Risipa alimentară în cifre. Pierderi de peste 1100 de dolari de familie. Ţara a aruncat mâncare de 6 miliarde de dolari

  • În 2020, în Israel, au fost aruncate 2,5 milioane tone de mâncare, ceea ce a implicat costuri de 6 miliarde $ potrivit Raportului Anual al Risipei Alimentare făcut de ONG-ul Leket şi Ministerul Mediului din Israel
  • Mâncarea aruncată implică pierderi de 1.140 $ pentru fiecare gospodărie din Israel
  • 35% din mâncarea produsă anul trecut în Israel a fost aruncată la gunoi
  • Risipa alimentară implică şi costuri legate de poluare
669 afișări
Imaginea articolului Risipa alimentară în cifre. Pierderi de peste 1100 de dolari de familie. Ţara a aruncat mâncare de 6 miliarde de dolari

Risipa alimentară în cifre. Pierderi de peste 1100 de dolari de familie. Ţara a aruncat mâncare de 6 miliarde de dolari

Fiecare gospodărie din Israel a pierdut anul trecut 1.140 de dolari pentru că a aruncat mâncare. În total, potrivit Raportului Anual al Risipei Alimentare făcut de ONG-ul Leket şi Ministerul Mediului din Israel, în 2020 în Israel s-au aruncat peste 2,5 milioane tone de mâncare ceea ce a costat ţara peste 6 miliarde de miliarde. Practic, 35% din mâncarea produsă în Israel a ajuns la gunoi, iar jumătate din această cantitate era, încă, perfect comestbilă şi ar fi putut să ajungă pe masa celor care chiar nu au ce să mânânce. În Israel, într-una din cinci gospădării există probleme legate de mâncare. Mai exact de lipsa ei. Jumătate de milion de familii sunt atât de sărace încât nu-şi pot cumpăra suficiente alimente. Dintre acestea, 300 de mii nu-şi pot cumpăra mâncare mai deloc, iar în toate aceste locuinţe stau peste 800 de mii de copii.

Mâncarea aruncată presupune şi costuri legate de poluare: încă un miliard de dolari care se adaugă la cele 6. Miliardul este legat de colectarea selectivă, poluarea aerului prin emisia a 5 mil tone de gaze de seră, adică 6% din emisiile produse de Israel.

Pandemia nu a scăzut risipa alimentară. Ba chiar, spre deosebire de 2019, în 2020 pierderile provocate de risipa alimentară sunt mai mari cu 255 milioane de dolari. Israelienii au stat şi au muncit mai mult de acasă, ca urmare au aruncat şi mai multă mâncare.

În hoteluri şi în clădirile de birouri, risipa alimentară a scăzut semnificativ. Pierderile asociate ei au scăzut în acest sector cu 700 milioane de dolari. În aprilie 2020, în plină pandemie, 1,2 milioane de israelieni au rămas fără loc de muncă. Până la finalul anului, 825 de mii dintre ei au rămas fără venituri, aşa că numărul celor care pur şi simplu nu au mai avut ce să pună pe masă a crescut cu 150.000 persoane.

Trecerea cursurilor în on-line a dus la distribuirea cu 60 milioane mese mai puţin pentru elevi, iar cantinele pentru săraci, în lockdown, au oferit şi mai puţină mâncare – şi-au scăzut cheltuielile cu 285 milioane de dolari faţă de 2019.
Unul dintre autorii raportului spune că risipa alimentară este pur şi simplu o prostie economică. Sunt bani aruncaţi, familii rămase nemâncate, iar poluarea creşte fără să aducă absolut niciun beneficiu la schimb.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici