Recomandare OMS: Adulţii, 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, copiii, o oră pe zi
Adulţii ar trebui să facă minim 150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, vitală pentru sănătatea fizică şi mentală în pandemie, spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de Reuters.
În cazul copiilor şi al adolescenţilor, aceştia au nevoie în medie de o oră de exerciţiu fizic zilnic şi de limitarea timpului în faţa ecranelor.
„Creşterea activităţii fizice nu numai că ajută la prevenirea şi gestionarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 şi a cancerului, dar reduce simptomele depresiei şi anxietăţii, reduce declinul cognitiv, inclusiv Alzheimer şi îmbunătăţeşte memoria”, a spus Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătăţii.
Cu toate acestea, unul din patru adulţi şi patru din cinci adolescenţi nu fac suficientă activitate fizică, care poate include mersul pe jos, mersul cu bicicleta, grădinăritul şi curăţenia.
„A fi activ în fiecare zi este bine nu doar corpul nostru, ci şi pentru sănătatea noastră mentală”, a spus Fiona Bull, şefa departamentului de activitate fizică al OMS.
„Sunaţi un prieten şi faceţi cursurile online împreună, ajutaţi-vă membrii familiei. Când puteţi, ieşiţi afară ”, a spus ea.
Femeile însărcinate şi prospetele mămici sunt incluse în recomandările de 150 până la 300 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână pentru adulţi. Acest lucru aduce beneficii pentru sănătate atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, potrivit Juana Willumsen, ofiţer tehnic al OMS. De exemplu, diabetul gestaţional se reduce cu 30% în rândul femeilor care sunt active fizic în timpul sarcinii.