REPORTAJ: Iaurt cu afumătură, salam de peşte, cremă de unt cu ulei de palmier - produse de studenţi - FOTO

Iaurtul cu cotlet haiducesc, salamul afumat de peşte cu proteină de soia, berea cu cireşe şi crema de unt cu ulei de palmier s-au numărat printre produsele inovatoare ale studenţilor din Cluj de la Medicină Veterinară, create pentru examenul de licenţă din acest an şi expuse pentru degustare.

1059 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Iaurt cu afumătură, salam de peşte, cremă de unt cu ulei de palmier - produse de studenţi - FOTO

REPORTAJ: Iaurt cu afumătură, salam de peşte, cremă de unt cu ulei de palmier - produse de studenţi (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Aproximativ 60 de studenţi din anul IV de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, care se pregătesc de examenul de licenţă, şi-au prezentat, miercuri, în holul Institutului pentru Ştiinţele Vieţii din cadrul universităţii, produsele realizate, pentru care vor primi note.

Astfel, meniul românilor s-ar putea îmbunătăţi, în viitor, cu preparate şi băuturi concepute special de studenţi, printre care se numără brânză telemea din lapte de capră cu adaos de mărar, bere cu cireşe, specialităţi de ciocolată, iaurt cu carne - cotlet haiducesc, pâine din făină integrală, salam afumat de peşte cu proteină de soia, distilate din vin învechite prin metode moderne, cremă de unt cu ulei de palmier, covrigei cu tărâţe şi rozmarin sau vin medicinal de măceşe.

Totodată, studenţii au găsit şi sisteme moderne de ambalare a berii.

Andreea Cosma, studentă în anul IV la specializarea Tehnologia prelucrării produselor alimentare (TPPA), a prezentat un iaurt clasic cu adaos de cotlet haiducesc, despre care spune că este "o combinaţie unică, nouă şi foarte interesantă".

"Iaurtul are o aromă specială şi un gust special datorită faptului că am pus cotlet haiducesc afumat. Colegii mei au fost încântaţi de noul produs şi sper ca, pe viitor, să fie şi comercializat. Ideea combinării iaurtului cu carnea mi-a venit pentru că, dimineaţa, eu mâncam iaurt cu carne şi atunci mi-am spus de ce să nu combin cele două ingrediente, e şi mai simplu de mâncat. În loc de cotlet haiducesc se pot pune şi alte tipuri de mezeluri", a spus studenta.

Ea a produs doar opt iaurturi "haiduceşti" în staţia pilot a USAMV, iar produsele au trecut cu brio testul degustării.

O altă studentă a expus un alt produs în premieră - salam afumat de peşte şi proteină de soia.

"Am folosit soia şi peşte pangasius pentru a da acestui tip de salam un gust mai deosebit. Este şi puţin condimentat. Salamul este un produs fiert şi afumat şi s-a realizat la o unitate de procesare soia. Eu nu prea mănânc mezeluri, ci foarte mult peşte şi m-am gândit că ar fi combinaţia perfectă. Sper ca reţeta să fie preluată de un producător şi să fie un produs plăcut de consumatori", a spus Mirela Măluţan, studentă în anul IV la specializarea Controlul şi expertiza produselor alimentare.

Adelina Buruian s-a axat pe un produs agreat deopotrivă de studenţi şi studente, despre care speră că va face furori la chefuri - berea cu cireşe. Aceasta are 6,5 la sută alcool.

"Am utilizat drojdie de bere şi cireşe supuse unui proces de fermentare-macerare pe parcursul a trei luni şi a rezultat o bere cu cireşe. Seamănă cu berea Kriek, produsă în Belgia, dar diferenţa este că berea noastră nu are adaos de zahăr şi nu este la fel de dulce. Este o bere care merge la o prăjitură, e mai mult pentru doamne, dar poate fi gustată şi de băieţi pentru că are o concentraţie alcoolică de 6,5. Dacă ar fi un producător de bere dispus să investească în reţeta asta ar fi foarte bine", a spus studenta din anul IV de la TPPA.

Din berea cu cireşe s-a produs o cantitate de circa 100 de litri.

Prorectorul Carmen Socaciu de la USAMV a spus că prezentarea lucrărilor practice ale studenţilor în public este o premieră, în condiţiile în care acestea erau ţinute în cadrul departamentului.

"Ceea ce au ei aici sunt lucruri originale şi se pretează la actuala piaţă. Pot deveni nişte investitori buni care să producă bani chiar din produsele lor. Tot ceea ce este aici sunt produse noi şi naturale", a precizat Socaciu.

Directorul Departamentului de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Facultăţii de Agricultură a USAMV, Maria Tofană, a afirmat că expoziţia a fost organizată cu scopul de a prezenta rezultatele de la licenţă ale studenţilor, obţinute în cadrul temei speciale care prevede obţinerea unui produs nou.

"Produs nou înseamnă fie ca tehnologia folosită să fie îmbunătăţită, să fie una inovativă, fie ingredientele să fie naturale şi să le înlocuiască pe cele de sinteză din clasa aditivilor alimentari. Fiecare produs şi toate împreună aduc ceva nou. Pe lângă scopul educativ, celălalt scop este de a oferi studenţilor posibilitatea să-şi breveteze, ca inovaţie, aceste produse şi să aplice această tehnologie pentru a ieşi cu ele pe piaţa alimentară", a spus Tofană.

Proba orală de prezentare la licenţă a produselor expuse de către studenţii USAMV va avea loc joi şi vineri.

(Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici