REVOLUŢIA social media | Paginile de socializare au devenit adevărate canale de comunicare pentru miniştri şi reprezentanţii instituţiilor publice. Care sunt mesajele transmise de aceştia

Cele mai multe instituţii ale statului au o cel puţin o pagină de socializare, iar, în ultimul timp, miniştrii sau reprezentanţii altor instituţii publice aleg să comunice informaţii importante prin intermediul Facebook sau Twitter, renunţând, astfel, la clasicele comunicate de presă.

610 afișări
Imaginea articolului REVOLUŢIA social media | Paginile de socializare au devenit adevărate canale de comunicare pentru miniştri şi reprezentanţii instituţiilor publice. Care sunt mesajele transmise de aceştia

Paginile de socializare, canal de comunicare pentru miniştri şi reprezentanţii instituţiilor publice

Ministrul Justiţiei, al Educaţiei, al Afacerilor Interne sau Parchetul General aleg, în ultima perioadă, să comunice decizii sau măsuri luate prin intermediul canalelor de socializare.

De exemplu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ales să comunice public despre arhiva SIPA pe pagina lui de socializare. Fie că a anunţat convocarea Comisiei de inventariere a arhivei, fie că a precizat că rezultatele verificărilor privind deţinerea de certificate ORNISS vor fi transmise Ministerului Public, Toader a ales să folosească pagina sa de Facebook.

„Vivat justitia! Pentru mâine, la orele 10.00, am convocat Comisia de inventariere a arhivei SIPA. Membrii Comisiei vor alege preşedintele acesteia. La orele 10.30, Comisia va începe activitatea de inventariere a arhivei!”, scria Toader, în 11 iulie.

Anterior, în 9 iulie, ministrul Justiţiei a făcut următoarea postare: „Arhiva SIPA - evoluţii! În cursul zilei de mâine, voi transmite către Ministerul public, rezultatele verificărilor privind deţinerea de certificate ORNISS de către vizitatorii arhivei SIPA! Până miercuri, Secretariatul General al Guvernului urmează să ne transmită cele două propuneri pentru constituirea Comisiei de inventariere a arhivei. Consiliului Superior al Magistraturii, solicitat în scris să se consulte cu asociaţiile profesionale în vederea desemnării unui magistrat care să devină membru în Comisia de inventariere, nu a formulat nici un răspuns! În cursul zilei de miercuri (12 iulie), după desemnarea preşedintelui, Comisia îşi va începe activitatea!”.

Un alt ministru care este activ pe Facebook este Carmen Dan, de la MAI. Ministrul Afacerilor Interne a anunţat, de-a lungul timpului, că a avut discuţii cu sindicaliştii pe tema statutului poliţistului, că doreşte să fie înăsprite pedepsele pentru ultraj, dar şi rezultatele diverselor comandamente. Mai mult, Carmen Dan scrie şi despre sărbători religioase sau publice, întâlniri cu ambasadori sau transmite, public, condoleanţe familiilor poliţiştilor care şi-au pierdut viaţa.

„În această seară un poliţist a fost înjunghiat mortal în gara Burdujeni, Suceava. Suspectul a fost prins şi este cercetat! Sunt alături de familia îndurerată şi de colegii din Poliţia Transporturi Feroviare ai agentului Vezeteu Sorin, ajutor şef post la Postul de Poliţie TF Suceava”, scria Dan, pe pagina sa de socializare, în 20 iulie.

„După ce ieri a fost confirmat un focar de pestă porcină în judeţul Satu Mare, astăzi, alături de ministrul Agriculturii, de preşedintele ANSVSA şi de reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii, am avut o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţionale pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Am decis prin Hotărâre a CNSSU ca ANSVSA să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină”, posta, în 1 august, ministrul Afacerilor Interne.

Nici şeful Apărării Naţionale nu este străin de canalele de socializare. Ministrul Adrian Ţuţuianu scrie aproape zilnic pe Facebook. Este vorba despre informaţii legate de activitatea sa în minister, despre ceremoniile la care participă sau înregistrările video ale conferinţelor de presă pe care le susţine. Ţuţuianu foloseşte şi haştaguri reprezentative pentru fiecare postare.

„Deşi am programul extrem de încărcat la minister, nu neglijez deloc treburile din judeţ. Săptămâna trecută am mers cu mai mulţi primari dâmboviţeni la Compania Naţională de Investiţii şi am discutat (punctual) despre derularea şi finanţarea obiectivelor din localităţi. A fost foarte utilă întâlnirea şi rezultatele se vor vedea rapid. #Dâmboviţa2025 #NeŢinemDeCuvânt”, a scris ministrul în 6 august.

În 5 august, de exemplu, Ţuţuianu a postat: „Continuă discuţiile cu reprezentanţii industriei de apărare. Ieri, la sediul MApN, m-am întâlnit cu o delegaţie a companiei General Dynamics European Land Systems, parte a General Dynamics Corporation. Au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei. Am prezentat faptul că transportorul blindat pentru trupe 8x8 figurează pe lista celor opt programe strategice asumate de către Armată drept programe majore de înzestrare. Pentru MApN, achiziţia, realizarea şi producerea ÎN ROMÂNIA a transportorului blindat pentru trupe reprezintă un interes esenţial de #securitate, în sensul asigurării securităţii aprovizionării şi mentenanţei echipamentului pe întregul ciclu de viaţă. #România #MApN #ÎndrăzneşteSăCrezi”.

Şi ministrul Educaţiei era activ pe Facebook, însă, de curând, el şi-a şters pagina de socializare. De-a lungul timpului, el a scris despre probleme de interes public, cum ar fi introducerea manualului de sport.

În 28 iulie, Liviu Pop a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că elevii din clasa a V-a vor avea manual de sport: „Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”.

În prezent, multe dintre anunţurile ministrului Educaţiei sunt publicate pe pagina oficială a instituţiei pe care o conduce. Demararea unor concursuri de angajare sau aganeda ministrului sunt exemple de informaţii postate pe pagina instituţiei publice.

„Anunţ al ministrului Liviu Marian Pop: „Astăzi, la Buzău, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor, am promis că unul dintre reprezentanţii acestui for va deveni consilierul meu la Cabinetul Ministrului. Revin cu această propunere şi îmi doresc ca dintre absolvenţii clasei a XII-a, deja admişi la facultate, să am un consilier în echipă pentru a fi puntea de legătură dintre Consiliul Naţional al Elevilor şi Ministerul Educaţiei. Programul de lucru al viitorului meu consilier va fi de două ore, astfel încât să aibă timp, în paralel, şi pentru cursurile facultăţii unde a fost admis.CV-urile se pot trimite pe adresa liviu.pop@edu.gov.ro, până vineri, 4 august, ora 16:00. Mult succes!” ”, potrivit unui anunţ din 2 august.

Un alt minister care alege să comunice prin Facebook este şi cel Public. Activitatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, sau stadiul unor ancheta sunt subiecte abordate pe această pagină de socializare.

„Având în vedere solicitările adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către reprezentanţii mass-media referitoare la plângerea penală formulată de Grupul de Investigaţii Politice împotriva judecătoarei Camelia Bogdan, Biroul de informare şi relaţii publice este împuternicit să facă următoarele precizări: Cauza se află în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi nu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând ca structura specializată să soluţioneze dosarul în conformitate cu prevederile legale. Ministerul Public respinge ferm atacurile lansate de anumite posturi de televiziune, potrivit cărora procurorii refuză să soluţioneze cauza sau că ar avea alt interes decât cel al aflării adevărului”, potrivit unei postări din 2 august.

Deşi mai puţin popular, şi Twitter-ul este folosit de anumite persoane publice şi instituţii. De exemplu, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) anunţă pe această pagină de socializare cazurile de blocaj al tramvaielor sau reluarea circulaţiei acolo unde au fost probleme în trafic.

„De la ora 19:55, pe Str.Liviu Rebreanu, iî faţă la Mall Parc Lake, tramvaiele liniei 23 sunt blocate, cauza - auto parcat pe linie”, „Pe Calea Rahovei/Strada P Ispirescu, de la ora 18:03, blocare linia 32, cauza- tamponare terţi pe linia de tramvai, cu rănire de persoana”, a scria RATB în 4 şi 5 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici