LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 689. Sunak este la Kiev: acord de securitate fără precedent / Atac puternic cu rachete ruseşti în timpul nopţii, inclusiv cu rachete hipersonice Kinjal / Şi noul ministru francez de externe a descins în capitala Ucrainei . Zelenski va merge la Davos, unde se întâlnesc economiştii lumii

Alianţii Ucrainei de pe continent continuă să strângă rândurile în jurul ţării atacate de Rusia, două vizite importante fiind consemnate azi la Kiev, după mesajele descurajatoare venite dinspre SUA, care a anunţat că războiul i-a secat rezervele.

2523 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 689. Sunak este la Kiev: acord de securitate fără precedent / Atac puternic cu rachete ruseşti în timpul nopţii, inclusiv cu rachete hipersonice Kinjal / Şi noul ministru francez de externe a descins în capitala Ucrainei . Zelenski va merge la Davos, unde se întâlnesc economiştii lumii

Războiul din Ucraina, ziua 689. Sunak este la Kiev: acord de securitate fără precedent / Atac puternic cu rachete ruseşti în timpul nopţii / Şi noul ministru francez de externe a descins în capitala Ucrainei

UPDATE Somelezul din armata lui Putin s-a predat

UPDATE Media: Zelenski va fi  la Forumul de la Davos, pe 16 ianuarie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky se va afla la Davos, unde va susţine un discurs special la Forumul Economic Mondial, pe 16 ianuarie. Informaţia este furnizată de RBC-Ucraina, citând serviciul de presă al forumului, potrivit căruia liderul ucrainean va susţine un discurs special pe tema „Realizarea securităţii şi a cooperării într-o lume fragmentată”. Potrivit unor mass-media occidentale, preşedintele ucrainean va fi şi el la Berna, iar vizita ar trebui să dureze cel puţin două zile.

UPDATE Biden: preţ mare de plătit, dacă republicanii nu eliberează ajutor pentru Kiev

„Dacă colegii lor republicani nu eliberează ajutor Ucrainei, se vor găsi cu un preţ foarte mare de plătit”. Joe Biden a spus asta în timp ce vorbea cu jurnaliştii.

UPDATE Incendiu vast în St. Petersburg

UPDATE Putin îi ţine pe puşcăriaşii ruşi în frig, ca să-i scoată la luptă

UPDATE Kiev: 700 de soldaţi ruşi ucişi în 24 de ore

În ultima zi sunt 700 de victime în rândul forţelor ruse, a raportat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, precizând că, în total, Rusia a pierdut 369.160 de soldaţi în Ucraina, de la începutul războiului pe 24 februarie anul trecut. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.065 de tancuri, 11.269 de vehicule blindate de luptă, 11.632 de vehicule şi tancuri cu combustibil, 8.728 de sisteme de artilerie, 957 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 646 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.843 drone, 23 de ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Rishi Sunak, pe tot terenul

După ce a ordonat peste noapte atacuri comune cu SUA asupra Houthi-ilor din Yemen, premierul britanic a ajuns la Kiev pentru a anunţa un nou ajutor de 2,9 miliarde pentru preşedintele ucrainean şi pentru a semna un acord bilateral „fără precedent” privind securitatea. Prim-ministrul britanic încearcă astfel să umple un gol care rămâne în Occident în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru ţara invadată şi să dea un semnal pozitiv după anunţul descurajant de la Casa Albă privind încetarea fondurilor americane şi oprirea în consecinţă a aprovizionărilor cu armament pentru Kiev.

UPDATE Mass-media: Moscova se pregăteşte pentru confruntare în instanţă cu SUA pentru fondurile de stat îngheţate

Rusia se pregăteşte pentru o dispută legală pentru a zădărnici orice încercare a SUA sau a Europei de a confisca o parte din activele îngheţate ale Băncii Centrale, în valoare de 300 de miliarde de dolari, pentru Ucraina, relatează agenţia de presă Bloomberg, citând persoane familiare cu tema. Potrivit oficialilor de la Moscova care studiază posibilitatea confiscării fondurilor, un astfel de rezultat este puţin probabil. Banca Centrală rusă, potrivit unor surse, este aproape de un acord cu firme internaţionale de avocatură pentru a reprezenta interesele ţării, în cazul unei confruntări în instanţă.

UPDATE Lituania sporeşte protecţia frontierei maritime cu Rusia, personalul va fi crescut şi vor fi furnizate noi instrumente de supraveghere

Lituania va consolida protecţia graniţei maritime cu Rusia. Acest lucru a fost anunţat de ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite. „Consolidarea protecţiei frontierelor de stat este una dintre priorităţile noastre principale. Pe măsură ce situaţia de securitate din regiune se schimbă, trebuie să fim pregătiţi să facem faţă ameninţărilor legate de posibile provocări, atacuri hibride şi migraţie ilegală”, a spus Bilotaite. Protecţia frontierei maritime va fi implementată atât prin creşterea personalului angajat, cât şi prin furnizarea de noi echipamente şi sisteme de supraveghere avansate tehnologic, care urmează să fie dotat poliţistul de frontieră.

UPDATE Moscova: toate ţintele au fost lovite în atacul de astăzi

Trupele ruse au efectuat astăzi un atac masiv cu arme de înaltă precizie asupra instalaţiilor militare din Ucraina, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova. „În această dimineaţă, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au efectuat o lovitură de grup cu arme navale şi aeriene de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, inclusiv sistemul de rachete hipersonice Kinjal, precum şi drone asupra ţintelor complexului militar-industrial al Ucrainei”, a spus Moscova, după ce Kievul a raportat un atac peste noapte cu 40 de rachete şi drone asupra mai multor regiuni. Ministerul Apărării a subliniat că toate ţintele desemnate au fost lovite.

UPDATE Séjourné la Kiev: ajutorul Franţei este pe termen lung

Noul ministru francez de externe, Stéphane Séjourné, a sosit la Kiev. A anunţat-o chiar oficialul, într-o postare însoţită cu o fotografie în care îl arată mergând pe un drum înzăpezit. Séjourné, care a fost numit abia joi pentru a face parte din echipa guvernamentală a noului premier Gabriel Attal ales de preşedintele Emmanuel Macron, urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Kiev, cel mai recent atac rusesc cu 40 de rachete şi drone

Rusia a lansat zeci de atacuri asupra Ucrainei pe tot parcursul nopţii şi la prima oră. Acest lucru a fost anunţat de Forţele Aeriene Ucrainene. Au fost înregistrate „un total de 40 de instrumente de atac aerian inamice”, inclusiv rachete şi drone, au spus Forţele Aeriene, adăugând că au distrus opt rachete. „Peste 20 de dispozitive” nu au reuşit să-şi atingă obiectivele din cauza „măsurilor active de război electronic”.

UPDATE Kiev: atac puternic cu rachete ruseşti în timpul nopţii; s-au folosit rachete hipersonice Kinjal

În primele ore ale zilei de astăzi, Rusia a lansat un atac puternic cu rachete împotriva numeroaselor regiuni ucrainene, inclusiv Kiev, folosind şi rachete hipersonice Kinjal: acest lucru a fost anunţat de Forţele Aeriene, după cum a relatat presa locală. În prezent, nu există informaţii despre morţi sau răniţi. Alertele aeriene au fost declanşate în aproape toate regiunile ţării, după ce avioanele ruseşti au decolat şi au lansat rachete de croazieră din Marea Caspică spre oraşele ucrainene. În plus, avioanele de luptă MiG-31K au tras rachete Kinjal din regiunea Nijni Novgorod din Rusia, potrivit Forţelor Aeriene. În prezent, exploziile sunt raportate în jurul orei 5 dimineaţa în oraşul Dnipro, regiunea Dnipropetrovsk şi în jurul orei 7 dimineaţa în Kropivniţki, regiunea Kirovohrad, a informat postul ucrainean Suspilne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici