Rezultate parţiale pentru bulbii din Olanda: Conţin larve care nu sunt periculoase

Rezultatele parţiale ale analizelor efectuate de Laboratorul Fito-Sanitar din subordinea Ministerului Agriculturii arată că bulbii de lalele reţinuţi în vămile din judeţul Bihor conţin doar o specie de larve care nu sunt periculoase pentru plante şi pot fi îndepărtate relativ uşor.

191 afișări
Imaginea articolului Rezultate parţiale pentru bulbii din Olanda: Conţin larve care nu sunt periculoase

Rezultate parţiale pentru bulbii din Olanda: Conţin larve care nu sunt periculoase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, a explicat pentru gandul.info că analizele entomologice au scos la iveală existenţa larvelor tripidae, alte verificări fiind încă în curs de desfăşurare: "Sunt dăunătoare, dar nu intră în sistemul de carantină".

Lalelele olandeze nu au trecut însă testele virologice, micologice (pentru depistarea ciupercilor de tip mană) şi cele bacteriologice (pentru depistarea bacteriilor cum ar fi e-coli sau erwinia carotovora), care sunt încă în desfăşurare, a mai explicat ministrul. Acestea ar putea fi finalizate în cursul după-amiezii de astăzi.

"Noi nu umblăm să căutăm un agent patogen anume. Este o analiză complexă. Nu s-au încălcat nici un fel de proceduri, restul sunt speculaţii politice", a mai declarat pentru gandul.info Valeriu Tabără.

Ministrul a amintit că anul trecut un transport de bulbi provenind din ţări printre care s-au numărat Olanda şi Germania au introdus în România o bacterie care a infestat o mare parte din producţia de cartofi din primăvara anului 2011.

În noaptea de sâmbătă, 17 septembrie, Garda Financiară a solicitat Agenţiei Naţionale Fito-Sanitare din subordinea Ministerului Agriculturii să ia parte la acţiunea de monitorizare a achiziţiilor intracomunitare provenind din Olanda care a avut loc în vămile Vărşand, Nădlac şi Borş.

ANAF a anunţat că monitorizarea achiziţiilor intracomunitare de produse "cu risc fiscal mare", adică legume, flori, zahăr, carne, fructe, a început încă din anul 2008 şi controalele au loc periodic.

Alerta de sâmbătă noapte a fost declanşată de lipsa paşaportului fito-sanitar în cazul unui transport de bulbi din Olanda. Alte zece tiruri cu bulbi olandezi au fost reţinute în vămi, pentru a fi prelevate probe, iar trei tiruri s-au întors în Olanda, pentru a evita controalele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici