Renate Weber ar putea ajunge la CEDO dacă este revocată

  • Avocatul Poporului Renate Weber nu ştie de ce Ludovic Orban vrea revocarea ei, nu a primit sesizarea scrisă privind revocarea
  • Renate Weber crede că Orban vrea un Avocat al Poporului cu puţină iniţiativă. Weber: Aş putea să merg pe aceeaşi cale ca doamna Kövesi, către CEDO
  • Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile şi ordonanţele de guvern la CCR
  • Ludovic Orban: Avocatul Poporului a generat multe probleme în apărarea sănătăţii
2984 afișări
Imaginea articolului Renate Weber ar putea ajunge la CEDO dacă este revocată

Renate Weber ar putea ajunge la CEDO dacă este revocată

Istoria de acum nouă ani, atunci când Avocatul Poporului Gheorghe Iancu a fost revocat de Parlament s-ar putea repeta. Comisiile juridice reunite ale celor două Camere ale Parlamentului caută argumente pentru revocarea Avocatului Poporului, în timp ce Renate Weber nu ştie ce i se poate reproşa. 
 
„Ştiu că a fost depusă o asemenea sesizare în parlamentul trecut (nr - sesiunea trecută), dar nici de la aceia nu am primit niciodată vreo copie sau ceva şi nici astăzi. Chiar nu ştiu ce mi se reproşează. în scris, nu declaraţii televizate. Probabil, mă gândesc se doreşte să fie cineva care să nu aibă atâta iniţiativă şi să nu atace lucrurile un guvern vrea să le facă. Nu am un alt răspuns”, a declarat, pentru Aleph News, Renate Weber. 
 
Avocatul Poporului are o presupunere de unde vine cea mai mare supărare a lui Luvic Orban.  
 
„În 90 la sută din cazuri noi am câştigat, adică sesizările noastre au fost acceptate de Curte şi imensa majoritate a fost vorba de unanimitate la CCR. Vorbim de 25 de OUG-uri într-o seară, şi noi am atacat atunci dacă nu mă înşeală memoria cred 5. Dar, printre ele era şi acea ordonanţă prin care spitatele private din România căpătau dreptul de a accede la programele naţionale şi inclusiv la serviciile de urgenţă, dar nu în condiţii de competiţie corectă cu spitalele publice. Noi am atacat la CCR acea ordonanţă şi am avut câştig de cauză”, a mai spus Renate Weber.
 
Pentru a revoca Avocatul Poporului este nevoie de votul unei majorităţi simple a parlamentarilor, iar Renate Weber este gata însă să lupte dacă îşi pierde funcţia înainte de 2024.
 
„Aş putea să merg pe aceeaşi cale ca doamna Kövesi, către CEDO. Din momentul în care aş fi revocată aş avea mult timp la dispoziţie şi cu siguranţă m-aş putea ocupa şi de aşa ceva”, a precizat Avocatul Poporului. 
 
 
CÂND POATE FI REVOCAT AVOCATUL POPORULUI
 
Avocatul Poporului poate fi revocat în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
 
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. (conform art. 9, alin 2, Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului)
 
Renate Weber este Avocat al Poporului din iunie 2019.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici