Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei au fost deschise sâmbătă la Bruxelles

Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului au fost deschise oficial, sâmbătă, la Bruxelles, de doi europarlamentari români, cele două structuri urmând să promoveze zona de vest a României în capitala Belgiei şi în Uniunea Europeană.

348 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei au fost deschise sâmbătă la Bruxelles

Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei au fost deschise sâmbătă la Bruxelles

Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia, Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului la Bruxelles fac parte dintr-un proiect iniţiat de europarlamentarii români Victor Negrescu şi Emilian Pavel şi au fost deschise oficial, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene din judeţele zonei de Vest a României, politicieni şi membri ai comunităţii româneşti din Belgia.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ideea unei ambasade sau reprezentanţe a Tării Moţilor la Bruxelles a avut-o deputatul Ioan Dârzu, care reprezintă în Parlament zona Munţilor Apuseni din Alba, inclusă în aşa-numita Ţara Moţilor.

Negrescu a spus că Ambasada Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului vor ajuta autorităţile publice şi firmele româneşti să promoveze branduri şi identităţi româneşti la nivel european.

"Vrem să organizăm evenimente în care promovăm aceste lucruri care nu sunt cunoscute la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Parlamentului European, să facem în aşa fel încât o parte din această informaţie să ajungă prin reţeaua Ministerului de Externe şi reprezentanţele României peste hotare şi într-adevăr toată reţeaua de diplomaţi să cunoască ce înseamnă zona de Vest a României. Sperăm să reuşim să realizăm pentru zona respectivă un plan foarte clar al posibilităţilor de investiţii atât pentru crearea de locuri de muncă, cât şi pentru ceea ce înseamnă investiţii în turism”, a spus Victor Negrescu.

Victor Negrescu a adăugat că proiectul se doreşte să depăşească interesul politic şi să atragă pe toţi cei interesaţi de promovarea zonei, indiferent de culoarea politică.

El a explicat că există în prezent peste 400 de reprezentanţe locale la Bruxelles cărora li se adaugă aproximativ 200 care nu sunt înregistrate la Comitetul Regiunilor.

Negrescu a spus că există o strategie deja stabilită care presupune, pe de o parte, promovarea turistică, iar pe de altă parte organizarea unei dezbateri în Parlamentul European privind problemele zonelor montane din România.

"Avem deja o strategie stabilită: primul demers pe care o să-l facem este ca împreună cu agenţiile de turism care vând pachete turistice în România să existe la aceste agenţii oferta pentru promovarea ofertelor turistice din zona munţilor apuseni, ceea ce nu există în momentul de faţă la aceste companii. Al doilea demers pe care o să-l facem este într-adevăr să plănuim împreună în interiorul Parlamentului European o dezbatere despre ce înseamnă practic zonele montane, şi în mod special ce înseamnă zona Munţilor Apuseni pentru România, şi cum ar putea UE să contribuie cu investiţie şi cu fonduri pentru a ajuta aceste zone care practic trăiesc o reconversie profesională, la o schimbare de zonă monoindustrială sau poate minieră către un nou profil de dezvoltare economică, o dezvoltare bazată pe turism”, a mai spus Negrescu.

La rândul său, deputatul Ioan Dârzu, prezent la eveniment, a declarat că este extrem de important faptul că zona Ţării Moţilor are o reprezentanţă la Bruxelles şi era nevoie de o astfel de structură care să promoveze potenţial turistic, dar şi economic al acestei zone extraordinare.

"Sunt bucuros că zona pe care o reprezint, ţara moţilor, acum are un corespondent de seamă în capitala Europei. Roadele vor veni din acest proiect, dar pentru asta trebuie să devină viabil în perioada imediat următoare. Este o altă promisiune făcută în judeţul Alba de care ne ţinem de cuvânt”, a mai spus Dârzu.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, deputaţii PSD Ioan Dârzu, Dorel Căprar, Catalin Tiuch şi Daniel Suciu, vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ Maramureş Gabriel Zetea sau preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, dar şi doi primari din Apuseni: Călin Andreş (Câmpeni) şi Marin Jurj (Arieşeni).

Potrivit iniţiatorilor, europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel, Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului pe lângă Uniunea Europeană reprezintă un proiect prin care se doreşte promovarea zonei de vest a României direct în oraşul denumit "capitala” Europei. Delegaţia îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de zona Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului şi este realizată după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau a landurilor din Germania care au o reprezentare directă la nivelul instituţiilor europene.

Delegaţia şi reprezentanţa, care va funcţiona în cadrul delegaţiei, vor organiza periodic evenimente la Bruxelles, conferinţe în cadrul instituţiilor europene, va promova branduri locale şi va susţine iniţiative locale în domeniul cultural, turistic şi economic.

În prezent, peste 400 de regiuni, judeţe şi structuri locale europene au o reprezentanţă la Bruxelles pe lângă Uniunea Europeană. Aceste structuri sunt oficial recunoscute de către Uniunea Europeană prin Comitetul Regiunilor şi pot fi organizate de către structuri administrative sau parteneri.

În trecut, România a avut mai multe structuri de reprezentare regională la Bruxelles înfiinţate prin diferite Agenţii de Dezvoltare Regională, însă în prezent doar biroul ADR Nord-Est – Moldova mai funcţionează, restul fiind închise din cauza lipsei fondurilor.

La Bruxelles se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, Festivalul ŢPrimăvara Românesacă”, ce cuprinde o serie de manifestări cultural artistice, concerte şi un târg al meşterilor populari, toate menite să promoveze valorile şi tradiţiile autentice româneşti. Festivalul este organizat de Casa de Cultură Belgo-Română ARTHIS, organizaţie ce reprezintă românii din Belgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici