Reprezentanţii Societăţii Civile în CSM cer cercetarea magistraţilor care ar fi trucat anchete

Victor Alistar şi Romeu Chelariu, reprezentanţii Societăţii Civile în CSM, susţin că situaţia de la DNA Ploieşti reprezintă "cea mai gravă afectare a statului de drept", solicitând cercetarea magistraţilor care ar fi trucat anchete.

361 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii Societăţii Civile în CSM cer cercetarea magistraţilor care ar fi trucat anchete

Reprezentanţii Societăţii Civile în CSM cer cercetarea magistraţilor care ar fi trucat anchete

"Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgenţă dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistraţii implicaţi în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor şi iniţierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori. Cea mai grea lovitură dată independenţei justiţiei ar fi muşamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuţiilor judiciare, precum şi lipsa unor măsuri de corecţii de sistem, acest caz nefiind singular în justiţia română. Integritatea sistemului de justiţie reprezintă premisa unui stat de drept în care domnia legii este garantată în mod activ", transmit cei doi membri ai CSM, printr-un comunicat de presă.

"Dezvăluirile mass-media privind prezentarea de probe falsificate de către magistraţii procurori şi admiterea lor de magistraţii judecători fără o cercetare judicioasă în baza principiului nemijlocirii şi fără respectarea principiului loialităţii probelor, conturează cea mai gravă afectare a statului de drept şi a obligaţiilor constituţionale ale magistraţilor, cu afectarea gravă a independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Independenţa justiţiei nu reprezintă un beneficiu personal de carieră al judecătorului, ci o garanţie a justiţiabilului că se află în faţa unei instanţe imparţiale şi independente şi că este supus unor proceduri judiciare, cu toate garanţiile statului de drept, organizat în cadrul democraţiei constituţionale. Orice stare de lucruri contrară acestei finalităţi a actului de justiţie reprezintă destructurarea sistemului de justiţie", se precizează în comunicatul de presă.

Pentru a garanta independenţa justiţiei, Victor Alistar şi Romeu Chelariu solicită Inspecţiei Judiciare:
• Urgentarea definirii obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze în mod obligatoriu respectarea obligaţiilor legale privind administrarea şi evaluarea probelor, situaţia sesizărilor şi a plângerilor lăsate în nelucrare privind abaterile din justiţie;
• Realizarea de urgenţă a unei diagnoze prind vulnerabilitatea de corupere a atribuţiilor judiciare prin colecatrea de date de la instanţe şi parchete şi prin chestionarea 3600 a părţilor interesate (avocaţi, experţi, justiţiabili, alte categorii relevante).

De asemenea, cei doi îi cer ministrului Justiţiei să îşi exercite autoritatea faţă de Ministerul Public.

"Ministrul justiţiei are obligaţia de a soluţiona pe fond toate aceste disfuncţii şi de a rezolva acest scandal de proporţii, nu doar să îl închidă prin revocări. Problemele de sistem nu se rezolvă doar prin răspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci şi prin eliminarea surselor problemelor şi a complicităţilor profesionale. Toleranţa la corupţia judiciară trebuie să fie zero, pentru eradicarea acestui fenomen fiind necesare atât răspunderi şi răspunsuri personale, cât şi modificări sistemice de ansamblu", se arată în comunicatul de presă.

O altă cerere îi este adresată procurorului General al României şi se referă la asumarea răspunderii privind acuzaţiile de trucare a unor probe.

"De asemenea, Procurorul General trebuie să prezinte public situaţia plângerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor şi să precizeze care sunt motivele pentru care acestea au rămas în nelucrare, să precizeze public de câte ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul muşamalizărilor colegiale", potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

Reacţia vine după ce fostul deputat Vlad Cosma a prezentat public mai multe înregistrări, acuzând trucarea unor probe într-un dosar al lui Sebastian Ghiţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici