REPORTAJ: În Vrancea, 1.200 de suflete încearcă să supravieţuiască aşteptând deblocarea drumului - FOTO

În judeţul Vrancea, 1.200 de oameni sunt încă izolaţi din cauza ninsorilor şi viscolului din ultima vreme, cea mai gravă situaţie fiind în trei sate ale comunei Bogheşti, unde utilajele de deszăpezire nu pot ajunge fiindcă podul din lemn peste care ar trebui să treacă poate ceda sub greutatea lor.

1062 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: În Vrancea, 1.200 de suflete încearcă să supravieţuiască aşteptând deblocarea drumului - FOTO

În Vrancea, 1.200 de suflete încearcă să supravieţuiască aşteptând deblocarea drumului (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Sunt însă şi localităţi unde autorităţile au reuşit să ajungă şi să dea la o parte munţii de zăpadă care îi ţineau pe oameni izolaţi, fără mâncare şi fără medicamente. Oameni care povestesc cu înfrigurare coşmarul prin care au trecut. Astfel, în comuna Silhlea drumarii au reuşit, după două săptămâni, să deblocheze şoseaua şi să ajungă la oamenii din satele izolate pe care-i apucase deja disperarea, fără hrană, apă sau medicamente.

Când şi cei din Bogza, ultimul sat unde drumarii au acţionat pentru înlăturarea nămeţilor, s-au văzut cu drumul curăţăt, oamenii parcă l-ar fi apucat pe Dumnezeu de picior. Unii dintre aceştia au povestit că, din cauza nămeţilor şi viscolului, au stat izolaţi în case chiar şi cinci zile. Bătrîni, bolnavi, mulţi dintre localnici nu au putut să pună mîna pe lopată şi să-şi croiască drum prin zăpadă, astfel că în ajutorul lor au sărit oamenii în putere. Au fost însă şi unii care au profitat de pe urma celor neajutoraţi şi le-au făcut pârtie contra cost.

Tanti Aneta David, de 84 de ani, spune că nu a mai văzut în viaţa ei atâta zăpadă. Femeia povesteşte că a stat blocată în casă patru sau cinci zile, nici nu-şi mai aminteşte exact. Când a reuşit să iasă din casa parcă înghiţită de zăpadă, bătrâna spune că nu a putut ajunge nici măcar până la magazia cu lemne. Singura soluţie pentru ca femeia să poată răzbate prin zăpadă a fost să plătească pe cineva care să-i cureţe cât de cât curtea în care sunt încă tone de zăpadă.

"Am pus om cu ziua şi mi-a desfundat. Am stat câteva zile în casă, patru - cinci cred. Am ieşit din casă pe din dos, pe sub şopron, vai de lume. N-avem de nici unele, foarte greu ne-am descurcat, nu ne-am putut duce după apă, vai de viaţa noastră", spune Aneta David.

De altfel, toţi oamenii din satul Bogza spun că e cea mai mare zăpadă pe care au văzut-o, iar cei mai bătrâni se gândeau deja că vor muri sufocaţi în casele acoperite de nămeţi.

Pe Corina Feraru, o femeie din satul Bogza, ninsorile şi viscolul au prins-o fără bărbat acasă, doar cu cei patru copii. Femeia spune că ajunsese în pragul disperării când a văzut că nu mai are ce pune pe masă micuţilor.

"A fost foarte mare zăpada, de-abia am ieşit să tai un lemn să încălzesc patru copii. Cel mai mic are şapte luni, omul nu mi-e acasă, copiii sunt bolnavi cobză, n-am bani de tratament, de mâncare, foarte greu m-am descurcat. Nu am avut pâine, şi nici făină ori mălai. Am cerut la o vecină şi am făcut nişte turte. Am stat închişi în casă vreo patru - cinci zile", povesteşte femeia.

O altă femeie din satul Bogza, disperată că ar putea muri de frig în casă, a pus pe foc coteţul păsărilor.

"Vreo câteva zile am stat în casă. Am tăiat cotineaţa păsărilor, că n-aveam lemne să fac cald în casă", spune femeia.

Drumurile din comuna Sihlea au fost deblocate, iar tirurile cu ajutoare de la cei impresionaţi de drama prizonierilor zăpezilor continuă să ajungă în zonă. Din păcate însă, unii dintre oamenii care au răbdat de foame şi de sete atâtea zile au ajuns să se certe între ei pe alimente.

Oamenii încă mai aşteaptă să vină cineva să îi ajute. Până atunci încearcă să supravieţuiască.

(Reportaj de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici