REVOLTĂ în Dolj, după confirmarea primului caz de pestă: Oamenii au făcut zid în faţa autorităţilor

Oamenii din satul Secu, judeţul Dolj, au făcut zid uman la intrarea în localitate, pentru a nu pătrunde autorităţile să le ucidă animalele, după confirmarea primului focar de pestă porcină din judeţ. Surse locale susţin că oamenii au tăiat porci toată noaptea, dar autorităţile infirmă acest lucru.

4388 afișări
Imaginea articolului REVOLTĂ în Dolj, după confirmarea primului caz de pestă: Oamenii au făcut zid în faţa autorităţilor

REVOLTĂ în Dolj, după confirmarea primului caz de pestă: Oamenii au făcut zid în faţa autorităţilor

După confirmarea primului caz de pestă porcină africană, în satul Secu din comuna Comănicea, judeţul Dolj, oamenii au făcut zid uman în faţa autorităţilor la intrarea în sat, interzicând autorităţilor să le ucidă porcii.

Surse locale spun că autorităţile au plecat, miercuri seara, iar joi, când când s-au întors, nu s-au mai găsit porci în sat, pentru că au fost tăiaţi peste noapte.

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, susţine, însă, că oamenii au înţeles situaţia şi s-au conformat.

"A fost o revoltă, dar până la urmă oamenii au conştientizat despre ce e vorba, au conştientizaat pericolul, au conştientizat faptul că o să fie despăgubiţi la preţul pieţei. Aseară a început sacrificarea. Au fost sacrificaţi 14 sau 15 porci, azi dimineaţă (joi - n.r.) la ora 8 s-a reluat procedura de sacrificare. Deci lucrurile au intrat în normal, n-a mai fost niciun fel de problemă, decât că am întârziat ca să lămurim oamenii ce şi cum", a declarat Purcărescu, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, susţine acelaşi lucru şi infirmă faptul că sătenii au tăiat porci peste noapte.

"Chiar acum sunt în teren. Am auzit că se spune că n-am mai găsit porci în localitate, dar asta nu ştiu cine a vehiculat-o. Eu sunt aici. Lumea s-a calmat, de fapt s-a calmat de aseară (miercuri seara – n.r.). Echipele au lucrat normal aseară până la 20.00, apoi oamenii s-au dus să se culce. Se lucrează, se ucid animale, dacă cineva mai încearcă să ascundă câte un animal e pe riscul lui, că e de dosar penal. Asta ar însemna să menţinem suspiciunea de boală în continuare. Noi nu putem să fim siguri că problema e rezolvată până nu ucidem şi ultimul animal din localitate. Ucidem toate animalele, asta e legea", a spus directorul DSVSA Dolj.

Primul caz de pestă porcină a fost confirmat în Dolj pe data de 30 octombrie în satul Secu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici