Video REPORTAJ: În prima zi de şcoală, elevii sunt cu gândul la vacanţa de iarnă prelungită - VIDEO

Prima zi de şcoală a fost marcată de emoţiile şi teama de necunoscut ale celor care încep clasa 0, de bucuria revederii colegilor pentru cei mai mari, dar şi de entuziasm cu gândul la faptul că vacanţa de iarnă va fi cu o săptămână mai lungă.

6652 afișări

La Şcoala 146 "I.G. Duca", emoţiile cele mai puternice şi cel mai greu de ascuns au fost în rândul elevilor care au început clasa 0, fiind resimţite cu aceeaşi intensitate şi de părinţii lor, mai ales atunci când cei mici au izbucnit în lacrimi în momentul în care a trebuit să rămână în clasă doar cu învăţătoarea.

Aşa se face că cei mai mulţi părinţi au ales să rămână în curtea şcolii până la ora 10.30, când cei mici îşi încheiau programul primei zile de şcoală, îmbărbătându-se reciproc.

După aproape o oră petrecută în clasă, copiii îşi căutau cu disperare părinţii chiar din pragul uşii. Uşuraţi că prima zi s-a terminat repede, răspundeau scurt zecilor de întrebări care veneau de la părinţi: "Cu tot cu mine suntem 35", "Nu mai ştiu cu cine am stat în bancă", "Am desenat, dar eu nu ştiu să colorez un om. Trebuie să învăţ".

Cei din clasele mai mari, mult mai relaxaţi, îşi manifestau bucuria revederii.

"În prima zi nu pot să spun că e foarte greu. Pentru că nu e. Eu sunt foarte fericită că a început şcoala. Dar mi-ar plăcea foarte mult ca şcoala să ţină doar două zile, cât să mă întâlnescu cu colegii mei, şi apoi să vină iar vacanţa", a explicat Sara, o elevă care a început clasa a IV-a.

Dorinţa ei stârneşte imediat şi entuziasmul prietenelor, Anastasia, Emma şi Karina, care chicotesc fericite în jurul ei şi încep chiar să ţopăie după ce Sara le aminteşte că vacanţa de iarnă va avea cu o săptămână în plus. Veselia grupului este însă la fel de repede risipită atunci când tot Sara le avetizează cât de mult mai este până la următoarea vacanţă de vară, care începe în schimb cu o săptămână mai târziu.

Sara şi Karina, ambele în clasa a IV-a, spun că nu au emoţii pentru noul an şcolar, pentru că nu cred că va fi mai greu, însă se gândesc deja la evaluarea care le aşteaptă la finalul ciclului de învăţământ.

"Pentru asta avem emoţii, dar mai e mult până atunci", se consolează ele rapid.

La câţiva metri distanţă, doi băieţi, tot de clasa a IV-a, se declară şi ei încântaţi de faptul că a început şcoala şi consideră că nu au de ce să îşi facă probleme pentru cum va decurge acest an, având în vedere că au încheiat cu calificativul "FB" clasa a III-a.

Bogdan, care a început clasa a III-a, spune că în prima zi de şcoală s-a văzut cu colegii şi cu doamna învăţătoare doar pentru a-şi povesti vacanţele şi a primi noile manuale. A venit însoţit de mama sa.

Întrebată dacă o mulţumeşte actualul sistem de învăţământ, femeia răspunde scurt: "Îl luăm ca atare".

În opinia sa, şcoala ar trebui să pună mai mult accent pe abilităţile copiilor şi să-i stimuleze să şi le dezvolte.

"Mai am o fetiţiă în clasa a VI-a şi de la clasa a V-a chiar se vede că nu se încurajează abilităţile copiilor. Li se cer să fie foarte buni la toate materiile, chiar dacă pentru unele nu au nicio înclinaţie şi nu le vor folosi niciodată. Pare că vor să-i uniformizeze, în loc să îi ajute să îşi dezvolte capacităţile", a explicat ea.

Şi la La Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", cea mai discutată ştire a momenutlului a fost, cum era de aşteptat, prelungirea vacanţei de iarnă cu o săptămână. "Aţi auzit că avem o vacanţă de trei săptămâni în iarnă?" era deja salutul după marea vacanţă de vară.

Mulţi dintre liceenii de la Vianu sunt în ton cu moda: fete cu păr de culoarea morcovului şi unghii multicolore, cu blugi rupţi, dar şi cu ţinute elegante, cu fuste sau rochii vesele şi mulate şi ghiozdan de firmă.

Dar totuşi, concurenţa din prima zi de şcoală pare să fie între buchetele de flori cu care elevii şi-au întâmpinat diriginţii. Coşuri, ghivece, buchete cu orhidee, crizanteme sau trandafiri şi aranjamente în cutii cu poza Turnului Eiffel fac parte din peisajul începutului de an şcolar.

Băieţii mai mari rostesc în cor: "Boboci noi, boboci noi...luăm!", în timp ce se uită după fetele dintr-a IX-a. Cei mici, bobocii de a V-a, stau cuminţi ţinându-şi încă părinţii sau bunicii de mână.

Unii părinţi sunt mândri că ai lor copii învaţă la Vianu. "Suntem foarte buni, profesori buni, clase frumoase, totul perfect", spune o mămică de licean în clasa a XI-a.

Alta vrea însă să îşi mute băiatul la "Sfântul Sava". "Nu-i place infromatica, ce să fac. A picat la Sava cu câteva zecimi. Poate îl primesc acum, încerc", a mai spus mama.

În discursul de la festivitate, directorul de la "Tudor Vianu" a arătat că a fi elev în acestă şcoală, pe frontispicul căreia se putea citi "Certificat Şcoală Europeană 2015", este o cinste, dar şi o responsabilitate: "Cinste pentru a fi printre cei mai buni şi responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi de a duce mai departe renumele colegiului nostru".

La un alt liceu, "Dante Alighieri", discursul ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a provocat veselie mare când a ajuns la prelungirea vacanţei de iarnă şi la faptul că şcoala va începe tot în jurul datei de 15 septembrie, într-o zi de săptămână, conform tradiţiei, dar şi un lung oftat când elevii au auzit că vor avea catalog electronic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici