Reacţia SAJ Constanţa, după ce o femeie în vârstă ar fi aşteptat 3 ore ambulanţa şi ar fi murit în UPU

SAJ Constanţa reacţionează după ce o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator, ar fi aşteptat 3 ore o ambulanţă şi a murit: „gestionarea cazului a fost conformă”.

941 afișări
Imaginea articolului Reacţia SAJ Constanţa, după ce o femeie în vârstă ar fi aşteptat 3 ore ambulanţa şi ar fi murit în UPU

Reacţia SAJ Constanţa, după ce o femeie în vârstă ar fi aşteptat 3 ore ambulanţa şi ar fi murit în UPU

Pentru femeia în vârstă, cu patologii multiple, adusă de familie cu maşina proprie la UPU Băneasa, s-a cerut transfer la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical.

„În gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod roşu, la fel şi în cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau în locuri publice, unde pacienţii nu beneficiază la acel moment de asistenţă medicală calificată, cum e o unitate sanitară. După cum foarte bine se cunoaşte, serviciile de urgenţă prespitalicească sunt servicii medicale în aşteptare. Sunt momente în care există <valuri> de solicitări şi momente de acalmie...Şi în situaţia dată, echipajele se aflau la urgenţe majore la domiciliu (tentativă suicid, pacient inconştient)”, transmite SAJ Constanţa.

Când a ajuns echipajul cu asistent (conform solicitării iniţiale a mediului de gardă), femeia era în curs de resuscitare. Şi la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Băneasa, care ca urmare a reevaluării stării pacientei, a reconsiderat cazul, solicitând echipaj cu medic, s-a răspuns favorabil, şi primului echipaj tip C (cu medic) liber i s-a alocat solicitarea.

Alocarea s-a făcut în 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 şi moment alocare 20:14). În intervalul 19:42 - 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic.

„În momentul ajungerii la caz echipajului de pe ambulanţă, medicul urgentist de la UPU Băneasa i-a comunicat faptul că pacienta a fost declarată decedată în urmă cu aproximativ 15 minute, însă a omis să sune pe 112 pentru anularea misiunii. De asemenea, precizăm faptul că, în momentul solicitării echipajului cu medic, celelalţi medici erau implicaţi în alte misiuni de urgenţă majoră (stop cardiorespirator în curs de resuscitare, transfer edem pulmonar, sindrom corinarian acut, accident rutier cu victime multiple). Concluzionând, pacienta s-a aflat într-o unitate sanitară unde a primit asistenţă medicală adecvată, competenţele medicului urgentist din UPU Băneasa fiind superioare atât asistenţilor, cât şi medicilor încadraţi la serviciile de ambulanţă. Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ, a fost conformă”, adaugă SAJ Constanţa.

„Vara, numărul de români în Constanţa se triplează, iar sistemul medical din judeţ nu face faţă. Azi noapte, o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator a aşteptat 3 ORE o ambulanţă! Aceasta a murit, cu familia putând doar să aprindă o lumânare în curtea spitalului comunal. Dacă ar fi existat suficient personal şi echipament, ar fi putut fi salvată!”, a scris pe Facebook senatoarea Evdochia Aelenei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
saj constanţa,
upu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici