Risc însemnat de avalanşă în Muniţii Făgăraş şi Bucegi

În Munţii Făgăraş şi Bucegi este risc însemnat de avalanşă, potrivit buletinului emis de Administraţia Naţională de Meteorologie şi valabil de marţi de la ora 20.00 până joi la ora 20.00.

116 afișări
Imaginea articolului Risc însemnat de avalanşă în Muniţii Făgăraş şi Bucegi

Risc însemnat de avalanşă în Muniţii Făgăraş şi Bucegi

În Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1800 m, stratul de zăpadă proaspătă de 5-10 cm nu va suferi modificări importante, datorită temperaturilor scăzute care încetinesc transformările cristalelor. Acest strat este depus peste zăpada veche, care este stabilizată, tasată şi îngheţată. Vântul puternic a spulberat zăpada în zonele adăpostite şi pe văi, unde se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă şi troiene ce depăşesc pe alocuri 1 metru şi care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari. Pe versanţi s-au format noi plăci de vânt.

Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse şi este alcătuit zăpada proaspătă, de 5-10 cm, depusă peste stratul vechi, în general întărit şi stabilizat. Pe anumite văi de la peste 1500 m şi în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă, transportată în perioada anterioară de vântul din altitudine.

„În aceste condiţii, în masivele Bucegi şi Făgăraş, la peste 1800 m, se pot declanşa avalanşe de placă la supraîncărcări, riscul declanşării avalanşelor va fi însemnat (3); sub 1800 m, riscul va fi moderat (2)”, transmite ANM.

În Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Parâng, riscul de avalanşă va fi moderat.

Marţi, la ora 14.00, cel mai mare strat de zăpadă se întregistra la Bâlea Lac, de 79 de centimetri, urmat de Vf. Călimani, cu 62 de centimetri, şi Stâna de Vale, cu 50 de centimetri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici