LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Ostaticii israelieni şi civilii din Fâşia Gaza vor primi medicamente în urma unui acord / Marfa, în pericol în Marea Roşie: Shell suspendă transporturile / Raid american împotriva rachetelor rebele / Israelienii: evacuaţi Khan Yunis

  • S-a ajuns la un acord pentru ca ostaticii israelieni din Gaza să primească medicamente.
  • În lipsa internetului, Israelul a cerut populaţiei locale, prin pliante scrise în limba arabă, să plece din Khan Yunis spre Rafah, zona fiind una de război.
  • Statele Unite vor reclasifica Houthi ca grup terorist, potrivit presei americane.
5043 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Ostaticii israelieni şi civilii din Fâşia Gaza vor primi medicamente în urma unui acord / Marfa, în pericol în Marea Roşie: Shell suspendă transporturile / Raid american împotriva rachetelor rebele / Israelienii: evacuaţi Khan Yunis

Războiul Israel - Hamas. Marfa, în pericol în Marea Roşie: Shell suspendă transporturile / Raid american împotriva rachetelor rebele / Israelienii: evacuaţi Khan Yunis

IDF spune că a distrus lansatoarele de rachete folosite în barajul de la Netivot, a prins 7 trăgători şi i-a ucis pe ceilalţi

IDF difuzează noi imagini de la locul din centrul Fâşiei Gaza de unde Hamas a lansat ieri un baraj de peste 25 de rachete asupra oraşului Netivot din sudul ţării.

Potrivit IDF, imediat după ce trupele Brigăzii 646 de paraşutişti de rezervă au reperat barajul, au lansat o urmărire după mai mulţi suspecţi din zonă.

IDF spune că soldaţii au capturat şapte agenţi înarmaţi şi au ucis mai mulţi bărbaţi înarmaţi în zonă.

Locul de lansare a rachetelor avea trei lansatoare, fiecare fiind capabil să lanseze 10 rachete. Unele dintre lansatoare au fost amorsate cu rachete.

Lansatoarele au fost distruse ulterior de către trupele Batalionului 710 al Corpului de geniu de luptă, precizează IDF.

Barajul de marţi a fost unul dintre cele mai mari atacuri din Gaza din ultimele săptămâni. Autorităţile locale din Netivot au declarat că a inclus aproximativ 50 de rachete, deşi IDF a estimat că a fost vorba de aproximativ 25. Două rachete au provocat pagube în Netivot şi într-o comunitate din apropiere.

UPDATE Houthis din Yemen afirmă că atacurile asupra navelor care se îndreaptă spre Israel vor continua în ciuda listei negre a SUA

Redenumirea de către SUA a Houthis din Yemen ca grup terorist nu va afecta operaţiunile rebelilor de a împiedica navele israeliene sau cele care se îndreaptă spre Israel să traverseze Marea Roşie, Marea Arabiei şi strâmtoarea Bab el-Mandeb, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam.

Administraţia Biden a readus astăzi miliţia Houthi, aliată cu Iranul, pe lista grupurilor teroriste, au declarat oficiali americani, în cea mai recentă încercare a Washingtonului de a opri atacurile forţelor Houthi asupra transportului maritim internaţional, în semn de protest faţă de războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza.

UPDATE Gallant: Dacă Hamas nu va fi dezmembrat în totalitate, nu vom mai putea trăi în Israel 

Ministrul apărării, Yoav Gallant, promite că Israelul va continua luptele în Fâşia Gaza până când ostaticii vor fi returnaţi şi Hamas va fi învins.

"Dacă soarta Hamas nu va fi dezmembrarea totală, nu vom putea trăi în statul Israel", spune Gallant în faţa trupelor din unitatea de comando Shayetet 13 a Marinei.

"Continuăm să luptăm până la victorie... până când vom învinge organizaţia Hamas, îi vom lua toate capacităţile militare semnificative şi o vom îndepărta de la putere în Gaza", mai spune el.

Gallant spune că, în ceea ce priveşte ostaticii, "nu avem dreptul să oprim lupta atâta timp cât există ostatici în Gaza. Singura modalitate şi singurul lucru care îi aduce pe ostatici [înapoi] este presiunea militară, pentru că Hamas înţelege un singur lucru".

UPDATE Legătura militară israeliană confirmă că va inspecta transportul de medicamente către Gaza

Cinci camioane cu ajutoare medicale care vor intra în Fâşia Gaza, inclusiv medicamente pentru ostaticii israelieni deţinuţi de gruparea teroristă Hamas, vor fi inspectate de autorităţile israeliene, afirmă organismul Ministerului Apărării responsabil cu afacerile civile palestiniene.

Ca răspuns la o interpelare, coordonatorul activităţilor guvernamentale din Teritoriu (COGAT) declară: "Conform directivei eşalonului politic, cinci camioane care transportă medicamente vor fi supuse unui control de securitate la punctul de trecere Kerem Shalom".

"La finalul inspecţiei, camioanele vor intra în Fâşia Gaza", adaugă COGAT.

UPDATE Cea mai lungă pană de internet din Gaza de la începutul războiului

O pană de curent în telecomunicaţii în Fâşia Gaza a intrat în a şasea zi, cea mai lungă întrerupere continuă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit NetBlocks.

Serviciile de internet din Gaza au fost perturbate constant pe tot parcursul războiului, aflat acum în a patra lună.

"Întreruperea, care a intrat acum în a şasea zi, este cea mai lungă întrerupere continuă a telecomunicaţiilor înregistrată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas", afirmă NetBlocks într-o postare pe X, fostul Twitter.

UPDATE Ministrul iranian de externe susţine că atacurile asupra Israelului vor înceta dacă "genocidul" din Gaza se va opri

Ministrul iranian de externe susţine că atacurile "Axei Rezistenţei" împotriva Israelului şi a intereselor sale vor înceta dacă războiul împotriva grupării teroriste Hamas din Gaza se va încheia, avertizând că acest conflict ar putea intensifica tensiunile în tot Orientul Mijlociu.

"Sfârşitul genocidului din Gaza va duce la sfârşitul acţiunilor militare şi al crizelor din regiune", a declarat Hossein Amir-Abdollahian la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Securitatea Mării Roşii este legată de evoluţiile din Gaza, iar toată lumea va avea de suferit dacă nu se va pune capăt crimelor Israelului în Gaza... Toate fronturile vor rămâne active."

UPDATE După ce şi-a atras critici, premierul a declarat că va ordona IDF să inspecteze transportul de medicamente din Gaza

Mai multe instituţii media ebraice relatează că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ordonat Forţelor de Apărare ale Israelului să inspecteze un transport de medicamente care urmează să intre astăzi în Gaza, unele dintre acestea urmând să fie livrate ostaticilor deţinuţi de teroriştii palestinieni.

Netanyahu a fost atacat pe scară largă în cursul zilei de astăzi de colegii politicieni, inclusiv de membri de rang înalt ai coaliţiei, pentru că a susţinut că nu a avut nicio legătură cu lipsa controalelor de securitate planificate.

Hamas a anunţat în această dimineaţă că înţelegerea la care s-a ajuns prin intermediul Franţei şi al Qatarului nu include inspectarea transportului de către Israel, ceea ce ar fi o premieră în timpul războiului.

Nu este clar cum va afecta noul ordin al lui Netanyahu punerea în aplicare a acordului.

UPDATE Alarmele sună în nordul ţării, punând capăt unei acalmii naţionale de peste 24 de ore

Alarmele de rachete sună în oraşele nordice, în mare parte evacuate, Metula, Shlomi şi alte comunităţi de la graniţă.

Nu există detalii suplimentare imediate.

Evoluţia are loc după ce sirenele de invazie a avioanelor ostile au sunat nu cu mult timp în urmă în alte câteva oraşe din nord, în ceea ce s-a spus că a fost o alarmă falsă.

Acestea au fost primele alerte la nivel naţional în peste 24 de ore.

UPDATE Ben Gvir îi spune lui Netanyahu să nu mai încerce să se eschiveze de la răspundere, pe fondul disputei privind medicamentele din Gaza

Ministrul de extremă-dreapta al Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, îi spune premierului Benjamin Netanyahu să înceteze să mai încerce să evite asumarea responsabilităţii pe fondul controversei privind cine anume a autorizat intrarea în Fâşie a unui transport de medicamente pentru ostatici şi civili din Gaza fără a fi verificat de Israel.

"Domnule prim-ministru, ajunge să alergaţi după [ministrul Benny] Gantz şi ajunge să încercaţi să vă eschivaţi [de responsabilitate]", a scris Ben Gvir pe Twitter după ce Netanyahu a declarat că responsabilitatea aparţinea IDF.

"Poate că aranjamentele tehnice de inspecţie sunt responsabilitatea IDF şi a forţelor de securitate, dar responsabilitatea IDF şi a forţelor de securitate de a verifica dacă camioanele care ar trebui să transporte medicamente pentru ostatici nu transportă şi muniţie şi echipamente pentru Hamas - este responsabilitatea dumneavoastră şi a cabinetului de război", spune Ben Gvir.

"În cazul în care camioanele nu au fost încă aduse, pur şi simplu daţi instrucţiuni IDF şi forţelor de securitate să nu le permită să fie aduse fără o inspecţie. Acest lucru este absolut în responsabilitatea şi autoritatea dumneavoastră. Medicamente pentru ostatici - absolut. Oxigen pentru ca Hamas să continue lupta - nebunie".

UPDATE Sursele spun că IDF nu ştiau că transportul de medicamente pentru Gaza era scutit de controlul de securitate

Surse militare au declarat pentru Canalul 12 că Forţele de Apărare Israeliene nu aveau nicio idee că un transport de medicamente pentru civilii din Gaza şi pentru ostatici urma să fie scutit de verificări de securitate.

Comentariile vin după ce premierul Benjamin Netanyahu a negat un raport care susţinea că el ar fi autorizat această mişcare.

Cu toate acestea, sursa militară declară pentru Channel 12 că prima dată când armata a aflat despre acord a fost atunci când a auzit despre el de la un înalt oficial Hamas, Mousa Abu Marzouk, care a scris pe Twitter despre el în această dimineaţă.

UPDATE Israelul a ucis 9 palestinieni în lovituri aeriene în Cisiordania

Loviturile aeriene israeliene au ucis miercuri nouă palestinieni în două locaţii din Cisiordania ocupată, au declarat medicii, iar armata a descris cel puţin cinci dintre cei morţi ca fiind luptători suspectaţi că plănuiau un atac iminent.

Lovitura aeriană asupra unei maşini în Balata, în apropiere de oraşul Nablus din nordul Cisiordaniei, a ucis cinci membri ai unei celule locale de luptători care plănuiau un atac iminent la scară largă împotriva israelienilor, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

UPDATE Şeful ONU afirmă că părţile implicate în războiul din Gaza "calcă în picioare" dreptul internaţional

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat miercuri că părţile implicate în conflictul din Gaza "calcă în picioare" dreptul internaţional şi le-a îndemnat să pună în aplicare o încetare imediată a focului.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos, Guterres a declarat că părţile implicate în război "ignoră dreptul internaţional, calcă în picioare Convenţiile de la Geneva şi chiar încalcă Carta Naţiunilor Unite".

"Lumea stă deoparte în timp ce civilii, majoritatea femei şi copii, sunt ucişi, mutilaţi, bombardaţi, forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi li se refuză accesul la ajutor umanitar", a spus el.

UPDATE Armata israeliană afirmă că a eliminat o "celulă teroristă" în tabăra Balata din Cisiordania

Armata israeliană a declarat miercuri că forţele sale au eliminat o "celulă teroristă" în timpul unui atac aerian în tabăra Balata din oraşul Nablus, ocupat de Israel.

Armata a precizat într-un comunicat că l-a eliminat pe Abdullah Abu-Shalal, "şeful infrastructurii teroriste'" din tabără, care plănuia să efectueze un atac terorist iminent şi de amploare împreună cu membrii celulei sale.

UPDATE Statele Unite vor reclasifica Houthi ca grup terorist, potrivit presei americane

Statele Unite îi vor considera din nou pe rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, drept grup terorist, a relatat marţi presa americană, după ce anterior au renunţat la această clasificare în 2021.

Desemnarea, aşteptată miercuri, a rebelilor houthi ca entitate teroristă vine pe fondul atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

Marţi, armata americană a declarat că a lovit Yemenul pentru a distruge patru rachete anti-navă "pregătite să fie lansate din zonele controlate de Houthi" şi care "reprezentau o ameninţare iminentă atât pentru navele comerciale, cât şi pentru navele marinei americane din regiune".

UPDATE S-a ajuns la un acord pentru ca ostaticii din Gaza să primească medicamente

În urma medierii de la Doha şi Paris, s-a ajuns la un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza şi acordarea de ajutoare în teritoriu, au anunţat marţi Qatar şi Israel.

Într-o declaraţie pentru agenţia oficială de ştiri din Qatar (QNA), Doha a anunţat acordul "între Israel şi Hamas, prin care medicamentele, împreună cu alte ajutoare umanitare, vor fi livrate civililor din Gaza ... în schimbul livrării medicamentelor necesare pentru prizonierii israelieni din Gaza".

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat acordul şi a declarat: "Medicamentele vor fi expediate de către reprezentanţii Qatarului în Fâşia Gaza către destinaţia lor finală".

Medicamentele sunt destinate pentru 45 de ostatici, potrivit preşedinţiei franceze, care a precizat că 83 au fost iniţial identificaţi ca având nevoie de medicamente în noiembrie, dar 38 au fost de atunci eliberaţi sau ucişi.

După ce medicamentele vor ajunge miercuri la un spital din oraşul Rafah, aflat la graniţa sudică a Fâşiei Gaza, acestea vor fi primite de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, împărţite în loturi şi transferate imediat ostaticilor.

Un „tunel strategic” al Hamas, distrus în Gaza

Israelul a descoperit şi distrus un „tunel strategic” al Hamas care a permis teroriştilorsă tr eacă din sectorul de nord al Fâşiei Gaza în cel sudic, în ciuda prezenţei masive a forţelor israeliene la suprafaţă. Tunelul - a raportat purtătorul de cuvânt al armatei - fusese săpat la 9 metri adâncime sub Sallah-a-din, artera principală care traversează în lungime Fâşia Gaza. Tunelul în cauză, lung de sute de metri, a trecut pe sub Wadi Gaza, valea indicată de armata israeliană drept linie de separare între sectorul de nord al Fâşiei şi cel sudic. Acel tunel a fost acum distrus de unităţile de genişti.

Armata israeliană ordonă evacuarea unei părţi din Khan Yunis

Armata israeliană îşi extinde operaţiunile la Khan Yunis, principalul oraş din sectorul sudic al Gazei. Potrivit unor surse locale, militarii au distribuit pliante în limba arabă populaţiei, informându-i că sectorul sudic al oraşului este acum o zonă de război. Locuitorilor li se ordonă să se mute imediat mai spre sud, în oraşul Rafah, din apropiere. Districtele protejate de atacuri sunt Tel Sultan, Shabura şi a-Zuhur. Complexizarea deplasării forţate a populaţiei este blocarea comunicaţiilor telefonice şi prin internet, care a continuat timp de cinci zile.

Shell suspendă transporturile în Marea Roşie

Germania va furniza Israelului muniţie de tancuri

Guvernul german a fost de acord în principiu să livreze Israelului muniţie de tancuri pentru a sprijini ţara în lupta împotriva aripii armate a mişcării islamiste Hamas, scrie săptămânalul Der Spiegel, în versiunea sa online, de astăzi. În noiembrie anul trecut, Berlinul a primit o cerere de a furniza armatei israeliene aproximativ 10.000 de proiectile de 120 de milimetri ghidate cu precizie. De atunci, Cancelaria şi Ministerele Apărării, Afacerilor Externe şi Economiei au evaluat cererea israeliană şi au decis în final să o aprobe. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici