Video Referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a cumnatului lui Ponta: Herţanu şi ceilalţi inculpaţi în dosar au acţionat concertat pentru fraudarea banilor UE - VIDEO

Procurorii DNA care anchetează dosarul în care a fost reţinut Iulian Herţanu, cumnatul premierului, spun că oamenii de afaceri inculpaţi în dosar au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor UE şi că există riscul major ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene.

915 afișări

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reţinuţi în acest dosar, între care Iulian Herţanu, procurorii DNA spun că aceştia au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor europene şi că există ”riscul major” ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene şi la restituirea de către firma Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasaţi până acum.

”Inculpaţii şi-au concertat eforturile pentru fraudarea banilor plătiţi în cadrul unui contract cu finanţare europeană, apelând la sprijinul unor persoane cu funcţii importante şi care aveau posibilitatea să influenţeze în diferite moduri activitatea derulată la nivelul unui agent economic cu capital public înfiinţat tocmai pentru realizarea cât mai eficientă a intereselor locuitorilor judeţului Prahova, transformând proiectul într-o sursă de realizare a unor interese particulare. Acţiunile inculpaţilor au pus în pericol derularea în bune condiţii a proiectului, existând riscul major ca nefinalizarea investiţiei să conducă la pierderea finanţării şi implicit la restituirea de către S.C. Hidro Prahova S.A. a sumelor încasate până în prezent” se arată în referatul procurorilor.

În documentul citat, anchetatorii invocă ”persistenţa inculpaţilor în activitatea infracţională” care a fost derulată într-un interval de aproximativ patru ani, precum şi ”implicarea în circuitul de deturnare a fondurilor mai multor societăţi comerciale, unele tip fantomă”.

În privinţa omului de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean PSD şi actual consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, Dumitru Pantea, anchetatorii spun că funcţia deţinută în prezent de acesta ”potenţează gradul de pericol concret pentru ordinea publică”.

”Prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, inculpaţii au cauzat pagube importante bugetului proiectului şi bugetului de stat”, mai precizează procurorii.

Anchetatorii mai spun că ”perceperea de către opinia publică a unei reacţii ezitante din partea autorităţilor statului în raport de frecvenţa, întinderea în timp şi gravitatea infracţiunilor săvârşite de către inculpaţi ar conduce la ideea că în societatea românească există persoane mai presus de lege şi ar accentua sentimentul de decredibilizare al instituţiilor publice în rândul opiniei publice şi de insecuritate al cetăţenilor că ar putea fi protejaţi eficient de astfel de manifestări antisociale”.

Faptele de care sunt acuzaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, şi oamenii de afaceri Mihail Coman şi Vladimir Ciorbă reprezintă infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cel puţin cinci ani. Astfel, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pedeapsa maximă cu închisoarea este de cinci ani, pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele legea prevede o pedeapsă maximă cu închisoarea de 7 ani şi 6 luni, în timp ce faptele de evaziune fiscală pot fi pedepsite cu maximum 15 ani de detenţie.

Miercuri după-amiază, Iulian Herţanu, Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă vor fi duşi la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar, alături de aceştia a fost reţinut de procurorii DNA şi Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL.

Procurorii nu vor cere însă arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu întrucât la audierile de marţi de la DNA Ploieşti acesta "a colaborat cu organele de anchetă", recunoscând faptele de care este acuzat, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, şi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DNA, fiind suspectaţi că firmele acestora au obţinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic.

În acelaşi dosar, deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasaţi sub control judiciar, sunt acuzaţi că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obţină acest contract, punând presiune şi exercitând ameninţări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judeţean care derula proiectul european, pentru ca societăţile respective să primească contractul, să obţină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta şi să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.

Iulian Cristian Herţanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L, este urmărit penal sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. Pentru aceleaşi infracţiuni sunt urmăriţi penal şi Mihail Marian Coman, administrator şi asociat la S.C. Indserv SRL Ploieşti şi S.C. Indserv Proiect SRL Ploieşti şi consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, precum şi omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti (Ilfov), S.C. CVR Activites Group SRL Bucureşti şi S.C. Gefam Pro SRL Dobroeşti.

Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Iulian Cristian Herţanu, administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, Vladimir Ciorbă şi Mihai Marian Coman au constituit un grup infracţional pentru a-şi adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzaţi că şi-au însuşit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute prin proiectul cu finanţare europeană şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Procurorii spun că la grupul infracţional a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. Grossmann Engineering Group, începând cu 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului.

Anchetatorii susţin că pentru a obţine contractul cu firma la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, cei patru au fost sprijiniţi de deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, urmăriţi penal în acest dosar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi aflaţi sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, preşedinte Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai S.C. Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Deputatul de Prahova Sebastian Ghiţă şi fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova SA şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului de la Comarnic către asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputaţi sunt acuzaţi că au făcut intervenţii şi pe parcursul derulării contractului, pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală a plăţilor.

”Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, adaugă DNA în comunicatul de presă transmis miercuri.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au făcut, marţi, 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum şi documente aferente proiectelor de canalizare în oraşul Comarnic, în comuna Gorgota din judeţul Prahova, dar şi în alte localităţi, toate atribuite SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost făcute percheziţii şi la SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu. De asemenea, au avut loc percheziţii şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti.

În urma percheziţiilor, au fost duşi cu mandat la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploieşti s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici