Recomandările medicilor pentru zilele caniculare: Hidratarea este esenţială; de preferat apa, limonada, şi nu berea

Hidratarea este esenţială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale şi iaurturi, în timp ce băuturile cu cofeină şi cele alcoolice, inclusiv berea - care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte -, sunt nerecomandate, avertizează managerul SABI, Alis Grasu.

633 afișări
Imaginea articolului Recomandările medicilor pentru zilele caniculare: Hidratarea este esenţială; de preferat apa, limonada, şi nu berea

Recomandările medicilor pentru zilele caniculare: Hidratarea este esenţială; de preferat apa, limonada, şi nu berea (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Să ne hidratăm corect, pe de o parte cu lichide - apă minerală, apă plată, sucuri naturale neîndulcite -, iar pe de altă parte o hidratarea foarte bună poate fi asigurată de iaurt şi de legumele şi fructele proaspete, cu conţinut mare de apă. În schimb, trebuie să fie evitate băuturile cu conţinut ridicat în cofeină şi băuturile acoolice, inclusiv berea. Berea răcoreşte pe moment, dar ulterior omul se moleşeşte şi poate cădea în stradă", a precizat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu.

Medicul mai recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare în intervalul 10.00 - 17.00.

"În intervalul 10.00 - 17.00 să stăm în camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit în acest interval. Dacă, totuşi, este musai să umblăm prin soare, atunci trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea", a mai spus Alis Grasu.

De asemenea, capul trebuie să fie acoperit. Totodată se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea unei creme cu factor de protecţie ridicat pe faţă, braţe şi picioare.

 

În perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor, a subliniat managerul SABI.

"Trebuie să ne pese de cei de lângă noi. Dacă avem persoane cu dizabilităţi, dependente de noi, să le asigurăm confort termic adecvat în locuinţă, să le asigurăm hidratare corespunzătoare şi hrană bogată în legume şi fructe. Să nu aşteptăm să ne ceară apă, ci să le dăm câte puţin şi constant, la 10 - 15 minute. La fel cu copiii mici. Să fie hrăniţi când cer şi să nu diversificăm alimentaţia, pentru că sugarul nu poate suporta două stresuri simultan - căldura şi schimbarea alimentaţiei. Schimbările climatice se resimt în starea de sănătate", a explicat Alis Grasu.

Meteorologii au anunţat vineri că se vor înregistra, de sâmbătă până luni, în toată ţara, temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Administraţia Naţională de Meteorologie a precizat că se vor înregistra temperaturi caniculare mai întâi în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi şi în sudul şi estul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici