Reţea de trafic de migranţi care a racolat peste 250 de persoane în România, destrămată

21 de persoane, cetăţeni români şi străini, au fost reţinute pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi fals privind identitatea. Gruparea a racolat peste 250 de migranţi din Bucureşti şi Timişoara.

756 afișări
Imaginea articolului Reţea de trafic de migranţi care a racolat peste 250 de persoane în România, destrămată

Reţea de trafic de migranţi care a racolat peste 250 de persoane în România, destrămată

Procurorii DIICOT anunţă că au reţinut 21 de persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi fals privind identitatea.

Din probatoriu a reieşit că indivizii, cetăţeni români şi străini din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia şi Austria, au iniţiat şi constituit o grupare infracţională cu o structură de tip piramidal având ca scop traficul de migranţi.

Astfel, în perioada martie 2023 - ianuarie 2024, indivizii, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetăţeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria şi Bangladesh), au racolat peste 250 de migranţi, în principal din Bucureşti şi Timişoara, din rândul celor care deţineau permise de şedere şi vize de muncă pe care ulterior i-au adăpostit în diferite locaţii din Timişoara, Arad şi Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinaţia finală Europa de Vest.

Cercetările au scos la iveală că o parte dintre migranţi au fost ascunşi în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaţionale cu plecare din staţiile situate la graniţa de vest a ţării.

În funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, aceştia au plătit sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro, suspecţii împărţind banii între ei proporţional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).

Unul dintre suspecţi, în mai multe ocazii, s-a prezentat autorităţilor române sub o altă identitate decât cea reală şi a folosit documente false.

În urma a 35 de percheziţii domiciliare, au fost descoperite şi ridicate sumele de 22.485 euro şi 26.809 lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de paşapoarte străine şi permise de şedere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie, înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi alte mijloace de probă.

S-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.

Pe parcursul acţiunii au fost depistaţi şi 8 migranţi.

Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad cu propunerile de arestare preventivă a 9 inculpaţi şi arest la domiciliu pentru alţi 12. Faţă de 3 inculpaţi care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT Arad au cerut arestare preventivă în lipsă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici