REPORTAJ: Poliţia Cluj poate identifica infractorii mai uşor, de pe camerele video, cu un soft unic în ţară - FOTO

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj utilizează un soft unic în România, care duce la identificarea mai uşoară şi rapidă de pe camerele video de supraveghere a infractorilor sau a numerelor de înmatriculare ale unor maşini. Softul este folosit de poliţiştii din 50 de ţări, din Europa până în SUA.

5882 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Poliţia Cluj poate identifica infractorii mai uşor, de pe camerele video, cu un soft unic în ţară - FOTO

REPORTAJ: Poliţia Cluj poate identifica infractorii mai uşor, de pe camerele video, cu un soft unic în ţară (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a fost dotat cu un soft cumpărat de Primăria Cluj-Napoca, despre care primarul Emil Boc spune că este unic în România şi permite prelucrarea imaginilor de pe camerele video de supraveghere, astfel încât se ajunge la identificarea mai uşoară şi mai rapidă a unor infractori sau a numerelor de înmatriculare ale maşinilor.

Softul, creat de o firmă italiană, este folosit în prezent de poliţiştii din peste 50 de state din Europa, dar şi din SUA. Înaintea achiziţionării noului soft, criminaliştii clujeni lucrau cu un sistem care nu era specializat pentru îmbunătăţirea înregistrărilor video, cu ajutorul căruia se făceau doar simple corecţii de luminozitate, contrast şi culoare.

Un criminalist al IPJ Cluj a explicat pentru MEDIAFAX cum funcţionează noul soft şi ce rezultate se pot obţine.

Inspectorul principal de poliţie, specialistul criminalist Mihai Teodorescu, lucrează la Laboratorul de investigaţii video şi expertiza imaginilor din IPJ Cluj şi a învăţat rapid cum se utilizează noul soft, despre care spune că este foarte prietenos. În faţa a două monitoare, acesta explică modul de funcţionare a softului.

Suntem primii din ţară care implementăm acest soft, Amped Five. O direcţie de lucru este investigarea înregistrărilor video sau a fotografiilor, încercând să stabilim cât mai multe informaţii despre persoanele sau maşinile surprinse pe camere. O cameră video surprinde o persoană bănuită că a fi comis o infracţiune, dar nu întotdeauna imaginea este de cea mai bună calitate. Şi atunci intervine softul care exploatează la maximum înregistrarea respectivă, astfel încât îi aducem corecţii şi o îmbunătăţim. Este un soft creat de o firmă italiană, versatil, cu o interfaţă foarte prietenoasă cu utilizatorul şi la care primim constant update-uri”, a spus Teodorescu.

Potrivit acestuia, cu ajutorul noii tehnologii se poate vedea mai clar ce tatuaje are o persoană surprinsă pe camera video, dacă poartă inele sau cercei, pentru a putea fi identificată mai uşor.

”Se poate determina din imagini şi înălţimea unei persoane pe baza unor repere stabilite în mod direct, a unor obiecte care au dimensiuni stabilite cu certitudine. Dacă o persoană este surprinsă în faţa unei uşi, se măsoară uşa şi se poate determina înălţimea acesteia”, a mai spus Teodorescu.

Criminalistul de la IPJ Cluj a menţionat că noul soft permite şi identificarea mai uşoară a caracterelor de pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor chiar în condiţii de vizibilitate redusă - semiîntuneric sau ploaie - sau chiar şi în situaţia în care maşina nu este surprinsă de camerele video din faţă sau spate.

”Avem o înregistrare video făcută de cineva cu mai multe maşini parcate, iar numărul de înmatriculare al uneia este surprins dintr-o parte, din lateral spate, şi nu se vede perfect. Filmarea este tremurată, iar în imagine se vede că plouă. Noi putem selecta secvenţa video a autoturismului respectiv, o stabilizăm în zona plăcuţei de înmatriculare, după care îndreptăm plăcuţa, care este oblică, cu ajutorul softului, astfel încât ea să devină un dreptunghi, ca şi când ar fi fost făcută filmarea din spate. După mici reglaje ale filtrelor de claritate, pot fi citite numerele de pe plăcuţă. De la nimic, avem ceva”, a explicat criminalistul de la IPJ Cluj.

De asemenea, cu ajutorul soft-ului se poate descifra un număr de înmatriculare al unei maşini filmate pe timp de noapte şi care are farurile stinse sau se poate obţine o calitate mai bună a unei imagini neclare.

”Se măreşte expunerea, apoi imaginea se stabilizează. Din fiecare cadru, softul ia care este cel mai bun şi îl suprapune cu următoarele şi din mai multe cadre va ieşi o imagine mai bună. Se poate îmbunătăţi imaginea şi din reglarea nivelurilor de culoare. Un alt exemplu este o fotografie a unui bărbat îmbrăcat într-un tricou, care vorbeşte la mobil şi se află în faţa unei clădiri. Imaginea este neclară, cauzată de echipamentul optic, dar noi o putem îmbunătăţi, astfel încât reuşim să citim inscripţia de pe tricou şi se poate distinge faţa acestuia mult mai clar. Avem şi posibilitatea de a compara imaginea rezultată cu cea originală, pentru a se vedea diferenţa”, a mai explicat criminalistul clujean.

După efectuarea corecţiilor şi obţinerea unei imagini mai clare, softul generează un raport automat care arată ce modificări au fost aduse fişierelor digitale, video sau foto, şi pe baza căror algoritmi se bazează aceste modificări.

”Noi creştem în credibilitate în momentul în care formulăm concluzii într-un raport criminalistic şi indicăm autorii acelor algoritmi, cărţile publicate şi editurile. Cu ajutorul acestui soft, răufăcătorii pot fi identificaţi mult mai uşor. De acum înainte, înregistrările video vor putea fi exploatate mai mult şi mai bine, scoatem maximum din imagini. Plaja noastră de lucru este de la contravenţii, infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, infracţiuni cu violenţă, infracţiuni contra vieţii, toate categoriile de infracţiuni sunt acoperite de această sferă a înregistrărilor video”, a concluzionat Mihai Teodorescu.

Acesta a absolvit în 2009 Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi lucrează de atunci la Serviciul Criminalistic al IPJ Cluj.

Softul a fost cumpărat cu 20.000 de euro de Primăria Cluj-Napoca, iar Consiliul Local a aprobat încheierea unui contract de comodat, pe o perioadă de doi ani, între municipiu şi IPJ Cluj, pentru folosirea sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici