LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 655. Rusia se proclamă învingătoare: 500 de ani de dominaţie mondială de către Occident se apropie de final / Aflat în Argentina, Zelenski a aflat că are şi sprijinul Paraguayului

  • Scholz este gata să mărească ajutorul pentru Kiev
  • Situaţia devine critică. Soldat ucrainean: Am rămas fără obuze / Am încetat să mai bombardăm micile unităţi ruseşti
  • Patru civili ucraineni, ucişi în urma atacurilor din timpul nopţii
11080 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 655. Rusia se proclamă învingătoare: 500 de ani de dominaţie mondială de către Occident se apropie de final / Aflat în Argentina, Zelenski a aflat că are şi sprijinul Paraguayului

Războiul din Ucraina, ziua 655. Germania , umăr la umăr cu Ucraina / Rusia vrea pace în termenii săi / Apel disperat al Olenei Zelenska

 

Macron către Zelenski: Sprijin deplin pentru negocierile de aderare la UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a reiterat omologului său ucrainean Volodymyr Zelensky „sprijinul Franţei” pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, blocată în prezent de Ungaria. Într-o convorbire telefonică, Macron a salutat adoptarea de către Parlamentul Ucrainei, la 8 şi 9 decembrie, „a numeroase texte legale decisive, care privesc în special drepturile minorităţilor naţionale, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei”, a anunţat Elysée. „Ucraina îşi demonstrează astfel hotărârea de a răspunde imediat recomandărilor făcute de Comisia Europeană”, a adăugat preşedinţia franceză. Joi şi vineri, şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene vor decide începerea negocierilor de aderare a Ucrainei. Dar premierul ungar Viktor Orban rămâne ferm în opoziţia sa faţă de deschiderea acestui proces. La rândul său, Zelensky - care a zburat la Buenos Aires pentru învestirea noului preşedinte Javier Milei - a spus că l-a informat pe omologul său francez cu privire la evoluţiile militare de pe linia frontului. „Am discutat despre nevoile noastre prioritare şi despre următorul pachet de ajutor militar francez care va întări semnificativ puterea de foc a Ucrainei”, a scris el pe X.

Preşedintele Paraguayului s-a întâlnit cu Zelenski la Buenos Aires. Santiago Peña şi-a oferit sprijinul preşedintelui ucrainean

Preşedintele Paraguayului, Santiago Peña, s-a întâlnit cu Zelenski, astăzi, la Buenos Aires, în marginea ceremoniei de inaugurare a preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei. „Am vorbit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, căruia i-am oferit tot sprijinul nostru. Paraguay îşi reafirmă angajamentul faţă de pace şi respect pentru suveranitatea popoarelor”, a scris Peña pe X, la sfârşitul întâlnirii. Lângă Zelenski se află la Buenos Aires şi premierul ungar Viktor Orban, invitat de Milei, singurul lider european aliniat cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Moscova: 500 de ani de dominaţie mondială de către Occident se apropie de sfârşit

„Cei 500 de ani de dominaţie mondială de către Occident” se apropie de sfârşit. Acest lucru a fost reiterat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o legătură video cu Forumul de la Doha, în cadrul căreia a afirmat că „războiul hibrid” pe care Occidentul îl poartă împotriva Rusiei se bazează pe „cultura anulării”.

Lavrov: Soluţie politică a conflictului? Întreabă-l pe Zelenski, care a interzis orice negocieri cu Putin, în urmă cu un an 

Pentru a afla despre perspectivele unei soluţii politice la conflictul în curs din Ucraina, „ar trebui să-l sunaţi pe domnul Zelenski”. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ca răspuns la o întrebare a moderatorului în timpul discursului său online la forumul de la Doha. Răspunsul, explică Lavrov, se datorează faptului că preşedintele ucrainean „a semnat în urmă cu un an şi jumătate un decret care interzice orice negocieri cu guvernul de la Moscova”.

Patru civili ucraineni, ucişi în urma atacurilor din timpul nopţii

Patru civili ucraineni au fost ucişi în urma unor atacuri asupra unor zone rezidenţiale în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, scrie The Guardian.

În cursul nopţii, patru civili ucraineni au fost ucişi în urma unor lovituri asupra unor zone rezidenţiale din regiunile Harkov, Doneţk şi Herson, a scris pe X Gyunduz Mamedov, un fost procuror general adjunct al Ucrainei.

Situaţia devine critică. Soldat ucrainean: Am rămas fără obuze / Am încetat să mai bombardăm micile unităţi ruseşti

Un soldat ucrainean spune că a încetat să mai bombardeze micile unităţi ruseşti, potrivit The Times of London.Sergentul Taras "Fizruk" a declarat pentru ziar că unitatea sa a rămas fără obuze de artilerie fabricate în SUA. SUA şi NATO au avut dificultăţi în a ţine pasul cu utilizarea de muniţie de către Ucraina.

Kiev: Pierderile ruseşti la Avdiivka, cu 25% mai multe decât cele de la Bahmut

Pierderile ruseşti în zona Avdiivka, din oraşul Doneţk atacat de Moscova de la jumătatea lunii octombrie, sunt cu 25% mai mari decât cele înregistrate în timpul atacului asupra Bakhmutului. Bilanţul este susţinut de Oleksiy Hetman, maior al Gărzii Naţionale Ucrainene şi veteran al războiului ruso-ucrainean, conform UNIAN.

Hetman a precizat că cel puţin 40.000 de militari ruşi sunt acum concentraţi în apropierea oraşului ucrainean. Pierderile medii zilnice în timpul atacului asupra asupra Bahmut „au fost de 776 de soldaţi ruşi, acum – în direcţia Avdiivka – 931”.

Adică cu 25% mai mult şi „încă nu au obţinut succes”. „Chiar dacă vor reuşi, nu vor exista schimbări fundamentale şi semnificative în prima linie”, a explicat maiorul ucrainean.

Scholz este gata să mărească ajutorul pentru Kiev

Germania ar trebui să fie pregătită să sporească sprijinul pentru Ucraina, dacă alte ţări nu o susţin, aluzie la ezitările Statelor Unite ale Americii. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru la conferinţa Partidului Social Democrat, după cum a raportat Deutsche Welle. Cancelarul a adăugat că „probabil că acest război nu se va încheia curând” şi, prin urmare, este important „să putem face ceea ce este necesar pe termen lung”, adică „să sprijinim în continuare Ucraina în lupta sa defensivă”.

Moscova vrea să impună noua realitate teritorială în Ucraina, apoi să plece

Ministerul rus de Externe a afirmat că pacea durabilă în Ucraina este posibilă doar dacă „Occidentul încetează să mai trimită arme şi dacă Kievul acceptă „noile realităţi teritoriale””, transmite Ria Novosti. Zaharova a mai subliniat că Rusia este deschisă negocierilor, dar a adăugat că pentru moment Moscova nu vede nici la Kiev, nici la occidentali o voinţă politică de a schimba situaţia actuală.

Olena Zelenska, emoţională: Dacă lumea se satură să ne ajute, vom muri

„Dacă lumea se sătura să ne ajute, pur şi simplu ne va lăsa să murim. Pentru noi este o problemă vitală”. Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska a spus acest lucru într-un interviu acordat BBC, care va fi difuzat duminică, exprimându-şi îngrijorarea puternică cu privire la întârzierea ajutorului, după ce senatorii republicani din Statele Unite au blocat un proiect de lege care prevedea 60 de miliarde de dolari suplimentare pentru Ucraina. „Avem chiar nevoie de ajutor. Nu putem să obosim, pentru că dacă o facem, murim. Mă doare să văd ce se întâmplă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici