Risc de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor. La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în majoritatea masivelor, este mare, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece vremea se încălzeşte şi zăpada se va topi.La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri şi jumătate, iar la Cuntu depăşeşte 170 de centimetri.

154 afișări
Imaginea articolului Risc de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor. La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri

Risc de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor. La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri

Vineri la prânz, stratul de zăpadă măsura 259 de centimetri la Bâlea-Lac, 178 de centimetri la Cuntu, 160 de centimetri la Vârful Ţarcu, 140 de centimetri la Vârful Omu, 105 centimetri la Vârful Călimani, 97 de centimetri la Parâng, 125 de centimetri la Sinaia, etc.

În munţii Făgăraş, meteorologii anunţă risc mare - respectiv gradul 4 pe o scară de la 1 la 5 - de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri, pe fondul încălzirii vremii. Zăpada se va umezi puternic în partea superioară şi se va topi, iar apa rezultată se va acumula în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior, pelicule peste care, spontan, straturile instabile din partea superioară vor aluneca cu uşurinţă.

Sub 1.800 de metri, temperaturile vor creşte semnificativ şi vor determina umezirea şi topirea accelerată a stratului, ducând la declanşarea avalanşelor spontane.

Şi în munţii Bucegi, Ţarcu, Godeanu şi Parâng, riscul de producere a avalanşelor este mare la altitudini de peste 1.800 de metri, iar în munţii Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei, Călimani, Bistriţei şi Ceahlău riscul este însemnat, respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici