Reacţia autorităţilor române cu privire la incendiul de lângă Cernobîl. Imagini din elicopter cu focul în jurul fostei centrale nucleare

  • Incendiul de pădure izbucnit sâmbătă în jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl nu a crescut peste limită nivelul radiaţiilor în România, susţine Ministerului Mediului.
  • Ministrul Mediului, Costel Alexe: Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României
  • Pompierii ucraineni au stins o parte a incendiului, care a afectat cinci hectare, dar focul persistă pe alte 20 de hectare.
  • Autorităţile ucrainene au anunţat că nivelul radiaţiilor în zona incendiilor a crescut, dar în oraşul Kiev, aflat la 100 de kilometri distanţă, sunt în limite normale.
7099 afișări
Imaginea articolului Reacţia autorităţilor române cu privire la incendiul de lângă Cernobîl. Imagini din elicopter cu focul în jurul fostei centrale nucleare

Anunţul autorităţilor române cu privire la incendiul de lângă Cernobîl. Imagini din elicopter cu focul în jurul fostei centrale nucleare

Redăm mai jos comunicatul Ministerului Mediului:

”Referitor la incendiul de pădure de lângă CNE Cernobîl, anunţat în presă, comunicăm următoarele:

► Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritorioul naţional, inclusiv cea transfrontalieră.

► Începând cu data de 04.04.2020 (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) şi până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendinţa multinanulă de variaţie a acestei luni.

► Măsuri proacticve implementate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) în plus faţă de analizele de screening curente:

• RNSRM a efectuat în regim de urgenţă analize gama spectrometrice asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevaţi în perioada 04.06 – prezent, la sediul celor 6 laboratoare din cadrul RNSRM care efectuează gama spectrometrie (ANPM Bucureşti, APM Arad, APM Iaşi, APM Constanţa, APM Craiova, APM Maramureş). Rezultatele obţinute nu au pus în evidenţă prezenţa de radionuclizi artificiali în mediu, valorile înregistrate situându-se în domeniul de variaţie al fondului natural.

• S-au luat măsuri pentru monitorizare detaliată a depunerilor atmosferice umede, din primele precipitaţii care vor apărea după acest eveniment, atât prin măsuri de screening, cât şi gama spectrometrie.

Monitorizarea radioactivităţii mediului este efectuată permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale şi un laborator naţional de referinţă - ANPM şi 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer), din subordinea MMAP şi are ca scop avertizarea/ alarmarea autorităţilor competente naţionale şi Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminări radioactive a mediului.”

Imagini filmate din elicopter cu incendiul de lângă Cernobîl

Imagini filmate din aer arată dimensiunea incendiului de lângă Cernobîl în contextul preocupărilor privind răspândirea radiaţiilor în Europa. 
 
Autorităţile ucrainene au anunţat, luni după-amiază, că operaţiunile de stingere a incendiului continuă. 

Un individ suspectat că a declanşat incendiul prin arderea voluntară a vegetaţiei a fost depistat. Bărbatul de 27 de ani a declarat că a dat foc "pentru a se distra", după care nu a mai putut stinge incendiul din cauza vântului.

Incendiul în jurul fostei centrale nucleare a izbucnit sâmbătă. Centrala de la Cernobîl este izolată în urma accidentului nuclear din 1986.

Sursă foto: Profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici