Revoluţionari români protestează la Strasbourg şi depun un nou memoriu la CEDO

O delegaţie a revoluţionarilor din decembrie 1989 protestează, miercuri, la Strasbourg şi va depune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un nou memoriu şi documente suplimentare la acţiunea prin care solicită obligarea autorităţilor române să soluţioneze dosarele Revoluţiei.

115 afișări
Imaginea articolului Revoluţionari români protestează la Strasbourg şi depun un nou memoriu la CEDO

Revoluţionari români protestează la Strasbourg şi depun un nou memoriu la CEDO (Imagine: Mediafax Foto)

Delegaţia, formată din 40 de persoane şi condusă de preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, participă, între orele 10.00 şi 12.00, la un miting în faţa Palatului Drepturilor Omului din Strasbourg, iar între orele 13.00 şi 15.00 la un miting în faţa Palatului Consiliului Europei.

Delegaţia - din care fac parte reprezentanţi ai Alianţei Civice, Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Asociaţiei Copiilor Revoluţiei - urmaşi ai eroilor martiri din Bucureşti, Timişoara şi Braşov, Federaţiei sindicale "Solidaritatea - Virgil Săhleanu" a siderurgiştilor din România - a ajuns, marţi, la Strasbourg.

Revoluţionarii vor depune la CEDO un nou memoriu, precum şi un nou set de documente probatorii în completarea celor depuse la începutul lunii februarie.

În 6 februarie, aceeaşi delegaţie a depus la CEDO o acţiune prin care solicită instanţei europene să oblige instituţiile statutui român să soluţioneze dosarul revoluţiei 97/P/1990.

"Această acţiune a reprezentat primul recurs la o instanţă europeană îndreptat împotriva tergiversărilor inacceptabile şi anticonstituţionale în cercetarea penală a masacrului înfăptuit acum 18 ani în timpul revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989 când s-au înregistrat peste 1.100 de crime nejudecate până în prezent", se arată într-un comunicat comun al mai multor organizaţii de revoluţionari, printre care Asociaţia 21 Decembrie, Alianţa Civică şi Blocul Naţional al Revoluţionarilor.

Organizaţiile de revoluţionari arată că prin acţiunea deschisă la CEDO doresc "condamnarea sistemului juridic din România pentru modul incalificabil prin care tergiverseaza dosarele Revoluţiei şi
ale Mineriadei, în favoarea criminalilor, a complicilor acestora şi a instigatorilor la crime".

Delegaţia a solicitat atunci ca acţiunea juridică să fie soluţionată de instanţa europeană în regim de urgenţă, "având în vedere gravitatea faptelor probate şi durata tergiversării: 18 ani".

O delegaţie a revoluţionarilor din România a pichetat, în 6 februarie, sediul Consiliului Europei şi a depus la registratura instituţiei un "Apel pentru Adevăr" prin care cer soluţionarea dosarele Revoluţiei şi Minieriadelor, adoptarea legii lustraţiei şi a votului uninominal.

În "Apelul pentru Adevăr", un document adresat liderilor de la Bucureşti, dar transmis şi şefilor instituţiilor europene, revoluţionarii arată că, în opinia lor, România de astăzi "este profund imorală tocmai pentru că este clădită pe fratricidul nepedepsit reprezentat de cele peste 1.100 de crime comise în timpul revoluţiei anticomuniste".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici