REPORTAJ: Mii de turişti se uită spre 2017 prin ochii strălucitori ai zăpezii de pe pârtiile din Valea Jiului - GALERIE FOTO

Mii de turişti se uită spre 2017 prin ochii strălucitori ai zăpezii de pe pârtiile din staţiunile montane din Valea Jiului. Secretul unei petreceri reuşite la una dintre cabane constă în "ingrediente care nu costă", respectiv ospitalitatea şi atenţia acordată detaliilor.

986 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Mii de turişti se uită spre 2017 prin ochii strălucitori ai zăpezii de pe pârtiile din Valea Jiului - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Mii de turişti se uită spre 2017 prin ochii strălucitori ai zăpezii de pe pârtiile din Valea Jiului

În staţiunile montane din Valea Jiului, călătoria printre brazii argintii este atât de prietenoasă încât te îmbie la curse nenumărate.

"Cele cinci pârtii pe care se schiază acum sunt foarte bune. Stratul de zăpadă atinge undeva la 50-70 de centimetri şi oferă condiţii optime pentru schiori", spune unul dintre jandarmii montani – Valentin Szabo - pentru care această perioadă este atât de cunoscută ca "un imn nescris al muntelului”.

Străjerul Parângului afirmă că foarte rar au existat probleme în această perioadă a anului.

"Sunt peste 2.000 de turişti acum pe munte. Au program stabilit deja şi fiecare grup îşi păstrează cu sfinţenie programul. În general nu se amestecă între ei”, povesteşte jandarmul montan care se bucură de munte la fel ca de casa lui.

Programul grupurilor de turişti este diversificat, iar gazdele se pregătesc riguros pentru oaspeţii veniţi din toate colţurile ţării în această parte a judeţului Hunedoara.

"Ştiţi cum e cu tradiţia... Şi la noi aici este tradiţie deja, din 2008 de când avem cabana, fiecare an este o nouă provocare. De câţiva ani avem un grup compact de turişti din Timişoara şi Bucureşti. Dacă ei deja ştiu unde vin, noi încercăm de fiecare dată să-i surprindem cu câte ceva nou, inedit”, spune Adrian Rus, un om de afaceri din Parâng.

Dincolo de strălucirea zăpezii, de frumuseţea peisajului, temperaturile scăzute au nevoie de căldura unui loc ospitalier. Lângă şemineu, într-un ambient specific locului, timpul are altă dimensiune.

"Fiecare moment are importanţa lui. Meniul pregătit este unul special pentru că turiştii au ales ca noul început de an să se consume în Valea Jiului, în Parâng. Şi fiindcă începutul contează nu putem să fim mai prejos de înălţimea muntelui”, adaugă Adrian Rus.

"Nu o să vă spun tot, pentru că altfel nu veţi avea curiozitatea să vedeţi singuri ce înseamnă o gazdă din Parâng. Filele poveştii pot fi date doar trăind această experienţă. Şi meniul e specific poveştii Văii Jiului. Mâncarea tradiţională, produsă natural, este cea mai căutată de turişti. Împăcăm pe toată lumea, dincolo de platourile tradiţionale avem şi tochitura haiducului cu mămăliguţă şi varză murată, dar şi preparate din vânat”, mai spune Rus.

Omul de afaceri este responsabil şi cu buna dispoziţie, cabana lui care seamănă cu palatul în care Crăiasa Zăpezii scrie povestea Parângului Alb fiind un adevărat câmp de luptă în jocurile în care turiştii sunt antrenaţi.

"Sunt competiţii întregi aici. Remmy, table, şah, jocurile acestea cunoscute de toată lumea sunt la concurenţă cu <Oraşul doarme>. Acesta este un joc de societate, eu nu l-am învăţat încă, dar mă străduiesc, care se potriveşte bine aici, la noi, în munte. De aici de sus de la înălţimea Parângului, oraşul de la poale (Petroşani – n.r.) pare că doarme. Viaţa, feeria este aici la noi şi pe platoul dimprejur unde gerul şi razele soarelui se luptă pe acelaşi teritoriu: câmpul alb”, explică amuzat Adrian Rus.

Acesta ştie bine care sunt aşteptările românilor care aleg muntele pentru aceste evenimente speciale.

"Trebuie să fim atenţi la detalii. E atât de ieftin să aduci zâmbetul pe buzele oamenilor. Ospitalitatea, atenţia acordată detaliilor sunt ingredientele care nu costă, dar valorează cât tot spectacolul pe care şi-l doresc oamenii într-o noapte de Revelion”, admite Rus atunci când este întrebat despre secretele unei petreceri reuşite.

Artificiile sunt cele care îi scot pe toţi oaspeţii staţiunii montane Parâng la miezul nopţii în faţa locurilor lor călduţe.

Cerul şi stelele sunt martorii feeriei asurzitoare. Altitudinea ce depăşeşte 1.800 de metri dă înălţimea momentului, iar glasul muntelui este vocea bucuriei turiştilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici