REPORTAJ - Călin Drăgan, manager de top în Japonia: A rămâne să lucrezi în ţară nu ţine de patriotism

Timişoreanul Călin Drăgan nu ştia ce carieră vrea la terminarea şcolii, dar acum, la 48 de ani, este unul din managerii de top din Japonia, conducând filiala uneia din cele mai importante companii din lume. Mândru de originile sale bănăţene, spune că a rămâne să lucrezi în ţară nu ţine de patriotism.

2023 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Călin Drăgan, manager de top în Japonia: A rămâne să lucrezi în ţară nu ţine de patriotism

Călin Drăgan (Imagine: Liliana Iedu/Mediafax Foto)

Călin Drăgan, acum în vârstă de 48 de ani, a urmat cursurile Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara, iar când a terminat liceul nu a fost foarte sigur ce carieră va urma. A fost sfătuit de profesorii săi să se îndrepte spre Facultatea de Construcţii, pentru că "se intră uşor". Nu a fost să fie, însă.

"Am auzit că se intră uşor la Facultatea de Construcţii şi mi-am zis că voi fi un inginer constructor de succes, fără niciun efort. Am picat cu brio. Anul următor, la fel. Între timp, nu ratam chefurile din oraş. Odată, fiind plecat cu maşina la un bal al bobocilor, când m-am întors acasă am observat toate luminile aprinse. Tatăl meu mi-a spus: «Noi nu mai ţinem un derbedeu acasă, vei merge la lucru. Deja ţi-am găsit de lucru». Aşa am ajuns pe un şantier, tata fiind constructor de meserie. Spărgeam betoane. Zilnic, timp de trei luni cât am lucrat pe acel şantier, am ridicat steagul alb. Apoi mi-am zis să merg la Mecanică, dar suna aşa dur încât am ales Mecanica Fină, ca să devin şi eu domn", povesteşte Călin Drăgan.

A ajuns în final la Facultatea de Mecanică Fină a Universităţii Politehnica din Timişoara, fiind un student silitor. Un singur examen i-a dat bătăi de cap, iar chimia a fost materia cea mai puţin iubită, dar a reuşit să îşi termine studiile cu brio.

"Mi-s bănăţan şi nu-s modest, că bănăţenii nu-s deloc modeşti. Am făcut jumătate de facultate pe vremea comuniştilor, jumătate pe vremea capitaliştilor şi m-am bucurat de lecţiile din sistem", spune el.

După facultate, în anul 1993, i-a "picat în mână" un ziar local cu un anunţ - se căutau muncitori la Coca Cola Timişoara. A pornit de jos de tot, s-a angajat mai întâi ca supervizor marfă, apoi a avansat.

"La Coca Cola mi-am găsit un job după un anunţ la ziar. M-am dus ca supervizor de marfă şi nu l-am văzut ca pe un job permanent. Acum se împlinesc 21 de ani de când lucrez în companie", spune Drăgan.

În anul 2011, a fost numit pe postul de director de operaţiuni - corporate officer and executive director of operations & business transformation - în cadrul sistemului Coca Cola din Japonia. Anul acesta, în vară, a fost desemnat de către revista Toyo Keyzai managerul anului. Nu împlinise încă vârsta de 48 de ani, fiind cel mai tânăr în acest top.

Este un manager atipic pentru Japonia, ţara în care vârstnicii nu sunt doar respectaţi, ci sunt veneraţi, iar cei mai mulţi manageri au vârste destul de înaintate.

"Un manager tânăr în Japonia este o raritate deoarece cultura japoneză este foarte diferită de cea din Europa, dar lumea plânge la acelaşi lucru, râde la acelaşi lucru, reacţionează cam în acelaşi fel la toţi stimulii. Sunt foarte tânăr, la cei 48 de ani ai mei, ca manager în Japonia, unde nu prea sunt străini, iar managerii care au fost premiaţi anul acesta au fost cu cel puţin zece ani mai mari decât mine", afirmă Drăgan.

Cât despre cheia succesului, Drăgan spune că nu există una singură, ci "sunt mai multe chei mici şi cifruri" şi că "toate trebuie luate pas cu pas".

Întrebat dacă tinerii care termină studiile superioare în România ar trebui sau nu să rămână în ţară, el îi sfătuieşte pe tineri să profite de orice oportunitate.

"Eu mi-s timişorean şi nu am abdicat de la acest lucru. Faptul că sunt în Japonia nu mă face mai puţin patriot. Faptul că rămâneţi să lucraţi în ţară nu ţine de patriotism. Forţa de muncă e un produs. În măsura în care puteţi să îl vindeţi cât mai scump, mergeţi să faceţi lucrul acesta. Deci, dacă aveţi ocazia să mergeţi să lucraţi în străinătate, faceţi-o. Prin natură am văzut că, dacă nu simţi focul la turul pantalonului, nu te apuci de treabă. Am observat că oamenii de succes lucrează programat, că iau decizii în situaţii de criză. Un mixt între cele două lucruri este necesar", consideră Călin Drăgan.

Timişoreanul spune că viaţa în Japonia nu este grea şi că face tot posibilul să revină acasă măcar o dată la şase săptămâni. Este căsătorit cu o româncă ce are o afacere, iar atât el, cât şi soţia lui pun accentul pe carieră.

Zilnic, face câte o oră sau două de japoneză cu un profesor, pentru a învăţa limba, şi spune că, dacă cineva îi vorbeşte urât în această limbă, s-ar putea să înţeleagă măcar pe jumătate.

Acum, Drăgan conduce compania Coca Cola din Japonia, care are o cifră de afaceri de patru miliarde de euro şi 8.000 de angajaţi, iar dacă ar fi nevoit să se stabilească într-o ţară anume, pentru totdeauna, cu siguranţă ar alege o ţară din Europa. Fie Italia, fie Austria.

Sâmbătă, Claudiu Drăgan a fost invitatul Universităţii Politehnica din Timişoara, în cadrul proiectului "Cariere de succes", să le vorbească studenţilor despre cariera sa şi despre cum a ajuns să fie în topul managerilor din Ţara Soarelui Răsare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici