Risc de avalanşă de gradul cinci în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Meteorologii au anunţat, joi, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul cinci, iar reprezentanţii Salvamont le cer turiştilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone.

78 afișări
Imaginea articolului Risc de avalanşă de gradul cinci în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Risc de avalanşă de gradul cinci în Munţii Făgăraş şi Bucegi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit Centrului meteorologic regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii de avalanşe, în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, a atins maximul posibil, gradul cinci - risc foarte mare.

"În Munţii Făgăraş stratul de zăpadă este extrem de instabil, prezentând la suprafaţă aproximativ 80 de centimetri de zăpadă proaspătă. În profunzime, se menţin straturile cu rezistenţă scăzută. Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar de foarte mari dimensiuni", se arată în avertizarea meteorologilor postată, joi, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Potrivit sursei citate, cantitatea de precipitaţii căzută, în ultimele 24 de ore, la Bâlea Lac este de 52 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii avertizează că aceeaşi instabilitate a stratului de zăpadă se înregistrează şi în Munţii Bucegi.

"Cantităţile de zăpadă căzute, în ultimele 48 de ore, în masivul Bucegi sunt de aproximativ 30-40 de litri pe metru pătrat, dar zăpada a fost spulberată de vânt şi transportată pe văi. Deşi stratul de zăpadă proaspătă măsurat, de exemplu, la staţia Vârful Omu nu a crescut foarte mult, zăpada este acumulată pe văi unde poate depăşi, pe alocuri, doi metri. Avalanşele generate în stratul de suprafaţă pot disloca cu usurinţă şi plăcile de vânt aflate în profunzime, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni foarte mari", se mai arată în avertizarea meteorologilor.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, riscul producerii de avalanşe, cel puţin în Masivul Făgăraş, nu a mai fost de gradul cinci, din anul 2008.

"Risc de gradul cinci înseamnă că, în orice moment, se pot produce avalanşe de mari dimensiuni, chiar şi fără trecerea turiştilor sau a schiorilor prin zonă. Pentru prevenirea accidentelor montane, solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Adrian David.

Potrivit acestuia, turiştii care urcă la munte ar trebui să aibă asupra lor echipament specific perioadei de iarnă şi echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici