATE Putin se înregistrează oficial ca şi candidat la alegerile prezidenţiale

Vestea a fost anunţată după ce preşedintele rus Vladimir Putin a depăşit pragul de semnături necesare pentru a fi înregistrat ca şi candidat. Este de aşteptat ca Putin să câştige alegerile şi să obţină un al cincilea mandat.

UPDATE Péter Szijjártó a ajuns în Ucraina

Ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a sosit la Uzhhorod şi poartă negocieri cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba şi şeful biroului preşedintelui Zelensky, Andriy Yermak.

Reprezentanţii Kiev-ului spun că sunt pregătiţi pentru un „dialog sincer şi constructiv”. Principalele probleme pe care se pune accentul sunt drepturile maghiarilor transcarpatini şi dreptul de veto al Budapestei asupra ajutorului UE acordat Ucrainei.

UPDATE Zelensky: Europa nu poate sprijini Ucraina singură, fără SUA

Temerile preşedintelui Volodymyr Zelensky au fost reluate şi de alţi lideri ucraineni, cum ar fi ministrul de externe Dmytro Kuleba, care a declarat la începutul lunii ianuarie că nu există un "plan B" în cazul în care ajutorul american se va încheia.

UPDATE Comandamentul de coordonare a POW din Ucraina îşi restabileşte serviciile după un atac cibernetic

Sediul de coordonare a Ucrainei pentru tratamentul prizonierilor de război a declarat la 29 ianuarie că a restabilit toate serviciile după atacul DDoS de ieri.

UPDATE General NATO: Alianţa trebuie să fie pregătită pentru potenţiale "atacuri cu rachete ruseşti în Europa"

NATO ar trebui să fie pregătită pentru perspectiva unor atacuri cu rachete ruseşti în Europa, în cazul unui război cu Rusia, a declarat generalul-locotenent Alexander Sollfrank, un comandant al centrului de logistică militară al NATO din Germania, într-un interviu pentru The Times publicat pe 28 ianuarie.

Militarii NATO şi-au consolidat capacitatea şi pregătirea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Deşi perspectiva escaladării războiului până la o confruntare totală între alianţă şi Rusia a fost evitată până acum, există îngrijorări legate de faptul că Occidentul nu a acceptat cu adevărat că aceasta ar putea fi încă o posibilitate.

Mai mulţi comandanţi NATO şi alţi lideri ai alianţei au avertizat în termeni din ce în ce mai duri, în ultimele luni, cu privire la pericolele unui astfel de război şi la impactul pe care l-ar putea avea în întreaga Europă.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 383 180 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 383 180 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 29 ianuarie.

Acest număr include 1.070 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6 290 de tancuri, 11 696 de vehicule blindate de luptă, 12 149 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9 113 sisteme de artilerie, 972 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 660 de sisteme de apărare aeriană, 331 de avioane, 324 de elicoptere, 7 049 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni precum şi un submarin.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 8 drone peste noapte

Ucraina a doborât opt drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de 29 ianuarie, au anunţat Forţele Aeriene în actualizarea sa de dimineaţă.

UPDATE Financial Times: Un document divulgat dezvăluie că UE ia în considerare tăierea finanţării Ungariei din cauza veto-ului legat de ajutorul pentru Ucraina

Uniunea Europeană îşi va îndemna statele membre să oprească toate finanţările UE către Budapesta dacă Ungaria nu renunţă la promisiunea sa de a se opune prin veto la pachetul de ajutor militar de 55 de miliarde de dolari propus de UE pentru Ucraina, a dezvăluit un document scurs din presă pregătit de oficiali UE şi consultat de Financial Times la 28 ianuarie.

UPDATE Stoltenberg: China urmăreşte hotărârea aliaţilor în privinţa Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Washingtonul pentru a convinge Congresul american să adopte un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Parlamentarii republicani s-au opus proiectului de lege. într-un interviu acordat Fox News, Stoltenberg a declarat că sprijinirea Ucrainei şi, în cele din urmă, adăugarea acesteia la alianţă ar fi o "afacere bună" pentru SUA şi NATO, întrucât Beijingul urmăreşte şi ia act de hotărârea aliaţilor.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Creşterea numărului de atacuri incendiare la birourile de înrolare din Rusia semnalează probabil o "dezamăgire" pe fondul războiului şi al unei potenţiale mobilizări

Dublarea atacurilor incendiare asupra birourilor de înrolare din Rusia în ultimele şase luni este probabil atribuită unui "sentiment mai mare de dezamăgire" în rândul ruşilor, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina continuă şi se profilează un potenţial al doilea val de mobilizare, a apreciat Ministerul britanic al Apărării în raportul său de informaţii din 28 ianuarie.

UPDATE Forţele ruse bombardează regiunea Sumy de 267 de ori într-o singură zi

Forţele ruse au bombardat regiunea Sumy de 267 de ori, trăgând asupra a opt comunităţi de-a lungul graniţei pe 28 ianuarie, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

Armata rusă a tras asupra comunităţilor Bilopillia, Yunakivka, Khotin, Krasnopillia, Velyka Pysarivka, Shalyhyne, Svesy şi Seredyna-Buda. Pe tot parcursul zilei, Rusia a atacat comunităţile de frontieră cu atacuri cu mortiere, drone, rachete şi artilerie, lansând în acelaşi timp mine asupra a două aşezări.

Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

Ştirea iniţială

Rusia „rămâne deschisă propunerilor cu adevărat substanţiale pentru a depăşi criza aflată în curs de desfăşurare în Ucraina prin mijloace politice şi diplomatice”, a declarat directorul departamentului pentru ţările din Comunitatea Statelor Independente, unitate din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, Alexei Polişciuk, citat de agenţia de ştiri Tass.

Afirmaţia lui Polişciuk nu cadrează însă cu faptele de pe câmpul de luptă ale Rusiei, a cărei armată care continuă să atace fără încetare Ucraina. De asemenea, nici Ucraina nu este dispusă să facă vreun un pas în spate.

Potrivit lui Zelenski, o eventuală rundă de negocieri pentru pace va avea loc doar în condiţiile unei încetări a focului. Totodată, Ucraina a transmis de multe ori şi pe diverse căi că vrea să-şi recupereze toate teritoriile cucerite şi anexate de invadatori, inclusiv Crimeea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici